Nooit meer aan de bak

De werkloosheid onder 55-plussers wil maar niet dalen. Ongeveer 1 op de 3 langdurig werklozen is een oudere. Nu de economie aantrekt groeit de frustratie en boosheid bij die oudere werklozen.

Hopeloos

Het is hopeloos een baan te vinden. En na een periode WW beland je – als je geluk hebt – in de bijstand, of moet je je eigen vermogen ‘opeten’. Dat is een andere oude dag dan menigeen zich had voorgesteld. Hoe leer je leven met weinig geld als het werkend bestaan voorbij is? En hoe geef je je leven nog een beetje ‘sjeu’?

Aan het woord

In Hollandse Zaken komen diverse gasten aan het woord.

Karel Blank (53) is tot januari 2016 leidinggevende en meewerkend voorman bij diverse bedrijven in logistieke functies. Ondanks 220 sollicitaties zit hij nog steeds in de WW. Die eindigt dit najaar.”Dat verontrust me ontzettend. De tijd begint te dringen. ‘Er zijn genoeg banen. Alleen, ik krijg ze niet’, omdat ik met 53 kennelijk al te oud ben.”

Henk van Plateringen (61) is nu 11 maanden werkloos. Hij ergert zich enorm aan de afwijzingen die hij haast standaard krijgt. “Ik heb tot 2 keer toe te horen gekregen dat mijn cv perfect is, maar dat er één fout in staat: mijn leeftijd. Dat heeft me zo ontzettend diep geraakt.”

Douwe Sibma (59) noemt zichzelf ‘stille werkloze’. Hij verloor 4 jaar geleden zijn baan als manager in de evenementen-organisatie. Zijn WW is na 3 jaar beëindigd. Omdat zijn vrouw parttime werkt, krijgt Douwe geen bijstand. Hij teert nu in op zijn spaargeld en heeft noodgedwongen zijn huis te koop gezet. “Een hele generatie wordt willens en wetens naar de kloten geholpen.”

Dineke Deelman (57) is al 6 jaar werkeloos. Sinds haar WW in 2014 ophield zit ze in de bijstand, maar ze moet van haar gemeente blijven solliciteren. “Maar er zijn geen banen voor ons werkloze ouderen. Dit is zo enorm uitzichtsloos en deprimerend. Ik zeg: geef ons vervroegde AOW en laat ons met rust.”

Marlita van Belkom (54) raakt 4 jaar geleden voor het eerst werkloos. Ook haar partner Jan Provily (56) zit sinds enkele jaren werkloos thuis. Marlita richt zich sindsdien op het ondersteunen van andere werklozen. “Ik help werkzoekenden door ze te inspireren en te motiveren zodat ze stappen blijven zetten in hun zoektocht naar werk. Je moet aan jezelf blijven schaven.”

Hollandse Zaken

Het programma Hollandse Zaken staat voor live-televisie en behandelt kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag. Dilemma’s rond de liefde, opvoeding en relaties, maar ook de ondraaglijke kant van dementie en overbelaste mantelzorgers. Hollandse Zaken is een van de weinige televisieprogramma’s waar de gewone burger aan het woord komt. De ‘bestuurlijke elite’ schuift alleen bij noodzaak aan.

Hollandse Zaken is te zien woensdag 20 juli om 20.25 uur op NPO 2.

Discussieer mee over dit onderwerp! Om de discussie vriendelijk te houden heeft MAX Vandaag een aantal spelregels opgesteld.

Geef een reactie

Reacties (36)

 1. Hanneman says:

  Geachte heer Grimbergen,
  Beste Cees,
  De werkeloosheid onder 55-plussers zal nooit dalen. De werkeloosheid onder 40-plussers zal ook toenemen.
  Dames en heren werkgevers zijn uit op maar één ding; winst!! Zolang het bedrijfsleven geheel vrijblijvend kan discrimineren op leeftijd en achtergrond, kan vissen in een poel vol hoogopgeleide tieners en twintigers die al geconditioneerd zijn naar het zogenaamd flex-werken en het daarbij horende veel te lage loon, blijft die werkeloosheid. En al komt de minister met een door alle grote partijen ondertekend convenant over het uitbannen van discriminatie op welke grond ook dan zal blijken dat dat net zoveel oplevert of betekent als bij voorbeeld die bankierseed. Natuurlijk gaan banken niet aan de gang met integriteit en fatsoenlijk en duurzaam investeren. Zo’n eedaflegging is toch eigenlijk al een aanfluiting. Een aantal maanden geleden gingen stemmen op dat er mogelijk IS-terroristen met de vluchtelingenstroom mee zouden reizen naar ons deel in Europa. Terstond verscheen op teletekst een bericht over onderzoek, gedaan door de AIVD, waaruit wij, het publiek, moesten begrijpen dat daar ábsoluut geen sprake van was. Nu, een aantal maanden verder, leert datzelfde publiek uit het journaal dat er wel dégelijk ISérs met al die vluchtende zielen zijn meegereisd en zij vormen nu “slapende cellen”. Evenzo zullen de banken sinds hun “eedaflegging” geen spat veranderd zijn. En zo is het ook met de werkende bevolking. Daarover worden door politici bij voortduring leugens en kletspraatjes gehouden.
  Werkgevend Nederland wil enkel jong, sexy en goedkoop personeel. En beslist geen mensen met een verleden in een beschermde werkplaats of met een beperking. Daarvan zal hooguit van worden afgeweken als de rechter anders bepaald en boetes in het vooruitzicht stelt. Van een integere, “spontane” verandering van die houding zal nooit en te nimmer sprake zijn. Já, Cees! Regering en bedrijfsleven zeggen het anders te vinden maar nemen enkel en alleen echt, houtsnijdende wetsvoorstellen aan in hun voordeel. En vooral die in het nádeel van de werkende bevolking. Wij denken even aan de inkorting van de duur van een WW of iedere uitkering eigenlijk en natuurlijk ook de liefst verlaging maar toch zéker niet de verhoging daarvan. Het conglomeraat van het grote geld zal enkel nóg meer geld voor haar doelstellingen en enkelen van haar grote leiders willen en volkomen maling hebben aan het werkende noch werkeloze deel van de bevolking. Ik had hier, politiek correct, op z’n Asscher’s moeten schrijven “werkzoekende” maar dat gelul van deze man is en blijft gelul. Ben je midden veertig niet meer zeker van je baan dan heb je gewoon péch. Hoe je, eenmaal in zo’n situatie, toch nog wat van je leven maakt? Afzien van consumptie en dure troep. Op zoek gaan naar hoe je tóch nog mensen ontmoet en je akkoord verklaren met je pech. Je niet laten drijven tot wanhoop maar zoeken naar waar nog wat licht is.
  Makkelijk praten als je in een onmogelijke situatie zit. Ik lijk Asscher wel.

 2. peter64juitede says:

  vraag,
  wie kan mij een antwoord geven.
  ik krijg een wia uitkering zonder huurtoeslag
  welke kortingen /voordeeltjes kan ik krijgen
  ik kom er niet achter.
  kamelenzadeltje@outlook.com

  1. Agnes says:

   er liggen een stel antwoorden op je vragen in je email box. Ga daar eens kijken!

