Hoeveel geld moet u in huis hebben voor een noodsituatie? En waar is dit bedrag op gebaseerd?

Het Nibud heeft uitgerekend dat het verstandig is om minimaal 70 euro per volwassenen en 30 euro per kind in huis te hebben voor noodgevallen. Van dit geld zou u 3 dagen (72 uur) rond moeten kunnen komen, als het digitale betaalverkeer platligt. Ze leggen uit waarop dit bedrag is gebaseerd.

Waar komt dat advies vandaan?

In december 2024 komt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) met het advies om contant geld in huis te hebben. Maar hoeveel geld, is op dat moment nog onduidelijk. Nu komt het Nibud dus met een advies, gebaseerd op onderzoek in opdracht van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).

Een portemonnee met contant geld.
Lees ook: Banken komen met advies om contant geld in huis te hebben

Waar is de 70 euro op gebaseerd?

De 70 euro per persoon en 30 euro per kind is bedoeld voor noodzakelijke boodschappen. Denk aan eten en drinken, toiletpapier en pleisters of medicijnen. Hierin is ook een bedrag meegenomen wat nodig is om uzelf te verplaatsen, met de auto of het openbaar vervoer. Zodat u naar familie of vrienden kunt gaan of naar noodzakelijke plekken zoals het ziekenhuis of een supermarkt.

Wat is er niet meegenomen in die 70 euro?

Vaste lasten zoals gas, water en elektriciteit zijn niet meegenomen in deze berekening. Het Nibud gaat ervan uit dat deze alsnog van de rekening afgeschreven worden, wanneer het digitale betalingsverkeer weer werkt. Ook kosten die gemaakt moeten worden voor een huisdier zoals voer, zijn niet meegenomen in het bedrag. Net zoals sigaretten of alcohol. Het bedrag van 70 euro per persoon is dan ook een richtlijn. Bekijk wat voor uw eigen situatie nodig is en pas daarop het bedrag aan. Hierover zegt Olaf Sleijpen van De Nederlandsche Bank (DNB) tegen de NOS: “Denk ook na bij jezelf: is 70 euro te veel of te weinig voor mij om te voorzien in mijn basisbehoefte voor 3 dagen?”

Man legt contant geld onder zijn bed. Hoeveel contant geld mag u in huis hebben?
Lees ook: Hoeveel contant geld mag u in huis hebben?

Een handig overzicht per (gezins)situatie

Om te weten wat u per gezinssamenstelling in huis moet hebben, heeft het Nibud een handig overzicht gemaakt:

  • 1 persoon (alleenstaand)                 70 euro
  • 2 personen (stel)                              140 euro
  • 3 personen (stel met 1 kind)          170 euro
  • 4 personen (stel met 2 kinderen)  200 euro
  • 5 personen (stel met 3 kinderen)  230 euro

Zorg voor briefgeld en munten

Het advies is om meerdere briefjes en muntgeld in huis te halen. Zo kunt u makkelijker contant betalen in de winkel. Want ook winkels kunnen het in een noodsituatie moeilijker hebben om al het contant geld te verwerken. Het advies is dus om geen briefje van 50 en 20 euro bijvoorbeeld in huis te hebben liggen, maar dit te spreiden in kleinere bedragen. Volgens DNB is er voldoende geld in omloop bij banken en geldmaten om de 70 euro te kunnen pinnen. Maar ze adviseren om het bedrag rustig op te bouwen, om op die manier de verschillende briefjes en munten in huis te hebben.

Een voorbeeld van een noodsituatie: de stroomstoring in Spanje en Portugal

Dat een noodsituatie zich kan voordoen, bewijzen Spanje en Portugal eind april 2025. Hiernaar verwijst Olaf Sleijpen van DNB bij de NOS: “We moeten ons beter voorbereiden op calamiteiten.” In Spanje en Portugal valt de stroom uit en in sommige gebieden duurt het een paar dagen voordat alles weer op gang komt. Hierdoor is het ook niet mogelijk om te pinnen.

Hoe lang geldt het advies van het Nibud?

Het advies van 70 euro per persoon geld voor de komende 5 jaar. Houdt daarbij wel rekening met de inflatie. Daarom is het advies om in 2030 het bedrag te verhogen naar 80 euro per persoon.

(Bron: NOS, RTL, Nu.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Guillaume says:

    Ik ben toch benieuwd waar die drie dagen op gebaseerd zijn. Als het betalingsverkeer wordt platgelegd lijkt het me, indachtig de snel toenemende ontwikkelingen, ook bij hackers, verstandig eerder voor drie weken te gaan, of drie maanden. Net als drie dagen uit de lucht gegrepen, maar het geeft wel meer lucht als de nood aan de mens komt.

    fanvanmax says:

    Contant betalen lijkt mij niet mogelijk wanneer kassa’s ook elektronisch bediend moeten worden, scanners niet werken en deuren niet meer automatisch open gaan. Daar hoor ik niets over??

    repelsteeltje says:

    Ik heb de berekening van het NIBUD nog eens heel zorgvuldig bekeken en kom zelf voor 2 personen uit op een bedrag van € 133,76.
    Dat komt omdat ik nog 3000 rollen toiletpapier op zolder heb liggen, omdat ik me tijdens de coronapandemie ook al gek en bang heb laten maken en toen teveel heb ingekocht.
    Waar zijn we in dit land in godsnaam mee bezig ?

      Guillaume says:

      Het grote angst aanjagen, om de totale controle op de bevolking uit te kunnen oefenen, en de totalitaire EUSSR zijn zin-, ziel- en heilloze gang te laten gaan. We dienen ons op een oorlog met Rusland voor te bereiden, de EUSSR, NAVO en Amerika willen de oorlogsindustrie een enorme impuls geven, en dat mag miljoenen levens kosten. Wie de feitelijke veroorzakers van dat conflict zijn doen de gezaghebbende professoren Jeffrey Sachs en John Maersheimer uitstekend onderbouwd uit de doeken (zie YouTube), maar die visie wordt door de mainstream media en staatsomroep zorgvuldig vermeden, de oorlogsindustrie moet zijn voorraden kwijt.

    Betweter says:

    Waarom zouden we niet altijd met contant geld betalen i.p.v. te pinnen? Wanneer dan echt de nood aan de man komt hoeft er niet gestrest te worden om snel nog wat briefjes uit de muur te halen om dan tot de conclusie te komen dat de pinautomaat niet werkt omdat er geen elektriciteit is.