De werkloosheid daalt

De werkloosheid in heel Nederland bedroeg vorig jaar 6,9 procent. Een jaar eerder was het nog 7,4 procent. Het was de eerste daling sinds het begin van de economische crisis in 2008.

Werkloosheid in het hoge noorden

De provincie Groningen heeft de hoogste werkloosheid van Nederland. Zowel in 2014 als in 2015 lag de werkeloosheid op 8,5 procent, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De noorderlingen lossen Flevoland af in hun koppositie. In geen enkele provincie daalde de werkeloosheid het afgelopen jaar namelijk zo hard als in Flevoland: daar daalde de werkloosheid van 9,3 in 2014 naar 7,7 procent in 2015. Zeeland heeft de laagste werkloosheid: 5,5 procent vorig jaar. Ook dat is gelijk aan het jaar ervoor. In de tien andere provincies daalde het percentage.

Economische crisis

De werkloosheid in heel Nederland bedroeg vorig jaar 6,9 procent. Een jaar eerder was het nog 7,4 procent. Het was de eerste daling sinds het begin van de economische crisis in 2008. Ook in de vier grote steden is de werkloosheid gedaald. Rotterdam heeft de hoogste werkloosheid. Vorig jaar zat 12 procent van de inwoners van de havenstad zonder werk. In Den Haag was het 10 procent, in Amsterdam 7,7 procent en in Utrecht 7,3 procent.

Arbeidsparticipatie

De netto arbeidsparticipatie van Nederland is het hoogst in gemeente Utrecht. Daar hadden in 2015 zeventig op de honderd inwoners van 15 tot 75 jaar betaald werk. In Amsterdam was dat 66 op de honderd, in Den Haag 60 op de honderd en Rotterdam sluit de rij met 58 op de honderd. Landelijk ligt het gemiddelde op 65 op de honderd.

(Bron: CBS)

 

Geef een antwoord