 3. Nathalie Besemer says:

  Heel herkenbaar allemaal. Wat ik zie en hoor in de uitzending. Alleen ben ik 40 plus en al 4 jaar aan het zoeken.
  Volgens mij begint het voor deze groep ook een groot probleem aan het worden .

 4. D. de Kruif says:

  beste,

  Ik ben pas 47 en ook al in dezelfde situatie. Ik geef echter nooit op en zou daarom heel graag in contact komen met Marlita van Belkom in contact komen. Ik ben ervan overtuigd dat we samen iets kunnen bereiken als je instelling maar positief blijft. Op alternatieve wijze moet er veel mogelijk zijn en dat is zeer belangrijk voor je gevoel en eigenwaarde.

 5. Bart mulders says:

  Wij en meerdere installatiebedrijven in mijn omgeving zijn op zoek naar zelfstandige elektromonteurs. Graag kom ik in contact met mensen die in dit profiel passen. Voor meer info; jacmulders.nl
  Ik hoor het graag
  Bart mulders

  1. Nieuw en Oud says:

   Uw reactie is al even geleden maar geldt dit aanbod nog steeds? Ben een werkzoekende elektromonteur van 59 jaar.

 6. Karin Van Nunen says:

  Ik ben 58 jaar, na intensief en voldoening gevend ouderschap een opleiding begonnen, heb die moeten afbreken na een scheiding. Maar mijn CV ziet er toch nog heel prima uit met bijgehouden werkervaring door divers vrijwilligerswerk. Na allerlei ZZP-pogingen (loondienst lukte toen al niet) heb ik toch bijstand moeten aanvragen 3 jaar geleden.
  Hoe ik de sjeu in mijn leven moet houden met zo weinig geld? Dat lukt in mijn geval prima: kwestie van kiezen ‘rijk’ te worden door wensen naar beneden bij te stellen. Plezier hebben en ook het nut (ook al wordt het niet in geld uitgedrukt) inzien van mijn vrijwilligerswerk.

  Veel belangrijker obstakel om die ‘sjeu’ erin te houden zijn de blindheid voor de onmogelijkheid om betaald werk te vinden, van personeel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van mijn woonplaats. Hoe vaak ik al niet tegen een ‘. . maar deze mevrouw is prima gekwalificeerd en kan zo aan het werk’ ben aan gelopen. En dan de daarna volgende onwil om zaken waar ik recht op heb met daadkracht in behandeling te nemen door medewerker van die dienst SoZaWe. Ronduit vernederend om elke keer weer je recht met kracht te moeten halen. Om dan weer tegen de nauwelijks verholen minachting aan te lopen. En dan heb ik het nog niet over de tijd die daar in gaat zitten.

  De ‘sjeu’, waarde (niet in geld) van het leven en waardering (wederzijds) haal ik uit de mensen om mij heen: mijn buurtgenoten, mijn medevrijwilligers, kinderen. Op de overheid, zowel landelijk als plaatselijk, het overheidsbeleid en de enthousiaste uitvoerders ervan hoeft een 55+er echt NIET te rekenen.

 7. piet luttig says:

  20 jaar geleden werd ik op mijn 39e werkloos na 19 jaar een vaste baan te hebben gehad.
  Daarna 10 jaar allerlei “los werk” gehad, uitzendburo’s, jaarcontracten, overal overdreven mijn best gedaan vast werk te krijgen en dat lukte bij de laatste. Helaas na 2 jaar gingen de zaken slecht, de zaak werd overgenomen en ik was boventallig, omdat ik de laatste was die was aangenomen. Één jaar heb ik nog mijn best gedaan, maar daarna de pijp aan Maarten gegeven. Inmiddels meer dan 7 jaar in de bijstand, inclusief 2 achterlijke sollicitatiecursussen, verplicht vrijwilligerswerk, waarvoor ik mijn eigen 25jarige zelfgekozen vrijwilligerswerk voor heb moeten opzeggen. Ik “moet nog 8 jaar doorwerken” tot mijn 67e. Hahaha…. Ik werk maar wat zwart bij, want van de bijstand (960 euri) kan ik, na aftrek van de vaste lasten (860 euri), niet eten en kleden. Er wordt voor miljoenen uitgegeven om 50+ weer aan werk te helpen en ik realiseer me hoe langer hoe meer, dat dat geld niet door de werkenden wordt betaald, maar dat ik dat van mijn uitkering heb ingeleverd. Hahaha…. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest, ze hebben mij niet meer nodig, ik hun ook niet.
  Tijdje terug op internet eens uitgezocht hoeveel werklozen er zijn in Nederland, 700.000 dus. Ook eens gekeken hoeveel Europeanen er in Nederland werken, ook 700.000. Op dat moment waren er 130.000 openstaande vacatures. In mijn 40 jarige carriere is dat een normaal cijfer, dat fluctueert altijd rond de 100.000. Waar maken we ons druk om, hou op met werklozen een schuldcomplex aan te praten. Polen werken nu voor onze Aow en gaan met zakken vol geld terug naar hun goedkope vaderland, lage huren, enz. Iedereen blij toch, er wordt ons ouderen een oor aangenaaid. Ik doe er niet meer aan mee.

  1. CHINEES says:

   Beste mnr Piet luttig , ik ben het helemaal met u eens hoe moeilijk wij aan een vast baantje kunnen komen ik ben ook zegmaar sinds april 2016 werkloos als intn chauffeur en heb wel via het uitzend bureau wat werk gehad , ik zoek eigenlijk een leuk vast werk maar alle werk waar je op moet solliciteren is eerst via een uitzendbureau die je van alles beloven met uitzicht op vast werk maar ze hadden mij allen maar nodig om ziekte en vakantie gevallen op te vangen bij bedrijven en weinig betalen ook nog , ik heb volgende week een gesprek bij het uwv en ben erg depri over mijn toekomst momenteel en heb gezegd dat uwv mij maar een fatsoenlijke werk moeten aanbieden want ik ga niet meer het hele land door om me inteschrijven voor tijdelijk werk bij uitzendbureau,s ik wil gewoon gelijk een vast werk wat er voor gewoon niet inzit omdat ik te oud ben mvg Ruud .

 8. Heinrich says:

  In uw panel zitten enkel mensen die vooral in het middenkader werkzaam waren, die dus niet direct aan een product of dienst hebben meegewerkt. Men gaf leiding, of adviseerde, maar dit is juist de groep die als eerste als overbodig wordt gezien. In tijden dat het slecht gaat lijkt het dan ook verstandig om van dezen afscheid te nemen en niet meteen weer aan te nemen, als de tijden iets beter worden. Het is ook logisch dat dit vooral ouderen treft, omdat men zich in de loop der (arbeids)jaren naar het middenkader heeft kunnen opwerken.
  Vermoedelijk zullen vele ouderen ook meer loon wensen, dan starters en prijzen zichzelf uit de markt. Stuitend vond ik de opmerking van één van de vrijwilligers op lokatie, dat hij nu nog maar éénmaal per jaar op vakantie kon. Dit is juist het slag volk, wat de loonkosten van de gewone arbeider onnodig hoog opdrijft en er daarmee voor zorgt dat veel productiebanen naar het buitenland gaan.
  Geheel tegenstrijdig in de zojuist vertelde verhalen, heeft bij ons bedrijf in Groningen bijna anderhalf jaar een vacature open gestaan voor een 45-plusser, die mede leiding aan het bedrijf kon geven. De eerste serieuze kandidaat gaat pas na deze bouwvak een week meelopen. Daarvoor zijn er nauwelijks (serieuze) gegadigden geweest, dus zo erg lijkt het dan ook weer niet.

