Contant geld 1 2 eurocent 100 200 euro

Kunt u nog met muntjes van 1 en 2 cent of briefjes van 100 en 200 euro betalen?

Ondanks de vele digitale betalingsmogelijkheden van tegenwoordig, zal contant geld niet zomaar verdwijnen. Het blijkt zelfs opvallend populair onder jongeren. Maar aan muntjes van 1 en 2 eurocent heeft u vaak niet zoveel, net als aan briefjes van 200 of 500 euro. Waarom is dat eigenlijk zo?

Mag u betalen met muntjes van 1 of 2 cent of briefjes met een hoog bedrag?

Bij wet zijn de kleinste muntjes en de grootste briefjes geldige betaalmiddelen. Alleen hebben winkeliers wel de vrijheid om muntjes van 1 en 2 cent of briefjes van 200 en 500 euro niet te accepteren. Dan moeten ze dat wel duidelijk aangeven, door bijvoorbeeld stickers bij de kassa of de etalage te plakken. Soms gaan winkels nog verder, door alleen pinbetalingen óf alleen contant geld te accepteren. En als dat zo is, moeten ze dat dus duidelijk communiceren.

Waarom worden deze bedragen soms geweigerd?

In supermarkten zijn pinbetalingen de norm geworden, aan de lopende band of bij de zelfscankassa. En als u contant betaalt, wordt het bedrag vrijwel altijd afgerond, zodat de supermarkt geen muntjes van 1 of 2 cent hoeft te wisselen. Als u voor 45,77 euro boodschappen doet, wordt dat dus 45,75 euro. Maar betaalt u met uw pinpas, dan blijft het bedrag wel 45,77 euro (en bent u dus 2 eurocent extra kwijt). Anderzijds zijn boodschappen van 45,73 euro weer gunstiger om met pin af te rekenen, omdat de contante betaling met 2 cent naar boven wordt afgerond. Daarnaast kunnen winkeliers grote biljetten van 500, 200 of zelfs 100 euro weigeren, vanwege de veiligheid.

Welke contante bedragen mag u in huis hebben?

Formeel kunt u dus met muntjes en biljetten van alle bedragen contant betalen. Maar in de praktijk werkt het niet altijd zo. Bovendien, als u thuis een grote hoeveelheid contant geld heeft, moet u daarover belasting betalen. Alleenstaanden mogen in 2024 maximaal 635 euro belastingvrij in huis hebben. Heeft u een fiscaal partner, dan is het maximum 1.306 euro. Ook de waarde van cadeaubonnen telt mee, benadrukt Rijksoverheid. U moet wel heel veel muntjes en briefjes in huis hebben om aan dit bedrag te komen, maar toch: heeft u thuis overtollig contant geld, dan kunt u dat op uw eigen bankrekening storten. De Geldmaat-apparaten waar u dit kunt doen, vindt u via deze locatiewijzer. Het kan wel zijn dat uw bank extra kosten rekent voor het storten van munten en biljetten.

Geldmaat geldautomaten
Lees ook: Storingen bij geldautomaten vaak voorkomend probleem: wat kunt u dan doen?

Contant geld, wanneer wel en wanneer niet?

Contant geld heeft dus zijn voor- en nadelen. Tastbaar geld zorgt voor ‘betaalpijn’, in de positieve zin van het woord, waardoor u bewust en verantwoord omgaat met uw geld. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels geeft, in één van zijn columns voor MAX Vandaag, nog meer redenen waarom cash niet mag verdwijnen. Maar er zijn ook situaties waarin u beter niet contant kunt betalen, zoals Meldpunt in dit artikel uitlegt.

