opnamestop in verpleeghuizen

Meldpunt: opnamestop in verpleeghuizen door gebrek aan zorgpersoneel

Niet alleen in de ziekenhuizen is het personeelsgebrek nijpend, ook in de ouderenzorg. Sommige verpleeghuizen nemen geen nieuwe bewoners meer op omdat er onvoldoende personeel is om goede zorg te verlenen.

Bezuinigingen verpleeghuizen

Al jaren is er een tekort aan personeel in de ouderenzorg. Door bezuinigingen in het vorige decennium kozen veel verzorgenden een ander beroep. De hoge werkdruk, onregelmatige diensten en de relatief lage beloning maken het beroep ook minder aantrekkelijk. Daar komt nu bij dat het vergrijsde personeel in de zorg uitstroomt vanwege pensioen. Tel daar het ziekteverzuim door corona bij op en uitval vanwege de zomervakantie en het personeelsdrama in de ouderenzorg is compleet. Roosteraars krijgen de werkschema’s niet meer gevuld. Zelfs niet met uitzendkrachten en duurdere ZZP’ers.

Bij tientallen verpleeghuizen is de rek er uit. Zij hebben besluiten om kamers, die na een overlijden vrijkomen, voorlopig niet op te vullen met nieuwe bewoners. Over de opnamestop in verpleeghuizen praat Elles de Bruin met José van Vliet van ActiZ, de koepel van zorgorganisaties.

Lefgozer

De verpleeghuissector probeert het beroep wel aantrekkelijker te maken. Zorginstelling Van Neynsel uit Den Bosch heeft het Lefgozersproject opgezet. De opleiding tot verzorgende is van drie jaar gehalveerd tot anderhalf jaar en toch op hetzelfde niveau gebleven. Voorwaarde is wel dat de deelnemers zij-instromers zijn met werkervaring, soms in een andere sector.

Bianca Buurman, bestuursvoorzitter van V&VN, de beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen reageert op het Lefgozersproject en vertelt wat er in haar ogen meer moet gebeuren om de personeelscrisis in de zorg aan te pakken.

Wajong

Martijn Beekhuijsen (41) is slechtziend en leeft van een Wajong-uitkering en het inkomen uit de 15 uur per week die hij werkt bij Albert Heijn. Eind vorig jaar ontvangt hij een coronabonus van 229 euro. Maar hiervan genieten kan hij niet want uitkeringsinstantie UWV verrekent het extraatje met zijn uitkering. Martijn vindt dit oneerlijk en voelt zich achtergesteld bij zijn collega’s die geen Wajonger zijn. MAX Ombudsman Rogier de Haan onderzoekt de zaak en haalt verhaal bij UWV en Albert Heijn.

Het programma Meldpunt is te zien op vrijdag 3 september 2021 om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    dragon says:

    Het personeel dat het zware werk moet doen, worden afgescheept met een hongerloontje.
    Terwijl de managers hun zakken vullen.