 9. Agnes says:

  Beste Cees,
  ik val met de deur in huis, maar als meneer Van Plateringen op enigerlei wijze kan bewijzen dat zijn geboortedatum het enige probleem was bij twee sollicitaties, dan zou ik hem willen adviseren om aangifte te doen wegens leeftijdsdiscriminatie. Bij die werkgevers komt hij toch niet binnen, dan maar voor de rechter ermee. Het enige positieve aan deze gevallen is dat deze werkgevers tenminste eerlijk zijn en niet komen aanzakken met slappe smoezen zoals “u past niet in het team” en meer van die flauwekul.

  Het onderwerp als geheel heeft mij opnieuw diep geraakt. Ik heb zelf ook met langdurige werkloosheid, armoede en de bijbehorende stigmatisering en vernedering te maken gehad. Vanaf het eind van de jaren 1980 ben ik actief geweest in de strijd tegen wat de onderkant van de samenleving wordt aangedaan, al vanaf Lubbers I. Tot mijn grote verdriet constateer ik dat er sinds die tijd niets, echt nul-komma-nul, is veranderd ten voordele van mensen met een uitkering, een vlekje, zonder baan, kortom: de pechvogels die aan de verkeerde kant van de streep terecht komen.

  De uitzending van vanavond was des te indringender, omdat ik nu een aantal goed opgeleide mensen zag zitten die ook niet meer mee mogen doen. En nog steeds wordt het HEN aangewreven, alsof zij zichzelf ontslagen hebben! Ik vind het stuitend om te horen dat Dineke door de bijstandsambtenaren van haar gemeente zo wordt vernederd. Het lijkt wel of er voor dat werk een speciaal soort mensen bestaat die er genoegen in scheppen om volwassen mensen te kleineren. Uit al mijn jaren (ruim 30 om precies te zijn) in het uitkeringsgerechtigdenwerk is mij dat het meest bijgebleven: het wordt je voortdurend ingewreven dat JIJ het probleem bent en dat je héél braaf moet zijn omdat je anders geen centjes krijgt! ALS je al eens een goedwillende ambtenaar treft die met jou mee wil denken, dan is die na een paar maanden weer weg. Goedwillende, sociaal denkende mensen houden het in dat repressieve systeem niet vol, dat is zoals ik het jaren lang voorbij heb zien komen. Ik vond de duiding “beledigend” voor de manier waarop Dineke wordt behandeld nog heel netjes uitgedrukt. Ik heb het op het onbeschofte af meegemaakt, steekwoord ‘machtswellust’….

  Waar ik mij in het tegenwoordige beleid aan erger is dat er zo krom wordt gedacht en dat er niets aan het probleem van langdurige werkloosheid wordt gedaan, niet voor jongeren en zeker niet voor ouderen. In de jaren 1980 werden er VUT- en andere regelingen bedacht om mensen juist vervroegd te laten uittreden en plaats te maken voor jongere mensen. Waarom laten wij onze oudere werkzoekenden niet met rust, blijven we van hun uitkering af en laat ze hun leven zinvol invullen met bijvoorbeeld mantelzorg of ander vrijwilligerswerk? Het is al erg genoeg dat je van veel minder geld moet leven, dan zit je niet op de stress van afwijzing na afwijzing te wachten! Het zou de gezondheidszorg een pak schelen als we de ouderen zich niet in een depressie laten solliciteren……

  Aan de andere kant is het beschamend dat werkgevers er maar mee weg blijven komen dat ze geen ouderen en gedeeltelijk arbeidsbeperkten aannemen, dat is echt te gek voor woorden!

  En ja, al die trajecten rond ‘werkervaring’, daar zou ik een boek over kunnen schrijven! Die zijn er vooral om de mensen van die reïntegratiebureautjes aan het werk te houden, tegen goede salarissen uiteraard!

  Ik blijf hopen dat programma’s zoals Hollandse Zaken ooit een keer verandering kunnen brengen in de negatieve beeldvorming rond werkloosheid en armoede. Beide zijn onrecht en geen persoonlijk probleem!

  Kan er kort voor de volgende verkiezingen nog een keer over dit onderwerp gepraat worden? Anders is iedereen het vergeten als hij/zij straks in het stemhokje staat……

 10. vincent veldhoen says:

  Beste medewerkers Hollandse Zaken,

  Geen geld meer pompen in cursussen en bureaus, wel vanaf 55 jaar die na de ww in de bijstand (IOAW) komen aanbieden om vrijwilligerswerk te gaan doen en als men dat meer doet dan 25 uur basis, een netto uitkering aanbieden van € 1350,- per maand en een klein pensioentje. Niet willen is de basis uitkering.
  Wij, want ik zit ook in deze situatie ( 60 jaar, 5 jaar thuis) kunnen heel erg nuttig zijn op vele vlakken. Als je dit bedrag gaat uitgeven voor deze groep, krijgt men zijn eigen waarde terug, mensen voelen zich nuttig en kunnen dan redelijk rondkomen. Dokterskosten lopen terug, het geld voor cursussen en bureaus wordt echt goed besteed, economie vaart er wel bij, instellingen en bedrijven kunnen weer service verlenen, jongeren kunnen heel veel leren van zo’n ouwe knar en er zijn minder burn-outs bij mensen tussen de dertig en veertig jaar !
  Dit idee is neergelegd bij diverse landelijke politieke partijen. Het antwoord is…. we zullen het bespreken. Ook de lokale PvdA heeft het aangehoord en kwam met een nette reactie, wij willen naar een basisloon. Tja allemaal leuk en aardig maar wanneer ? Over drie kabinetten? Daar hebben deze mensen nu totaal maar dan ook totaal niets aan. Zij willen, zijn gedreven en barsten van de energie !
  Dit is in de eerste 10 jaar niet opgelost en er zal steeds minder arbeid komen is de visie (?).

  Geef mensen hun eigen waarde terug en betaal er voor wat ze in hun rugzak hebben opgespaard aan ervaring !

