Belastingdienst

Nepmail Belastingdienst in omloop

Momenteel krijgen veel mensen hun belastingteruggaaf gestort en daar proberen criminelen nu gebruik van te maken, waarschuwt de Fraudehelpdesk. Met een “nogal doortrapte nepmail” die van de Belastingdienst lijkt te komen proberen oplichters ontvangers van de mail te verleiden een kleine 300 euro te betalen.

Ten onrechte ontvangen geld terug storten

De afzenders beweren dat de geadresseerde in december 2017 een bedrag van 297,95 euro bijgeschreven heeft gekregen, dat bedoeld zou zijn geweest voor iemand anders. Ze vragen het zogenaamd ten onrechte ontvangen geld ’terug te storten’ op een bepaald rekeningnummer. Wie goed leest, ziet dat de mail bol staat van de taalfouten. Ook de afzender ‘Noreply@belastixxxxruggaaf.nl’ en de tenaamstelling van de rekening (SS Held) zijn duidelijke tekenen dat de mail niet deugt.

Mijn Belastingdienst

De Belastingdienst gebruikt in bepaalde gevallen wel e-mail, maar in zo’n e-mail wordt u nooit om persoonlijke gegevens gevraagd. Twijfelt u of een mail echt is, controleer dan altijd of het bericht ook echt van de Belastingdienst is, door in te loggen op ‘Mijn Belastingdienst.’

Valse e-mail (phishingmail) en valse brieven hebben vaak de volgende kenmerken:

  • De tekst is vaak in slecht Nederlands geschreven, al worden de vertalingen van de criminelen steeds beter. Ook de logo’s en de opmaak van de tekst zien er steeds vaker bedrieglijk echt uit.
  • De boodschap is vaak dat u een belastingteruggaaf krijgt of juist dat u een bedrag moet betalen.
  • Bij e-mail: U wordt gevraagd om op een link te klikken of een bijlage te openen.
  • Bij e-mail: De afzender eindigt niet op @belastingdienst.nl.

Check het bankrekeningnummer

Als u aan de Belastingdienst moet betalen, is dat alleen op een bankrekening. Aan welk bankrekeningnummer u betaalt staat in de berichten die u van de Belastingdienst krijgt. Controleer voordat u geld overmaakt of het bankrekeningnummer een bankrekeningnummer is van de Belastingdienst.

Lees ook: Digitip: Persoonlijke gegevens op MijnOverheid en Digitip: in Phisingmail getrapt, wat nu?

(Bron: ANP, Belastingdienst)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Ik kreeg een nep mail van de bank, dat mijn bankkaart verlopen was. Zoals gevraagd, door mijn bank, wilde ik de nep mail doorsturen naar mijn bank, zodat de afzender achterhaald kon worden. Maar het doorsturen naar mijn bank lukte niet, ik kreeg een melding van de Post Master, dat de mail (waarschijnlijk) Spam bevatte en daarom niet verstuurd kon worden. … ???

    Het moet niet gekker worden. … Een nep mail kan wel naar mij verstuurd worden, maar niet naar mijn bank.

    Een zelfde volksverlakkerij zie je bij aangifte doen van een diefstal of een ander delict. Het doen van een aangifte wordt zo moeilijk gemaakt, dat veel mensen maar helemaal geen aangifte doen. En vervolgens komt het CBS met de mededeling dat de criminaliteit is verminderd.