Duur 02:56
Gepubliceerd op 14 november 2017

Voorlopige resultaten Meldpunt Ouderenwerkloosheid bekend

Werkloze 55-plussers vinden maar moeilijk nieuw werk. 80 procent zit na 1 jaar nog thuis en 45 procent doet er zelfs langer dan 2 jaar over om een nieuwe baan te vinden. Ouderenorganisatie KBO-PCOB wil weten waaraan dit ligt en opent daarom Meldpunt Ouderenwerkloosheid. Dit meldpunt is nu een aantal maanden actief en er zijn voorlopige resultaten bekend.

Voorlopige resultaten

Via dit meldpunt, dat te vinden is op de website van de organisatie, kunnen oudere werklozen een vragenlijst invullen die KBO-PCOB inzicht geeft in de arbeidssituatie. In de afgelopen maanden hebben al meer dan 300 werkloze 55-plussers de enquête ingevuld. Uit de door hen toegezonden informatie heeft de ouderenorganisatie voorlopige resultaten kunnen filteren. Ruim de helft (58 procent) van de personen die de vragenlijst hebben ingevuld is vrouw met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. Bijna 80 procent is actief werkzoekend. 68 procent van deze mensen doen dat vanuit werkloosheid en 11 procent vanuit een baan. 71 procent van de werkloze ouderen is bereid om onder het oude niveau te solliciteren en 57 procent wil afzien van seniorendagen. Ondanks deze punten zijn respondenten gemiddeld lang aan het zoeken: slechts 20 procent heeft binnen 1 jaar nieuw werk gevonden. 34 procent moet langer dan 1 jaar zoeken en 45 procent doet er zelfs langer dan 2 jaar over.

Leeftijd werkt nadelig

Maar hoe komt het dat deze mensen zo lang aan het zoeken zijn? Volgens veel van de ondervraagden heeft hun leeftijd nadelige gevolgen; 80 procent is hiervan overtuigd. Ook de kloof tussen hun eigen werkervaring en de eisen die nu worden gesteld door werkgevers wordt als een belemmering gezien. Daarnaast zegt 14 procent dat zij denken dat de moderne manier van solliciteren (via het internet) hun kansen op de arbeidsmarkt vermindert.

Basisinkomen voor oudere werklozen

Het Meldpunt Ouderenwerkloosheid blijft open tot december 2017. Het televisieprogramma Radar is op dit moment ook bezig met een actie omtrent ouderenwerkloosheid; zij zijn in mei van 2017 een petitie gestart om een basisinkomen voor werkloze 55-plussers te bewerkstelligen. De petitie is inmiddels al 100.000 keer ondertekend en wordt op dinsdag 14 november 2017 door Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg aangeboden aan de Tweede Kamer.

Hallo Nederland besteedt op 14 november 2017 aandacht aan werkloosheid onder 55-plussers. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: Radar, KBO-PCOB, ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Hanneman says:

  Ik mag hopen dat deze onderzoekende ouderenorganisatie mij niet als eeuwige pessimist zal bestempelen maar….. Hoeveel onderzoek is nodig om vast te stellen dat werkgevend Nederland eigenlijk alleen is geïntresseerd in zeer jonge, volg en gehoorzame, sexy, ijverige en vooral goedkope werknemers. De groep oudere werkzoekenden zijn in hun ogen een marginale groep die niets oplevert tegendeel, ze kósten. En dat kan werkgevend Nederland niet gebruiken. Er wordt wat gesparteld met onderzoeken, kortlopende projecten en dergelijke maar regel is dat alles boven de veertig eigenlijk al te oud zijn. Zo’n basisinkomen voor sufgesolliciteerde, ontmoedigde, door uitkeringsinstanties opgejaagde 55+’sers zou het moeten zijn. Eind aan de stress en daardoor zeer waarschijnlijk een betere toestand in het algemeen. Maar ja…. VVD!

  Frans van der Veen says:

  Goedemorgen,

  Het is al van af 50 een ramp om weer aan de slag te komen, sinds een week nu werkeloos na 13 maanden in de vier ploegen te hebben gewerkt.
  Een basis inkomen voor de oudere werklozen zou wel ideaal zijn, maar niets is beter dan dat je weer gewoon aan baan hebt.
  Ik hoop dat het door de tweede kamer komt .

  met vriendelijke groet,

  Frans van der Veen

  oosterwijck says:

  Geachte Frans, vergeet die baan nu maar snel. Er zijn geen banen en er komen geen banen, in een wereld waarin steeds minder geconsumeerd wordt en steeds meer geautomatiseerd wordt. En als er werk verricht moet worden, dan is dat niet hier in deze dure omgeving, dan is dat in een goedkoop lonen land. In Afrika lopen 400.000.000 werklozen rond, die graag hierheen willen komen, om jouw ploegendienst over te nemen voor 10% van de kosten die aan jouw betaald moet worden. Zet je nu maar in voor een basisinkomen, dan kom je er nog goed mee weg.

Bekijk ook

Meer