 11. Hanneman says:

  Wat een openhartige, schrijnende verhalen. En realistisch. Mensen leggen heel goed uit wat ze is overkomen en wat daarvan de gevolgen zijn. En het is waar. In de uitzending werden vooral hoger opgeleiden aan het woord gelaten. Mensen die door hun opgeleide hersens en gegroeide netwerken, goed zicht kunnen houden op hun situatie en er derhalve “beter” mee zullen omgaan. Wat te denken van de vele lager opgeleiden? Rutte heeft het altijd over de autonome, weerbare burger die zijn weg zal vinden. Maar hoe als je dat niet bent, kunt? Dan zul je materieel verarmen, vereenzamen en depressief worden van wat je door de uitkerende instanties zal worden aangedaan. En de sociale vangnetten? Wegbezuinigd! Gang naar de rechter? Schier onmogelijk gemaakt, zéker wanneer je niet precies we et hoe die hazen lopen. Van de politiek is inderdaad al sinds Lubbers helemaal niets te verwachten of het zou in een onbegrijpelijk wonder tot regeren door sociale partijen moeten komen. Zo’n droomregering die al het neo-liberale kwaad ongedaan maakt. U begrijpt dus wel wat daarvan komt. Het is als een van de vorige schrijvers het stelde; Stel je prioriteiten, zit er niet over in om met minder consumptie door het leven te gaan. Zoek de mensen op. Armoede door werkeloosheid, regeringsbeleid, onrechtvaardigheid is niks meer om je voor te schamen. Het is het nieuwe gemeengoed. Stém juist!

  1. Agnes says:

   Dag Hanneman,

   blij dat er nog meer mensen zijn die zien waar de ellende vandaan komt: van het grootkapitaal en Den Haag, dat de vazal is van dat grootkapitaal! Al die 30 jaar dat ik binnen de (eind jaren 1990 slim wegbezuinigde!) organisaties voor uitkeringsgerechtigden heb geknokt voor betere uitkeringen onder betere voorwaarden en vooral een betere, respectvolle bejegening van de mensen die een beroep doen op die uitkeringen heb ik het alleen maar achteruit zien hollen. Alles wat na de oorlog met veel strijd en moeite is opgebouwd (bijstand, WAO etc.) is allemaal afgebroken. Marga Klompé zou zich omdraaien in haar graf als ze kon zien hoe er met bijstandsgerechtigden wordt omgegaan! Was die bijstand er immers niet gekomen om ervoor te zorgen dat je niet meer met je pet onder de arm bij het Armbestuur aan hoefde te kloppen?
   In de uitzending hoorde ik de opmerking “ik ben huisman: emancipatie tegen wil en dank” voorbij komen en hiermee kwam héél even iets om de hoek kijken dat mede oorzaak is van het neerbuigend neerkijken op mensen zonder betaalde baan buitenshuis: ons denken over het begrip “arbeid” of “werk”! Ook al die mensen zonder baan hebben werk zat, maar dat wordt niet als zodanig gezien. De definitie van “arbeid” is heel erg dringend aan herziening toe, er is heel veel werk dat gedaan moet worden en dat maatschappelijk relevant, zo niet onmisbaar is: zorg- en opvoedingstaken thuis, in de omgeving van familie, straat en buurt of dorp. Het stijgende aantal overspannen dertigers en veertigers zou drastisch omlaag kunnen als we: óf de werkweek voor iedereen zouden verkorten tot maximaal vier dagen met behoud van loon, óf de sollicitatieplicht boven 50 of 55 jaar weer afschaffen. In de jaren 1990 was het zo dat er binnen de bijstand onderscheid werd gemaakt tussen werkzoekenden boven of onder de 50 jaar. Was je jonger, dan moest je én solliciteren én je huis of ander vermogen ‘opeten’. Was je 50 of ouder, dan was je van beide narigheden vrijgesteld. Die regeling heette IOAW (Inkomensvoorziening Oudere en Arbeidsongeschikte Werkzoekenden), even zo goed heel weinig geld maar dan tenminste zonder die extreme stress. Die is met de Wet Werk en Bijstand in 2004 overboord gegaan, de zweep ging er weer overheen: iedereen moet zich de GGZ in solliciteren naar werk dat er niet is, want allang verplaatst naar lagelonenlanden. En dan weer lekker klagen dat de kosten van de GGZ de pan uit rijzen, hoe krom wil je het hebben? Wij zijn toe aan een maatschappij waarin ALLE vormen van arbeid, dus ook de onbetaalde, erkend worden als maatschappelijk noodzakelijk en daarom recht geven op een leefbaar inkomen. Eén manier zou de invoering van een basisinkomen kunnen zijn, dan ben je ook van alle vernederende controles af die nu het leven voor veel mensen verzuren en verschralen.
   Ik ben het helemaal met je eens dat we vooral moeten volhouden door te blijven stemmen, zonder partijen te noemen. Maar die partij die ‘arbeid’ in haar naam heeft alles waar ze vroeger voor stond verraden, al sinds Wim Kok haar leider werd. Onder zijn bewind is de WAO nagenoeg afgebroken, onder Paars is de bijstand geworden zoals vroeger het Armbestuur en zijn flankerende maatregelen zoals huursubsidie c.q. -toeslag en rechtshulp uitgehold. Ook onder Paars zijn de subsidies voor de organisaties voor uitkeringsgerechtigden zo goed als helemaal verdwenen en is jarenlange expertise op dat gebied verloren gegaan. Wat dat betreft kunnen we leren van onze zuiderburen: in België bestaat een erkende opleiding tot ervaringsdeskundige voor mensen in armoede. De vooraf geselecteerde deelnemers volgen een gedegen opleiding die wordt afgesloten met een erkend diploma. Daarmee kunnen zij aan de slag om lotgenoten te helpen bij aanvragen en procedures, overleg met instanties, en dat overleg gaat ook over het vorm geven van beleid etc. etc. Kom daar hier eens om?!?! Ze weten in Den Haag niet eens dat we bestaan, want het bestaan van armoede wordt structureel ontkend. terwijl juist sinds de crisis van 2008 de armoede, en het verschil tussen arm en rijk, alleen maar is toegenomen.

 12. Edith Boot says:

  Met interesse heb ik de uitzending over dit onderwerp gekeken. Zelf ben ik één van de 55- plussers buiten beeld van cijfers van UWV. Na mijn WW uitkering kon ik niet terugvallen op een bijstandsuitkering daar ik een voorziening als aanvulling op AOW heb opgebouwd. Dit wordt gezien als vermogen, welk eerst tot bepaald bedrag moet worden ‘opgegeten’. Tijdens dit ‘opeten’ mag je nauwelijks meer gebruiken dan noodzakelijk voor levensonderhoud. Door overheid bepaald over uitgave van bij elkaar gespaard vermogen…
  De aangegeven gevoelens van de deelnemers, menig oudere werkzoekende zal deze delen. Naast het besef dat de leeftijd een grote rol is gaan spelen komen de vooroordelen uit de maatschappij, het ‘opeten’ van (enig) vermogen, het moeten afzien tot AOW gerechtigde leeftijd. Zal deze leeftijd, de dan inmiddels ex- oudere werkzoekende, verlichten? Ik heb er een hard hoofd in. Zoals er nu wordt omgegaan met ons bij elkaar gespaard geld, in de vorm van pensioen. Wie zegt mij dat wij daar straks op kunnen terugvallen? De eigen opgebouwde voorziening, in welke vorm dan ook, al voor groot deel moeten consumeren?
  In Politiek Den Haag moeten zij zich schamen, de afbreuk van het gehele stelsel waar altijd zo voor gestreden is.
  Maar laten wij als oudere werkzoekende de rug recht houden, de situatie waarin wij verkeren hebben wij niet zelf gekozen. Er is niets waar wij ons voor moeten schamen! Zorg ervoor dat u sterk blijft, voor uzelf, omgeving, en mogelijk toch de toekomstige werkgever. Dit als hart onder de riem voor alle oudere werkzoekende!

