geld

Beschadigd geld in de portemonnee? Hier kunt u (niet) mee betalen

Hoewel we sinds de coronacrisis minder met briefgeld betalen, heeft het grootste deel van de Nederlanders altijd wat muntjes of briefjes in de portemonnee. Stel dat één van de briefjes beschadigd is, kunt u er dan nog mee betalen? En wat moet u doen als dit niet meer het geval is?

Beschadigd geld

Geld gaat van hand tot hand en dat kan zorgen voor de nodige beschadigingen. De 1 vouwt er een ezelsoortje in, de ander gebruikt het als kladpapier en weer een ander maakt er per ongeluk een scheurtje in. Kunt u nog betalen met een aangedaan briefje? In essentie wel, maar in de praktijk kan dit anders liggen. Op de site van de Rijksoverheid staat hier het volgende over geschreven: “Beschadigde bankbiljetten en euromunten blijven wettige betaalmiddelen. Voorwaarde is wel dat u meer dan de helft van het eurobiljet in bezit heeft. Een winkelier mag beschadigd geld weigeren.”

contant geld
Lees ook: Waarom is contant geld voor sommigen zo belangrijk?

Inleveren bij DNB

Als uw beschadigde geld wordt geweigerd in de winkel, kunt u ervoor kiezen om het geld in te leveren bij De Nederlandsche Bank (DNB). U krijgt er dan nieuwe biljetten voor terug. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet u de helft van het originele biljet of biljetten in uw bezit hebben en moet u het geld niet met opzet hebben beschadigd. Een woordvoerder van DNB laat weten dat er geen methode is waarmee achterhaald wordt of het geld met opzet beschadigd is, maar er zijn wel tekenen die erop wijzen of dit het geval is.

Ook moet u voordat u de biljetten kunt inleveren een aanvraagformulier invullen. Vervolgens kunt u het formulier en het geld bij DNB brengen of toesturen per post. Als u ervoor kiest om het geld per post op te sturen, moet u een duidelijke kopie van uw identiteitsbewijs bijvoegen. Vergeet hierop niet uw BSN-nummer door te krassen. Als u langs wilt komen bij DNB, dan moet u eerst een afspraak maken. Dat kunt u doen door op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur te bellen naar 020-524 2727.

Houd er rekening mee dat deze stappen doorlopen niet automatisch betekent dat uw beschadigde geld wordt ingeruild door DNB. Uw aanvraag kan ook afgewezen worden als u niet aan alle voorwaarden heeft voldaan.

Euromunten

Ook beschadigde euromunten kunt u inleveren. De procedure is hetzelfde als bij biljetten, maar er zijn wel een aantal aanvullende eisen. Zo moet u de munten eerst afspoelen en afdrogen en ze per type in zakjes verdelen. Muntjes van 2 euro mogen dus niet ingeleverd worden tussen stukken van 1 euro.

Veel geld?

Komt de waarde van het geld dat u inlevert boven de 2.000 euro uit? Dan moet u eerst een onwisselverzoek sturen per mail of post voordat u actie kunt ondernemen. Het e-mailadres dat u hiervoor kunt aanhouden is omwisselverzoek@dnb.nl. Het postadres is al volgt:

DNB
Afdeling CBV
Postbus 98
1000 AB Amsterdam

(Bron: Rijksoverheid, DNB)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Dick Sassem says:

  Als oude man, bouwjaar 1937, heb ik nooit contant geld bij me.
  Ik hoef niet bij een tochtige flappentap geld op te halen. Je weet nooit wie er achter je staat…
  Met een betaalpas kan ik overal terecht.
  Als bedragen op beeldschermen van kassa en pinautomaat gelijk zijn druk ik op OK.
  De betaalpas zit in een beveiligd anti-magnetisch hoesje opgeborgen.

   mare says:

   Als oudere vrouw blijf ik contant betalen. Ik krijg meer het gevoel dat de banken niets liever willen dan bepalen wat en hoe wij moeten omgaan met ons geld. Met contant geld kan ik overal terecht. Onlangs had het Kruidvat een storing, je kon alleen contant betalen. De man voor mij barstte gewoon uit zijn vel omdat hij zijn boodschap niet mee kreeg. De verkoopsters moesten het ontgelden. Schandalig. Ik pin in noodgevallen maar uit principe ga ik voor contant geld . Ik kan nooit meer uitgeven dan dat er in mijn portemonnee zit. Erg veilig!!