Meer 45-plussers aan het werk

De werkloosheid blijft dalen. In augustus 2016 waren 521.000 duizend mensen werkloos. Dat zijn er 20.000 minder dan in juli van dit jaar. Vooral onder 45-plussers is de daling het hardst. Langdurig werklozen komen nog altijd niet makkelijk aan een baan. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Daling bij 45-plussers het sterkst

Het afgelopen half jaar is de werkloosheid het sterkst afgenomen onder de 45-plussers. Zij namen meer dan de helft van de daling voor hun rekening. De afgelopen 2 jaar was het aantal werkloze 45-plussers vrijwel ongewijzigd. Al eerder meldde het CBS al dat de werkloosheid om 55-plussers lager is dan in 2015.

Minister Asscher van Sociale Zaken is verheugd over de laatste cijfers. “Prachtige cijfers, maar we zijn nog niet klaar. Deze cijfers geven goede moed om al die mensen die ook aan het werk willen de komende maanden een kans te bieden.”

Meer mensen behouden werk

De daling van de werkloosheid komt vooral, omdat steeds minder werkenden hun baan kwijtraken. Er worden in vrijwel alle sectoren minder uitkeringen aangevraagd. In de bouw en landbouw daalt het aantal aanvragen sterk. In het onderwijs steeg het aantal uitkeringen doordat veel tijdelijke contracten niet worden verlengd.

In Nederland wonen 12,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar. Hiervan hadden in augustus 2016 ruim 8,4 miljoen mensen, ongeveer 4,5 miljoen mannen en 3,9 miljoen vrouwen, betaald werk. In het afgelopen half jaar is het aantal mensen met betaald werk met 108 duizend toegenomen. De toename was bij vrouwen groter dan bij mannen.

Helpt u Adrie aan een baan?

Hallo Nederland besteedt op donderdag 15 september 2016 ook aandacht aan de werkloosheid onder 45-plussers. Adrie Verwijst (57) is al ruim een jaar werkloos. Hij heeft twee ordners vol met onbeantwoorde sollicitatiebrieven. Hij wil heel graag weer aan de slag. Daarom doet hij naast de verplichte wekelijkse sollicitatie ook een thuiscursus om zich om te laten scholen tot BOA, zodat hij naast zijn voormalige functie als boekhouder ook evt als beveiliger zou kunnen solliciteren. Hij staat nog dagelijks om 6:30 op, zodat áls hij een baan krijgt, hij niet zal hoeven omschakelen naar het ritme van vroeg opstaan. Heeft u een baan voor Adrie? Laat het ons via onderstaand formulier weten:

Contact

 • Door het invullen van dit formulier worden persoonsgegevens van u verzameld. Meer informatie over hoe wij met uw gegevens omgaan kunt u vinden in onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

(Bron: CBS/NOS)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Hanneman says:

  Je zou denken dat het hier een positief item betreft. Want wie zou dat niet vinden als het gaat over de dalende werkeloosheid bij 50+’sers? Het zou zo maar eens kunnen dat door bepaalde factoren daar inderdaad cijfers over ontstaan die een positief oordeel rechtvaardigen. Wat mijn wantrouwen oproept is dat Asscher die cijfers gebruikt om goede sier mee te maken, als was het een gevolg van zijn beleid en dus een reden om dat “beleid” te ondersteunen door strakjes te stemmen op zijn of aanverwante partijen. Immers komen de verkiezingen eraan en blijkt ineens de werkeloosheid te dalen, de export toe te nemen, er een procentje koopkracht bij te kunnen en meer berichten van die strekking. Ik bid voor Adrie dat iemand hem zal bieden wat hij zoekt. Was ik maar rijk. Heel rijk. Dat lijkt me wel wat. Rechtvaardig rijk.
  Dan zat Adrie gebakken.

 2. oosterwijck says:

  Ik heb gereageerd op deze berichtgeving maar mijn reactie werd geweigerd. Het zal te maken hebben met censuur. Ik kreeg een foutmelding?????

  1. MAX Vandaag says:

   Beste oosterwijck, bedankt voor uw reactie. Vervelend, waarschijnlijk is er tijdens het plaatsen iets misgegaan met uw eerdere reactie. Wij kunnen er helaas niets van terugvinden in ons systeem.