  Met vriendelijke groet

  1. Agnes says:

   Dag Edith,

   het is dus nog erger dan ik tot nu toe wist! Moet je zelfs een oudedagsvoorziening nu ook al opeten? In Den Haag schamen ze zich nergens voor, ze lopen aan de leiband van de banken en andere grootkapitalisten en de gewone mensen mogen de boom in. Het Old Boys Network draait op volle toeren, kijk maar naar de mooie baantjes die onze ex-regeerders zonder uitzondering aan de haak slaan als ze Den Haag verlaten. De Tweede Kamer is verworden tot een springplank naar die mooie baantjes, volksvertegenwoordiger zijn is geen eer meer. De Kamer is geen afspiegeling meer van de bevolking, waar zijn de vijftigplussers met levenservaring, de lager opgeleiden, de handarbeiders gebleven? Er is niks mis met goed opgeleide jonge mensen in de Kamer, maar die missen dikwijls de ervaring en de belevingswereld van grote delen van de bevolking, waardoor je wanstaltige en dikwijls contraproductief werkende regelgeving krijgt.
   En ik ben het met je eens dat je niet meer blindelings op de pensioenfondsen kunt vertrouwen, kijk maar eens naar de serie Zwarte Zwanen! Ik heb een klein nabestaandenpensioen dat al sinds 2009 niet meer is geïndexeerd, die achterstand haal ik nooit meer in. En als je dan ziet hoe er geknoeid wordt met 14 BILJOEN (dat is 14.000 miljard!), ONS geld, dan snap je toch niet waarom er zoveel cellen leeg staan? En dan moet je eens kijken wat er met JOU gebeurt als je per ongeluk (of omdat je het ingewikkelde formulier niet meer snapt!) een kruisje verkeerd zet op je aanvraag, dan word je nog net niet opgesloten!

 13. Hanneman says:

  Je zou bijna zeggen;
  Geachte mevrouw Kant,
  Beste Agnes,

  Ik denk niet dat ik de enige ben die er zo naar kijkt. En even zoveel zullen er zijn die uw stuk onderschrijven. Vraag blijft. HOE is het klimaat in de Haagse Staat te keren? HOE ontkomen we aan de figuren die u beschrijft. Bakstenen door de ruit? Malieveld vól rolstoelen? De generatie van nu groeit op met de idee dat al deze politieke criminaliteit “gewoon” is. En dat lijkt het ook. Gewóón. Hoe krijg je het beeld ge(kant)eld dat het niet zo hoort te zijn? Ik kom er niet uit……

  1. djvandenberg1973 says:

   vroeger ging men massaal de straat op. tegenwoordig is het ieder voor zich en God voor ons allen…

  2. Agnes says:

   Beste Hanneman,

   ik voel me zeer vereerd dat je mij voor Agnes Kant aanziet, iemand die ik altijd zeer heb bewonderd en van wie ik het erg jammer vind dat zij niet meer zichtbaar is in de politiek. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet Agnes Kant ben maar toevallig dezelfde voornaam draag. Ik kies ervoor om mijn achternaam niet te vermelden op publieke fora. Mijn excuses voor het ongemak.

   Ook ik ben al die jaren al op zoek naar de knop die om moet in Den Haag (en in Europa, want het gaat in heel Europa de verkeerde kant op voor de gewone mensen!) en hoe dat te bereiken. Al sinds de jaren 1980 zijn we moe gedemonstreerd en murw gemaakt door de arrogantie van de macht die over de belangen en behoeftes van de gewone mensen heen walst. Aan de onderkant van de maatschappij (het woord ‘samenleving’ gebruik ik steeds minder omdat wij niet meer ‘samen leven’, dat is juist het probleem), waar de noden het hoogst zijn, is geen geld en geen energie meer om zich te verzetten tegen de stelselmatige afbraak van alles wat na de oorlog is opgebouwd en wat Nederland tot zo’n mooi en solidair land maakte. Het neoliberalisme van Reagan en Thatcher heeft het denken vergiftigd en dat gif is nog lang niet uitgewerkt. We mogen alleen maar hopen dat we heel snel gaan inzien dat we linea recta op weg zijn naar het herhalen van de jaren 1930 in Duitsland, inclusief het intolerante gedachtegoed dat daar toen ontstond. We weten allemaal wat dat heeft voortgebracht! Blijven zoeken naar het tegengif, er zit niets anders op.

 14. henrikiel says:

  Mijn vrouw is per 1-1-2014 ongewild werkloos geworden als verpleegkundige. De werkgever heeft een onjuiste opgave gedaan over de referte periode waardoor het inkomen met ongeveer € 1000,- netto per maand is gedaald. Inmiddels heeft zij 10598 sollicitaties gedaan, maar wordt ze vrijwel direct afgewezen als niet passend in het team, lees te oud (60 Jaar). Zelfs bij een baan als verpleegkundige bij defensie werd ze afgewezen vanwege haar leeftijd. Toch is de AOW leeftijd opgetrokken naar 67 jaar. Onlangs kreeg ze van het UWV een berisping dat zij binnen een bepaalde periode niet aan het vereiste aantal sollicitaties heeft voldaan, ondanks haar 10598 sollicitaties. Bij een volgende keer zal dit gevolgen hebben voor haar uitkering, gekker kan het niet worden. Omdat ze eind van dit jaar niet meer gewerkt heeft als verpleegkundige zal haar Big registratie worden ingetrokken, Dus komt ze helemaal niet meer aan de slag als verpleegkundige. Vroeger als men werkloos werd er ondersteuning geboden door de helaas opgeheven arbeidsbureaus. Over de slechte ondersteuning is er een klacht ingediend bij het ministerie van sociale zaken. Die komen met de gebruikelijke reactie dat er voldaan moet worden aan de sollicitatie plicht. Echter over de klachten over leeftijd discriminatie wordt niet ingegaan. Binnenkort vervalt haar WW uitkering en zal zij afhankelijk worden van een bijstanduitkering en zal er als tegen prestatie moeten helpen de straten schoon te houden. Mijn conclusie is dat de regering zich er op deze wijze gemakkelijk vanaf maakt en dat er voor senioren geen plaats meer is voor een baan. Wie het weet mag het zeggen.

