stembiljet

‘Nederlands stembiljet niet gebruiksvriendelijk’

Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is het stembiljet, dat tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen is gebruikt, onhandelbaar. Vooral voor ouderen, slechtzienden en laaggeletterden is het grote formulier verre van ideaal.

Geen hulp

Dit concludeert de organisatie naar aanleiding van de terugkoppeling die zij heeft gekregen van haar werknemers die de verkiezingen hebben gevolgd. Naast de grote van het formulier, is ook de weigering van hulp bij het stemmen door stembureaus een obstakel. Hierdoor hebben sommige mensen met een verstandelijke beperking het invullen van het formulier als extra moeilijk ervaren.

Een slechte zaak, vindt het OVSE, want in Nederland hebben verstandelijk gehandicapten het recht op een helpende hand tijdens het stemmen.

Niet getelde stemmen

Het niet gebruiksvriendelijke stembiljet is overigens niet het enige probleem tijdens de jongste verkiezingen van 15 maart 2017. Ook zijn er op het hoofdstembureau in Den Bosch ongeveer 7600 stemmen uit Boxmeer niet meegeteld. Het bureau heeft per ongeluk alleen de stemmen ingevoerd die uit zijn gebracht op de PVV, VVD en de SP. Met de overige 7600 is niets gedaan.

Volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken kan de fout niet hersteld worden. De Kiesraad heeft vervolgens gekeken of de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen anders zou zijn geweest als de stemmen wel zouden zijn ingevoerd. Dit blijkt niet het geval.

Stemcomputer

Het incident met de niet getelde stemmen is volgens de burgemeester van Boxmeer, Karel van Soest, een goed argument om te pleiten voor de herinvoering van de stemcomputer. Deze computer is tijdens verschillende verkiezingen gebruikt, maar niet tijdens die van 2017. Dit door het gevaar op hacken.

(Bron: NOS, NRC, ANP)

 

Geef een reactie