Contant betalen, populair bij oud en jong

De AOW-gerechtigde doelgroep, 67 jaar en ouder, blijft in elk geval vasthouden aan contant geld. Deze bevolkingsgroep rekent gemiddeld 28 procent van alle uitgaven af met cash. Dat concludeert De Nederlandsche Bank na een vergelijking tussen verschillende leeftijdsgroepen. Opmerkelijk genoeg leeft dit besef ook bij de jongste generatie. Thuiswonende jongeren van circa 18 jaar doen 25 procent van hun uitgaven contant, waarmee ze boven het landelijk gemiddelde zitten. Dat is een verrassende uitkomst, al denkt DNB-econoom Jelmer Reijerink dat er een logische verklaring achter zit. Thuiswonende jongeren krijgen hun zakgeld meestal contant en hoeven weinig grote aankopen te doen. “Een blikje frisdrank reken je iets makkelijker contant af”, aldus Reijerink. Al is het maar de vraag of dat ook zomaar met muntjes van 1 of 2 eurocent kan, laat staan een briefje van 200 euro…

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Radar, Rijksoverheid, De Nederlandsche Bank, De Telegraaf, Geldmaat. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Joris Driepinter says:

  Het zou hoog tijd worden dat mensen nog méér met contant geld gaan betalen en we ons niet laten verleiden van het ‘gemak’ van een pin-betaling ! – Zoals zoveel zaken die ‘verbeterd’ worden, moeten we uiteindelijk zelf daarop inleveren…
  We hebben het kunnen zien met het sluiten van de bankfilialen, omdat er ‘bijna niemand meer kwam’… we hebben dit dus aan ons zelf te danken… de banken konden filialen sluiten en personeel ontslaan, dat leverde uiteindelijk natuurlijk honderden miljoenen op, daarnaast kwamen er alleen onpersoonlijke call-centers voor in de plaats, voor de minimale ‘service’…

  Het zou ook hoog tijd worden dat de (R)Overheid zich niet bemoeid met het contante geld dat mensen graag in huis willen hebben… opgave doen van de contante die je in huis hebt, belachelijk: daarover is al belasting betaald en mensen die dat geld bespaard hebben, moeten er dus nogmaals belasting over betalen, ronduit schandalig !
  De (R)Overheid hoeft niet te weten hoeveel geld mensen contant in huis hebben… de één koopt er een breedbeeld TV van 2.000,- voor, de ander bewaard dat geld misschien als appeltje voor de dorst !
  Daarbij; het overgrote deel van de mensen die thuis contant geld bewaren, geven dat helemaal niet op natuurlijk !

  Margriet Pals-Stiel says:

  Ik zit regelmatig achter de kassa en het valt mij op dat er tegenwoordig meer met contant geld betaald wordt. En Duitse klanten wachten nog op muntjes van 1 en 2 cent

  Dirck says:

  €635 maximale?
  Ik klus en verkoop wel vaker iets en per 1 januari opgave ?

  Ook is er vaak meer in huis en dit is onzin regel die niet controleerbaar is.
  Per persoon en kinderen dan met spaarpotje?
  Wel is de €100 al lastige in NL, Belgen of Duitse winkels doen niet moeilijk hierover en hoe loop je als NL BTW inkomsten mis over dure aankopen die Contant betaald werden?

  Ook doen vele voor gehele familie en vele buren boodschappen als je terug kwam van vakantie, een Camper heeft ruimte zat hiervoor en tijdelijk een doos loop ik dan wel omheen laatste stukje.
  Ik weet dat juist door graven voor snelle Glasvezel in de wijken er ook vaak Pin storingen zijn.
  Ook de controle (censuur ) op mijn uitgave en nu ook Marktplaats 30 verkopen of €2000 per jaar?
  Dan kreeg je mensen die onder meerdere valse namen gaan werken en Belastingdienst maar controleren.
  En wat doe je met via mail contact verkochte en verwijderde advertentie?
  Er is dan geen bewijs of het aangeboden verkocht is en voor welke prijs.
  €5000 vragen en je oude fiets voor €50 verkopen mag gewoon!
  Zo kun je via vraagprijs + bieden de Belastingdienst gek maken.
  Controle hierop koste veel tijd en geld en zij moeten dan aantonen dat oude fiets €5000,- waard is terwijl 12 jaren terug de nieuwprijs voor E bike maar €3199,- was ooit!