 15. den hans says:

  Ik vindt het best triest voor al degene die zo graag aan het werk willen, en dat kan ik natuurlijk makkelijk zeggen, nu ik zelf gepensioneerd ben, en pensioen geniet, alleen heb ik ook zo’n tijd gehad, geen werk, na ontslag, ontstaan door treiteren op het werk en nergens respons kunnen krijgen, bij alle instanties die verantwoordelijk voor mij waren, want de andere kant uitkijken is vaak makkelijker. Maar ik heb mezelf overtroffen, door vrijwilligerswerk te verrichten, en de nare tijd te vergeten. ( wat nooit lukt ) en allerlei werkzaamheden te mogen doen, waar je toch wel gelukkig van werd, en na een goeie 11 jaar de gemeenschap ( gratis ) te hebben voorzien van mijn aanwezigheid, en een pensioengat van 11 jaar voor mezelf te hebben gecreëerd, ben ik toch werk gaan zoeken in de wereld van SW bedrijven, en wat schetst mijn verbazing. Ik werd goedgekeurd en heb een vaste baan gehad van 12 1/2 jaar tot aan mijn pensioen. en toch nog iets of wat pensioen kunnen opbouwen. Ik heb altijd wel een motto, gewoon zoeken en aanbellen bij bedrijven en jezelf voorstellen wie je bent, dan achter de laptop solliciteren, en toch doorgaan ondanks de moeilijke tijd, dat loont echt. Aanpakken wat men je aanbied, al is het onder je eigen niveau, want werk is werk. toch.

  1. djvandenberg1973 says:

   ben ik niet met je eens Hans. “Werk is werk” is ook zo’n cliché. Want niet elke baan past bij iedereen. Dat suggereert men wel vaak, maar de praktijk is anders. Je kunt een bouwvakker ook niet plaatsen bij een callcenter. Een minimum-inkomen voor iedereen zou daarom veel beter zijn , maar onder dit VVD regime gaat dat niet gebeuren.

 16. djvandenberg1973 says:

  Als 40 + is het ook al lastig iets te vinden, en ik kan me goed vinden in deze verhalen. Om de brief van Mark Rutte met de zin “de mouwen opstropen” kan ik alleen maar lachen. Altijd dezelfde holle frasen. En dan de bejegening die werklozen krijgen: verplichte, vaak nutteloze trainingen die de trainers aan het werk houden maar waar jezelf niets aan hebt, verplicht vrijwilligerswerk… wat een raar land is dit geworden. Wanneer geeft de overheid eens toe dat het louter een facade is om de waarheid te verdoezelen-dat een grote groep gewoon niet meer aan het werk komt. Zijn er uitzonderingen ? Tuurlijk wel ! Maar dan is het vaak een kruiwagen of dom geluk. Het wordt tijd dat deze regering opstapt en er een regering komt met een realistischer en humaner beleid, al zal dat wel ijdele hoop zijn.

 17. 22Max2000 says:

  Ook ik ben al 7 jaar bezig om een baan te vinden, lang gewerkt bij een van de grootste banken in Nederland en door reorganisatie baan kwijtgeraakt. Ach werd er gezegd bij deze bank, jij met jouw ervaring hebt zo weer werk!
  Dus niet en dat is heel frustrerend mede omdat er vergeten wordt dat onze generatie eraan heeft meegewerkt om ons land te maken zoals het nu is en dat wordt vergeten. Het is schandalig zoals er nu met ons wordt omgegaan, wij zijn op dit moment het uitschot van de maatschappij, althans zo voelt het. Het frustrerende is dat Je moet solliciteren alleen heeft dit geen enkele zin, iedere sollicitatie is ook een afwijzing, geef de 55+/60+ die niet meer aan het werk komen een waardig basisinkomen en verdoem ze voor niet de rest van hun leven tot de bijstand. Ook een 60+er staat nog volop in het leven en het zou fijn zijn als werkgevers ons als volwaardig zien en ze zouden eens verder moeten kijken dan alleen maar een geboortedatum op een CV.
  Wij hebben b.v. geen kinderwens meer, zitten niet vast aan schoolvakanties, en willen geen carriere meer maken, wat de werkgever krijgt is standvastigheid en betrouwbaarheid en laten we vooral niet vergeten…………… veel ervaring
  Gelukkig heb ik heel fijn vrijwilligerswerk bij een verzorgingstehuis waar ik mijn ei in kwijt kan en waar ik WEL gewaardeerd word.
  Nog niet zo lang geleden werd er aan mij gevraagd hoe het met mij ging waarop ik antwoordde dat ik mij een gevangene voelde alleen wel met een open deur. Politiek Den Haag moeten zij zich schamen, wel geld uitgeven aan de vluchtelingen e.d., (begrijp me niet verkeerd ik vind heel erg wat er met veel van deze mensen gebeurt) maar hun eigen mensen, wij dus, worden vergeten.
  Nogmaals geef ons een goed basisinkomen, daar hebben we recht op na vele jaren gewerkt te hebben.

  1. CHINEES says:

   Beste ik deel uw mening volkomen en vind het die achterlijke verplichting van 4 keer solliciteren helemaal nergens over gaan , laat er maar eerst is 1 serieuze werkgever contact opnemen voor een vast werk en geen uitzendbureaus die ook alleen aan je willen verdienen enz ,,gr Ruud.

 18. Hedzer Kooistra says:

  De editie over oudere werkzoekenden en hun problemen om aan de bak te komen, kwam een paar dagen na mijn ” open brief van de werkzoekenden aan de politiek” . De sprekers die aan bod kwamen en veel van de reacties hieronder, laten zien dat er echt een loeigroot probleem is in Nederland. De werkzoekenden in het algemeen worden genegeerd en beschimpt. Heel slecht voor de mensen en heel slecht voor onze samenleving. Dit is de open brief: https://wekr.nl/blogs/open-brief-van-de-werkzoekenden-aan-de-politiek/

  1. Agnes says:

   Dat was een heel goede brief, hoe heeft de politiek erop gereageerd? Ik mag aannemen dat die naar alle ministers en Kamerfracties is gestuurd?
   Ik ben benieuwd naar het vervolg over hoe het is om in de bijstand terecht te komen, want dat is u mogelijk nog niet overkomen. Begrijp mij goed: ik hoop dat u dat vervolg nooit zult hoeven schrijven omdat u toch nog een baan heeft gevonden.
   De bijstand: dat wens je je ergste vijanden nog niet toe, maar op die regel heb ik een paar uitzonderingen: als allereerste Mark Rutte zodat hij aan den lijve kan ondervinden dat armoede in Nederland echt bestaat, steeds dieper wordt en steeds langer duurt. Ik wens hem een vol jaar in de bijstand toe onder blokkering van al zijn banktegoeden, een verbod op het gebruik van zijn Old Boys’ Network, een dito verbod op extraatjes die hem worden toegestopt door zijn moeder en/of familie en vrienden. Natuurlijk gaat hij wonen in een huurhuis met te weinig huurtoeslag vanwege de kwaliteitskorting en moet hij het doen met een gammele wasmachine en ijskast die elk moment kapot kunnen gaan, want als je na de WW in de bijstand komt dan zijn je spullen oud, je reserves op en sparen voor een nieuwe is er niet meer bij. Dan heb ik het alleen nog maar over de materiële kant gehad! Hij mag ook gaan ondervinden hoe je als uitvreter en crimineel (je bent immers vast en zeker bij voorbaat een fraudeur!) wordt bejegend door de in wantrouwen geharde uitvoerders van de op wantrouwen lees paranoia gebaseerde regelgeving die erop gericht is om jou klein en afhankelijk te maken en te houden. Na dat jaar mag Cees hem van mij interviewen voor Zomergasten, zodat hij ruimschoots de tijd krijgt om eindelijk te erkennen dat hij ten onrechte al die jaren de armoede heeft ontkend en dat hij gaat ijveren voor de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Dan wil ik hem horen piepen!
   Evenals Mark Rutte wens ik deze therapie ook toe aan Diederik Samsom en Alex Pechtold en nog zo’n paar mensen die op een andere planeet lijken te wonen, en dan nog die boeven uit de top van de zorg, de woningcorparaties en de banken. Laat die bijstandsambtenaren zich daar maar eens op uitleven in plaats van op mensen die alleen maar een beroep doen op wat hun recht is.
   En inderdaad: op verjaardagen moet je als baanloze niet wezen, dat niemand iets beters weet om de hele avond over te lullen dan over zijn (nog steeds de grote meerderheid) werk is op zich al diep droevig en zonde van de tijd…..

