Meer valse eurobiljetten in omloop

In 2015 zijn veel meer valse eurobiljetten onderschept in Nederland. Er is in totaal beslag gelegd op 66.500 valse eurobiljetten. Dat is 37 procent meer dan het jaar ervoor. De Nederlandsche Bank (DNB) maakte dit bekend aan de hand van nieuwe cijfers.

Wereldwijd

Wereldwijd nam het aantal valse biljetten met 7 procent toe. In totaal wordt de omloop van vals geld geschat op 18 miljard briefjes. De vangst van valse biljetten wisselt van tijd tot tijd. Soms wordt in een keer een grote vangst gedaan. Briefjes van 20 en 50 euro worden het meest nagemaakt.

Beveiligd briefje

De Europese Centrale Bank is juist in november begonnen met een beter beveiligd briefje van 20 te verspreiden. Ook heeft DNB een app waarbij biljetten gescand kunnen worden op echtheid. Deze is beschikbaar voor mobiele telefoons via de Apple Store of de Android Market.

Echt of nep?

Hoewel de centrale bank benadrukt dat consumenten weinig risico lopen om valse biljetten in handen te krijgen, zetten wij voor u op een rijtje waaraan u echt geld herkent:

  • Papier – Als u aan het biljet voelt, moet het stevig aanvoelen en knisperen.
  • Voelbare inkt – De lijnen op het biljet zijn goed voelbaar. Hieraan kunnen ook mensen die slechtziend zijn een echt biljet herkennen.
  • Watermerk – Als u het biljet tegen het licht houdt, ziet u een watermerk en de eenheid van het biljet verschijnen. Het watermerk zit in het papiertje verwerkt.
  • Veiligheidsdraad – Wat u ook kunt zien als u het biljet tegen het licht houdt, is een veiligheidsdraad. Deze is in het papier verwerkt en loopt van boven naar beneden. Op de draad staat in kleine letters de waarde van het biljet.
  • Hologram –  Aan de rechterkant van het biljet staat een hologram. Wanneer u het biljet kantelt kunt u een euroteken of verschillende kleureffecten zien.

Verdacht

Als u denkt een vals biljet in handen te hebben is het belangrijk dat u deze niet weer uitgeeft, dit is strafbaar. U kunt 2 dingen doen. Als u weet van wie u het biljet heeft ontvangen doet u aangifte bij de politie. Indien deze informatie niet bekend is, kunt u naar uw bank gaan of het biljet opsturen naar DNB. Meer informatie over vals geld? Bekijk de website van DNB.

Geef een reactie

Reactie

    Karel Zwetsloot says:

    Er is een plan om het 500€-biljet af te schaffen. Men kan het übernacht ofwel van deene dag op de ander zonder waarschuwing ongeldig verklaren. Wel inwisselbaar. Maar de stapels die de burger aan de criminaliteit heeftmoeten afgeven zijn dan gefixeerd. Enige uitweg is dan verbranden of anders…..
    Doet men zoiets niet dan zijn alle praatjes over crimefighting volksverlakkerij. Ook politici zwichten voor 5 ton of een paar miljoen. In die sector mistmen dat niet eens.