Hollandse Zaken

Nieuw seizoen Hollandse Zaken van start

Het MAX-gespreksprogramma Hollandse Zaken begint zaterdag 20 juni 2020 aan een nieuwe serie. Zoals altijd live op NPO 2 en gepresenteerd door Cees Grimbergen. Het programma zal vanwege de coronacrisis worden uitgezonden zonder publiek en in een intiemer decor.

Kwesties die ons land bezighouden

Wat blijft zijn de gespreksthema’s: kwesties die ons land bezighouden. Met feiten, ervaringen en meningen van betrokken Nederlanders. Uiteraard vormen de gevolgen van de coronacrisis gespreksstof: is Nederland blijvend veranderd door de periode van 1,5 meter afstand, bedrijfssluitingen en thuiswerken? Wat heeft het wegzetten als ‘dor hout’ betekend voor het zelfbewustzijn van ouderen? En hoe heftig zijn de economische gevolgen van de lockdown-periode voor tienduizenden Nederlanders? Hoe coulant zijn banken en incassobureaus dezer dagen voor mensen die hun huur- of hypotheeklasten niet meer kunnen betalen en voor wie huisuitzetting dreigt?

Maar niet alleen corona is onderwerp van gesprek, ook andere thema’s komen aan de orde in dit nieuwe seizoen van Hollandse Zaken.

Aflevering 1: de witte zoektocht

Centraal in de eerste aflevering staat de witte zoektocht in het racismedebat. Want hoe racistisch zijn witte Nederlanders? Zijn ze anno 2020 verantwoordelijk te stellen voor het slavernijverleden? En discrimineren witte Nederlanders veel meer dan ze zelf in de gaten hebben?

Ja, zegt een groeiende groep Nederlanders. Zwarte Nederlanders worden hier stelselmatig als minderwaardig gezien. Op straat, op school en in het werk. En witte Nederlanders zouden dat in hun bevoorrechte positie -zonder discriminatie- niet in de gaten hebben.

Over Hollandse Zaken

Hollandse Zaken is een programma dat vastliggende oordelen op losse schroeven zet. Het illustreert maatschappelijke kwesties en dilemma’s en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Een kant-en-klare oplossing presenteert Hollandse Zaken niet.

Hollandse Zaken is te zien vanaf zaterdag 20 juni 2020 om 20.30 uur live op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    Ralph Margadant says:

    Dat hele racismegedoe begint onderhand een meer dan hysterisch karakter te krijgen. Sterker nog, het begint een vorm van aanzetten tot vernieling en terreur aan te nemen. Helaas bieden veel media de activisten alle gelegenheid om onder de dekmantel van anti-racisme hun kwalijke doelstellingen van een legale status te voorzien. De hulp van bekende en bereidwillig ondersteunende blanke ”nuttige idioten” is daarbij zeer welkom maar de gevolgen van deze hysterie wordt nog steeds niet genoeg in de samenleving onderkend. Ik wil graag verwijzen naar een in deze situatie zeer toepasselijke tekst van de bekende verzetsman uit de Tweede Wereldoorlog, de dichter, schrijver en journalist H.M. van Randwijk:
    Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf e n goed verliezen. Dan dooft het licht.