  2. oosterwijck says:

   Geachte Hedzer Kooistra,

   Ik heb je prachtige, openhartige, brief gelezen. Ontroerend zoals je verwoord, wat iemand te wachten staat, die zijn baan verliest. Je zult wel een bedoeling hebben met het woord “Verrassing”, maar denk je nu echt dat het een verrassing is voor dat politiek tuig in Den Haag? Ze weten precies wat jou en die miljoen andere slachtoffers te wachten staat. Dat wisten ze al lang voordat jou sprookje bij de bank ten einde liep. Jij zag het niet aankomen, jij dacht dat de uitverkorenen jouw nodig hadden, jij dacht dat je onmisbaar was, jij dacht dat je gewaardeerd werd! … maar dat is niet zo. Banken doen geen bankzaken meer (waar ze in de basis voor dienen), die proberen het grote geld te pakken, zoals de pensioenfondsen en een hebzuchtige belegger. Als je dit geld weet te pakken , maak je een klapper en dan kun je gaan rentenieren, naast de villa van Eric Staal op de Antillen, de dief van de Rotterdamse wooninbouwvereniging die 2 miljard aan huurpenningen kwijtspeelde aan de bank. En als het voor de bank onverhoopt misloopt wordt je gered door de overheid (een handlanger) met behulp van belastinggeld. Je hebt het over schoffelen, waarvoor je, je schaamt. Geloof maar dat er een dag komt dat je echt moet schoffelen, in ruil voor een bijstanduitkering of papier prikken, die keuze heb je nog wel. Geloof maar van mij, het behoort allemaal tot een groot plan van de uitverkorenen in samenspraak met de regering (de pages van het kapitaal) om alle loonslaven, uit te kleden tot het bot. Denk even terug, aan 1863, het einde van de slavernij. De slaven moesten nog 10 jaar doorwerken en de plantage eigenaren kregen 300 gulden per slaaf, schadeloosstelling. Hoe onrechtvaardig wil je het hebben? Dit principe is nog geen regel veranderd.

 19. oosterwijck says:

  50+ komt nooit meer aan het werk. 40+ komt sporadisch, zeer moeilijk aan het werk. En kom niet aan met lul-verhalen, over een oom die naast een vriend woont die een achterbuurman heeft, die het wel gelukt is om een baan te vinden. Uitzonderingen bevestigen de regel. De waarheid is dat de maatschappij aan het krimpen is. Het merendeel van de (productie)bedrijven is opgeheven en daarmee verband houdend zijn evenredig ook dienstverlenende bedrijven/instellingen opgeheven. En nu het merendeel van de loonslaven werkloos thuis zit, worden ook de sociale voorzieningen evenredig opgeheven. Die vermindering van de sociale voorzieningen, openbaart zich in langer werken (theoretisch dan omdat bijna niemand werkend de eindstreep haalt), minder WW (verkorting van de periode en vermindering van het inkomen), en minder WAO (moeilijker afkeuren en minder rechten). De uitverkorenen (die de planeet volkomen in hun macht hebben), die altijd de leiding hadden in: de regering, de industrie, de dienstverlening de sociale instellingen, moeten nu naar andere inkomstenbronnen overschakelen. En één van die andere bronnen is, de pensioenpot. En daar wordt dan ook hard aan getrokken. Nu de uitverkorenen niet zoveel meer omhanden hebben in de (loon)slavenhandel, richten ze zich nu op de pensioenpot. Daarnaast plukken ze hier en daar een bank kaal, of halen de kas van een grote woningbouwvereniging leeg, en hebben het ziekenfonds vercommercialiseerd, waardoor ze in de non-profit instellingen, nog een mogelijkheid hebben, om hun zakken te vullen. Met het verdwijnen van de industriele revolutie, hebben de uitverkorenen zich meer gericht op de farmacieproductie, de voedselproductie, en de gezondheidszorg, en in die branches de totale controle bemachtigd. Wen er maar aan, dat er met de dag meer werklozen komen, totdat de natuur dit probleem heeft opgelost. Hoger sterftecijfer, lagere levensverwachting, kleiner geboorteoverschot en dergelijke. Maar het kan nog enige tijd duren (3 generaties), voordat de natuur zich enig zins hersteld heeft. En denk niet dat protesteren en mopperen voldoende is om het getij te keren. Als de uitverkorenen ergens hun zinnen op gezet hebben, zal het geschieden, niet goedschiks, dan kwaadschiks. Neem Palestina maar als voorbeeld, daar is, sinds 1895, een proces gaande van landje-pik (begonnen met één wijngaard) en de Palestijnen hebben, sinds 1915, geprotesteerd (toen pas kregen ze door, dat hun land stukje bij beetje werd overgenomen) protesteren werd demonstreren, en werd uiteindelijk verzet. Elke actie werd de kop ingedrukt. En nu 100 jaar later, zijn de Palestijnen 95% van hun land kwijtgeraakt en verworden tot persona non-grata in hun eigen land. Een soortgelijk procedé staat Europa ook te wachten. De paupers die niet omkomen, worden verjaagd.

 20. 84RW256 says:

  Ben 64 jaar en werd door de gemeente opgeroepen om me weer te melden voor (vrijwilligers)werk wegens die participatiewet…Heb me rot geschrokken en moest allerlei formulieren invullen…Men vroeg ook naar de gezondheidstoestand en gewoon al mijn psychische en lichamelijke mankementen opgenoemd…
  Na maanden werd ik vrijgesteld en heb nu eindelijk weer rust…
  Maar telkens als er ’n brief van de gemeente komt…Schiet ik toch elke keer in de stress….

  1. oosterwijck says:

   Geachte geheimzinnige code,

   Het gehele systeem van, gedwongen, vrijwilligerswerk, is om de werkloze nog meer het gevoel te geven, dat het een paria is, die bestreden moet worden. Ze laten je optrommelen en vullen jouw tijd, met onzinnige bezigheden zodat je, geen gevoel van vrijheid krijgt, maar een soort werkstaf net als criminelen. Gelijktijdig zijn er honderduizenden vrijwilligers, die daadwerkelijk bruikbaar zijn voor specialistisch werk, die worden apart genomen en laten ze zinnig werk doen, die elders een betaalde arbeidsplaats vervangen. En zo bespaart het grootkapitaal op loonkosten en gebruikt WW uitkeringen en bijstandsuitkeringen, voor een nog scherpere bedrijfsvoering.

