Dementiezorg

Meldpunt: De grenzen van dementiezorg aan huis

Het kabinet is niet van plan de benodigde 50.000 verpleeghuisplekken bij te bouwen die nodig zijn om de groeiende zorgvraag, als gevolg van de vergrijzing, op te vangen. Wie lijdt aan dementie moet thuis verzorgd worden, zegt de minister. Maar tot hoe lang kan dat? En waar kan je heen als het thuis echt niet meer gaat? 

Verpleegzorgplekken aan huis

Geen verpleeghuisplekken, maar verpleegzorgplekken. Daarmee verraste minister Conny Helder (VVD) voor Langdurige Zorg de Tweede Kamer eind maart. De benodigde 50.000 verpleegplekken komen er wel, maar dat worden verpleegzorgplekken aan huis. Wie hulpbehoevend wordt, zal thuis verzorgd worden. Ook met vergevorderde dementie. De minister stelt voor dat deze mensen overdag naar een dagopvang gaan, daar geactiveerd worden, en ’s avonds weer naar huis worden gebracht.

Dementiezorg

Margareth Hartman (68) zorgt voor haar man Bert (75) die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Zijn dementie is nog in de beginfase. Daarom redt ze het nog. Maar nu al heeft gebroken nachten omdat Bert ’s nachts vaak wakker is. “Wat als hij gaat dwalen, mij niet meer herkend, zijn ontlasting niet meer kan ophouden? Dan hoop je maar dat er plek is in een verpleeghuis”, zegt mevrouw Hartman.

Seniorencomplexen met thuiszorg

Maar die verpleeghuisplekken zijn er nu al onvoldoende en helemaal als het kabinet niet van koers verandert. De minister hoopt dat ouderen bij elkaar gaan wonen in seniorencomplexen met thuiszorg, zoals Liv-Inn in Hilversum. Dat zijn naar eigen zeggen ‘toekomstgerichte woningen met mooie leefruimtes voor ouderen, waarbij je zorg kunt krijgen als dat nodig is en de bewoners aan het roer staan.’ Tot hoe ver gaat de verpleegzorg in dit complex? En hebben zij nu en in de toekomst voldoende medewerkers? Elles de Bruin praat in de studio door over beide reportages met Margreet van der Voort, van belangenorganisatie Mantelzorgelijk en ouderenpsycholoog Sarah Blom.

fietshelm
Lees ook: Overweegt u het dragen van een fietshelm? Zoveel veiliger is dat

Verder in Meldpunt: de fietshelm

Sjan Hornman (85) rijdt al enkele jaren zonder helm op een e-bike. Vorig jaar gaat het mis als mevrouw Hornman een auto over het hoofd ziet die van rechts komt. Ze klapt er bovenop en raakt bewusteloos. Als ze bijkomt wordt in het ziekenhuis een flinke hoofdwond dichtgeplakt. Wonder boven wonder knapt ze binnen enkele dagen op. Sindsdien draagt ze een helm tijdens het fietsen. Wat denkt het MAX Opiniepanel over een fietshelmverplichting voor berijders van e-bikes? Elles de Bruin bespreekt het met Evert-Jan Hulshof van Veilig Verkeer Nederland en medisch psycholoog Inge de Vlieger.

Het programma Meldpunt is te zien op vrijdag 6 mei 2022 om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Murphy54 says:

    Ik woon nu 20 jaar in een senioren complex. En heb daardoor heel goed meegekregen wat al deze bezuinigingen veroorzaken. Vooral de laatste 12 jaar is het niet ongewoon iemand aan de deur te krijgen die niet meer weet waar hij of zij woont. Dit is een complex met meer dan 170 appartementen. Ik weet daarom echt niet waar betreffende woont. En kan niet helpen. Het is ook al gebeurd dat een mevrouw in haar onderbroek stond achter haar rollator heel vroeg in de morgen toen ik de krant ging halen. Langzaamaan maakt het me nerveus dat steeds meer mensen met dementie hier blijven wonen. Ze koken bv op gas. Wanneer vergeet iemand het fornuis uit te draaien. Leidt dat dan tot een ontploffing met brand en doden!
    Ik verafschuw inmiddels het huidige maar ook de laatste kabinetten. Want hun prioriteiten sluiten absoluut niet aan bij wat de bevolking nodig heeft. Als iemand me 20 jaar geleden zou hebben gezegd me te gaan schamen voor mijn Nederlandse staatsburgerschap had ik het niet geloofd.

    jh.fakkeldij says:

    Voor vvders is het niet nodig om verpleeghuizen te maken.
    Die hebben waarschijnlijk geld zat Voor privé verpleging.
    De rest van het land mag aan de verdienste van de vvd zij beheren de gelukzalige marktwerking.