oud is uit

Hollandse Zaken: oud is uit

Donderdag 29 augustus 2019 presenteert Cees Grimbergen de laatste aflevering van deze reeks van het journalistieke discussieprogramma Hollandse Zaken. Deze week: 60-, 70- en 80-plussers over de kunst van het ouder worden.

‘Oud is uit’

Een grote groep ouderen ervaart ‘oud is uit’. Ze hebben het gevoel dat ze er na hun werkend bestaan niet meer toe doen, niet meer meetellen. Dus moeten de senioren zelf op zoek naar een zinvol bestaan. Laverend tussen het vitaliteitsideaal van eeuwig jong moeten zijn en het besef dat iedereen oud wil worden, maar niemand oud wil zijn.

Leeftijdsdiscriminatie

Het ‘er niet meer toe doen’ is meer dan een gevoel, blijkt in de dagelijkse praktijk. Want: een abonnement op staatsloten aanschaffen boven je 80e blijkt lastig te zijn. Een reisverzekering boven je 75ste? Niet mogelijk. Borstkankeronderzoek boven je 75e? Niet meer nodig. Leeftijdsdiscriminatie blijkt een groeiend fenomeen. Terwijl het aantal 65-plussers de komende 20 jaar naar 4,7 miljoen stijgt. Senioren zijn niet meer weg te denken, maar de samenleving is er niet op ingericht.

Gasten

Te gast is onder andere Jan Manché (89), die vanwege zijn leeftijd in een conflict belandde met de Staatsloterij. Sara van Laar (85) vindt dat haar leeftijdsgenoten er te veel vanuit gaan dat er wel voor hen gezorgd wordt. Ook neuropsycholoog Erik Scherder schuift aan om te praten over de kunst van het ouder worden.

Over Hollandse Zaken

Hollandse Zaken is een programma dat vastliggende oordelen op losse schroeven zet. Het illustreert maatschappelijke kwesties en dilemma’s en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Een kant-en-klare oplossing presenteert Hollandse Zaken niet.

Hollandse Zaken is te zien op donderdag 29 augustus 2019 om 21.10 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

    ELIONORA says:

    IK HOOP OVER 2 WEKEN 80jr. TE WORDEN, MAAR HEB ÉCHT NIET HET GEVOEL VAN…OUD IS UIT!! GELUKKIG HEB IK MIJN HOBBY´S, IK DEEL DE HOBBYKAMER MET MANLIEF DIE 84jr. IS EN ZIJN MUZIEKHOEKJE HEEFT…EN ZELF ZIT IK IN HET CREATIEVE HOEKJE!! DENK NU NIET DAT HET ALLEMAAL ZO MAKKELIJK GAAT…WANT WE HEBBEN ÉCHT WEL ONZE NARE DINGEN MAAR….WE ZIJN GELUKKIG NOG SAMEN!! ZO NU EN DAN EEN LEUK GESPREKJE MET EEN VRIENDIN IS OOK ZO GEZELLIG…JA…HET IS ZOALS SARA V.LAAR IN DE UITZENDING ZEI: JE MOET ER ZELF ÓÓK IETS VOOR DOEN….EN DAT DOE IK (WIJ)..LIEVE GROET

    oosterwijck says:

    Ouderen tellen niet meer mee! … Volgens de richtlijnen van de overheid is dat helemaal waar. … Ouderen worden gezien als een onkostenpost, waar zoveel mogelijk op bezuinigd moet worden. Het wordt ouderen kwalijk genomen dat ze maar blijven leven. Er zijn talloze voorbeelden van een ontmoedigingsbeleid om ouder te worden: Zoals in het TV-programma duidelijk werd, met uitsluiting van deelname aan de Staatsloterij, voor het krijgen van een hypotheek of persoonlijke lening, voor het krijgen van een medische behandeling, voor het verlengen van je rijbewijs. Allemaal leeftijdsdiscriminatie, waarmee ingewreven wordt, dat oud zijn, uit is. Het is inderdaad zinvol om ouderen extra te testen op rijvaardigheid, waarmee ongelukken worden voorkomen.