 21. oosterwijck says:

  Geachte Hedzer Kooistra,

  Ik heb je prachtige, openhartige, brief gelezen. Ontroerend zoals je verwoord, wat iemand te wachten staat, die zijn baan verliest. Je zult wel een bedoeling hebben met het woord “Verrassing”, maar denk je nu echt dat het een verrassing is voor dat politiek tuig in Den Haag? Ze weten precies wat jou en die miljoen andere slachtoffers te wachten staat. Dat wisten ze al lang voordat jou sprookje bij de bank ten einde liep. Jij zag het niet aankomen, jij dacht dat de uitverkorenen jouw nodig hadden, jij dacht dat je onmisbaar was, jij dacht dat je gewaardeerd werd! … maar dat is niet zo. Banken doen geen bankzaken meer (waar ze in de basis voor dienen), die proberen het grote geld te pakken, zoals de pensioenfondsen en een hebzuchtige belegger. Als je dit geld weet te pakken , maak je een klapper en dan kun je gaan rentenieren, naast de villa van Eric Staal op de Antillen, de dief van de Rotterdamse wooninbouwvereniging die 2 miljard aan huurpenningen kwijtspeelde aan de bank. En als het voor de bank onverhoopt misloopt wordt je gered door de overheid (een handlanger) met behulp van belastinggeld. Je hebt het over schoffelen, waarvoor je, je schaamt. Geloof maar dat er een dag komt dat je echt moet schoffelen, in ruil voor een bijstanduitkering of papier prikken, die keuze heb je nog wel. Geloof maar van mij, het behoort allemaal tot een groot plan van de uitverkorenen in samenspraak met de regering (de pages van het kapitaal) om alle loonslaven, uit te kleden tot het bot. Denk even terug, aan 1863, het einde van de slavernij. De slaven moesten nog 10 jaar doorwerken en de plantage eigenaren kregen 300 gulden per slaaf, schadeloosstelling. Hoe onrechtvaardig wil je het hebben? Dit principe is nog geen regel veranderd.

 22. Hanneman says:

  Ja! Meneer Kooistra heeft hier een hele treffende beschrijving gegeven van het bestaan van de gemiddelde buitengetrapte, genegeerde, ontkende, boventallig verklaarde, tot speelbal van de “braven” gedegradeerde uitkeringsgerechtigde. En schijnbaar rondgestuurd naar de diverse handen aan de knoppen. Om te vervolgen stel ik vast dat een dergelijke brief ook over de gemiddelde zorgvrager of vraagster is te schrijven. Of wat te denken van de zorgverlenenden? Je zou niet meer uitgeschreven raken. Mijn vrees is dat hoewel brieven als deze de ontvangers in beweging zouden moeten brengen dat dat niet gaat gebeuren. Van de politiek is, blijkens de laatste veertig jaren volksverraad, niets te verwachten. Hij zal wellicht worden gelezen, in het gunstigste geval tijdens de lunch worden aangestipt maar vervolgens zal worden overgegaan tot het nuttigen van de hap. Als deze brief op het kijkglas besproken wordt zal er geen (kamer) vraag méér worden gesteld. Het is buitengewoon zonde dat Nederland is verkwanseld aan een clubje hebberds, zelfs een gedroomd menselijk kabinet of zelfs een grondwetswijziging zal het goedbedoelde systeem van sociale zekerheden of de voormalige zorg niet meer tot leven kunnen wekken.

 23. parrhesia says:

  Ja,..na de uitzending en de reactie,s van menige deelnemer,hanneman maakt er een heel realistie’s beeld van.

  Toch maar even in de pen klimmen,.als troostprijs?
  In deze regering zijn mensen aan het uitzitten,de ideologie -als die nog zichtbaar wordt is zonder wezenlijk draagvlak-neoliberalisme/sociaaldemocratie en aan verwante oplos-denkers,het is een een erbarmelijke vertoning.Het midden en klein bedrijf is door het Rutte-Consortium om zeep geholpen.
  Die crisis is toch veroorzaakt door wangedrag wat veroorzaakt is binnen dat vrijemarktdenken, liberale gedachtengoed,toch? Zoals het er nu voorstaat komt er geen verandering met dit clubje volksvertegenwoordigers,die nu hun toekomstige banen in het bedrijfsleven zijn aan het creëren.Kijk in de gezondheidssector wie vinden we daar terug,met prachtig salaris!Het zooitje is voor zich zelf aan het werk,schuiven de belangen v.d. burger voor zich uit.Ze zijn geworden als boekhouders, zonder eind verantwoording voor de ontstane ellende,want dan,… is het haasje gepiept.Zo zijn er voorbeelden genoeg te vinden.
  Bij de een vindt moeder de vrouw, dat hij meer in het gezinsleven moeten participeren.De ander een verzonnen campagne moeten gaan leiden in Amerika.De volgende is zo hypocriet aan het shoppen met de liberalen dat z’n vrouw hem niet meer met hem kan uithouden.Oud premier K-k, wuift verslagevers van zijn afrit weg,hij wens geen vragen te beantwoorden,..”u moet weg gaan” is zijn commentaar,..of hij nog altijd gaat kamperen tijdens de vakntie?.Bij welke instantie is hij werkzaam? Weet u nog,hij kwam voort uit een vakbond organisatie.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan, u kunt het met enige moeite aanvullen/uitzoeken.
  Wat is dit voor een kaliber mensen?…Voor zover,.. duidelijk, ze hebben mminachting voor u,ruggengraat voor zich zelf, aandacht voor imago/ toekomstdroom..Zulke mensen werken niet aan een wetgeving die hun later schade zal berokken binnen het bedrijfsleven.
  .Landsbelang,..o Ja,,.de V.O.C welke club flaterde zo,…?Ons landsbelang ligt in Europa!,is dat niet D66 pech….Welke partijbonzen en aanverwante belanghebbende heulers spelen het spel mee.Wat voor politieke kleur vertegenwoordigde ze vooraf,wie dienen ze nu/later in die goed betaalde functie’s!

  Tot de komende verkiezingen,het gaat ergens over( een doorgezaagd verhaal 8 jaar oud) wie zorgt er voor nieuwe banen,echte banen weet u nog?Het grootkapitaal met z’n aandeelhouders,..zij verdienen exorbitant ook zonder u arbeidskracht,.. lucratieve handelwijzen zijn er genoeg.Zou u kunnen adviseren,maar u doet het liever zelf.Hi!

 24. Apvg says:

  Ik ben 63 jaar en heb een ioaw uitkering,ben chronisch ziek ,doe vrijwilligerswerk. en ben vrij gesteld van sollicitatie plicht(achterstand op de arbeidsmarkt)
  De tijd die ik over heb repareer ik kleine meubels en verkoop deze via Marktplaats.
  De winst is nihil als ik de aankoop,arbeid ,verf ,elektrische tijd en schilder benodigdheden reken.Alles gaat contant zonder boekhouding het is toch een hobby.
  Moet ik deze activiteiten nou door geven aan de Gemeente?