energierekening

Kabinet verslikt zich in verhoging energierekening

De energierekening stijgt dit jaar veel meer dan het kabinet verwacht heeft. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft de cijfers van 2 prijsvergelijkers die dat in december 2018 al aangetoond hebben afgedaan als bangmakerij, maar het CBS heeft nu berekend dat de energierekening dit jaar wel degelijk fors stijgt. Gemiddeld met 334 euro.

Belastingen vormen bijna de helft van de rekening

De gemiddelde jaarrekening komt volgens het CBS uit op 2074 euro, 334 euro meer dan in 2018. De rekening valt onder andere hoger uit door belastingen op energie. De belastingen vormen met 47 procent bijna de helft van de rekening. In 2018 is dat nog 45 procent. Ook de leveringstarieven gaan omhoog, met 175 euro. Alleen het transport van energie is iets goedkoper geworden, 3 euro.

Gebruikgemaakt van verouderde voorspellingen

Een woordvoerder van het ministerie erkent dat het kabinet bij het berekenen van de gemiddelde energienota gebruikt gemaakt heeft van oude cijfers. Het gaat om voorspellingen van het Planbureau voor de Leefomgeving uit 2017. Gebaseerd op de toenmalige lagere stijgingen van de prijzen voor gas en elektra. In 2018 is er door dat bureau uit tijdgebrek in verband met doorrekening van de plannen van het concept-klimaatakkoord geen nieuwe voorspelling gemaakt. Volgens de woordvoerder van het ministerie is er dus zoals altijd gebruik gemaakt van de meest actuele cijfers en hij wil dan ook niet spreken van een fout.

Niet bang maken

Zowel oppositie- als coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen weten waarom het kabinet steeds heeft volgehouden dat berekeningen over de hogere jaarrekening niet kloppen. “Laten we mensen niet bang maken’’, zegt staatssecretaris Keijzer afgelopen december nog in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid William Moorlag vindt het kwalijk dat het kabinet andere cijfers dan het CBS gebruikt. “Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers in de overheid” zegt hij. Op het gegeven dat het kabinet de energiebelasting en de btw op de energienota met ruim 150 euro heeft verhoogd, reageert Groen Links-Kamerlid Tom van der Lee: “Stijgende kosten stapelen zich zo op. Een voorstel van onze partij om de verlaging van de belastingkorting op de energienota terug te draaien, werd in de prullenbak gegooid. Dat wreekt zich nu.’’

Berekeningen Prinsjesdag onderzocht

Het Centraal Planbureau (CPB) onderzoekt inmiddels of de koopkrachtplaatjes die het kabinet met Prinsjesdag bekend gemaakt heeft bijgesteld moeten worden vanwege de hogere stijging van de energieprijzen.

(Bron: ANP, NOS, AD)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Hanneman says:

  Een kabinet dat zich verslikt? Zijn ze schrokkerig dan? Ik was juist van het idee dat Staat en volk tesaam een voortreffelijke, uitgelezen dis vormen voor de dames en heren regenten en fijnproevers. Maar goed. In het nieuws. Het volk wordt opnieuw voor onverwachte, laat staan gewenste, kosten geplaatst. In de periode hieraan voorafgaand, zo begrijp ik, is door partijen gewezen op dit verhaal maar men hoefde niet in te grijpen. Veel plezieriger klinken de verhalen over de winst die wij allen zouden boeken in het nieuwe jaar. Verhalen of speculaties over hoé verder met het uitkleden van de onder en de midden door de bovenstand waren uit den boze. Allemaal zullen we opnieuw moeten geloven dat ons aanbiddelijke kabinet het fantastisch doet want er komen weer kiesherhalingen aan. Dus veel schaterende Ruttebeelden. En gevatte Blokpraat naast het te verwachten Dijkhoffensief waarbij de inzet van een kindsoldaat niet zal worden geschuwd. Die schaterspotjes zijn trouwens enkel voor de leukigheid. Onze bofnar staat al min of meer met anderhalf been in het Brusselse en het zal hem worst wezen hoe zijn clubgenoten de wedstrijd verderspelen. En wij maar joelen en klappen op de tribune.

  oosterwijck says:

  Zoals ik vanaf Prinsjesdag al niet geloofde, dat iedereen er op vooruit zou gaan, is bewaarheid geworden. Niemand gaat erop vooruit. Iedereen gaat er op achteruit. De zoveelste leugen van deze VVD oplichters. Nu hoor ik op het journaal dat deze fout niet eerder hersteld kan worden als volgend jaar! Hoezo kan dat niet eerder? … Als de bankmanagers de bank hebben leeggestolen met belachelijk hoge bonussen en salarisverhogingen en de bank gered moet worden met belastinggeld, kan dat in één dag geregeld worden. Dan kan deze leugen ook in één dag hersteld worden. Vanaf morgen iedereen netto €100 erbij en het is weer geregeld. Smerig tuig, daar in Den Haag.

  oosterwijck says:

  De energiekosten worden zo extreem verhoogd, om de schade aan de woningen (door vacuum zuigen van de aardgasbel) door aardbevingen in Groningen terug te winnen. Terwijl de aandeelhouders (waaronder het koninklijk huis) van de NAM, Shell en Esso, die al ruim 60 jaar woekerwinsten hebben gemaakt, niets hoeven te betalen aan die schade. Sterker nog, de regering heeft 14 miljard gereserveerd om de winstderving, door teruglopende aardgaswinning, in de komende 10 jaar, te compenseren. Ook die 14 miljard winstderving moet de bevolking betalen. Evenals de inkomstenderving van de regering zelf, die ook minder wordt door de vermindering van de aardgaswinning. Waarom protesteert niemand, waarom loopt niet heel Nederland op het Malieveld? … Waar blijft de vakbond? … De bevolking lijkt steeds meer op zombies, die geen eigen karakter hebben. Zouden er toevoegingen in het drinkwater zitten, om iedereen te verlammen?

  B.Harmsen says:

  Ze kunnen wel rekenen er zit geen fout in hun berekening die is helemaal correct hoor.

  De fout /probleem is dat iedereen met verschillende basisverbruik getallen rekent en daar zouden ze eens allemaal de zelfde getallen moeten gebruiken en niet de ene 1264/1466/1500/1800m3 gas of 2988/3034/3500KWH, zo krijg je nooit een gelijkwaardig vergelijk.

  Voor elk huishouden kan de verhoging hoger of lager uitvallen als de aannames van Economische Zaken/CBS/Ben Wolders etc. afwijken van hun verbruik getallen.

  In mij geval is het verbruik aanmerkelijk lager dus ook de verhoging ten opzichte van 2018

  B.Harmsen says:

  Afgelopen zondag mijn verbruik over januari en februari 2019 ingevoerd in mijn Excel bestandje met de prijzen voor 2019 incl.. belastingen en teruggave etc. en mede door de milde winter was mijn verbruik lager dan de eerste twee maanden en kwamen mijn kosten ten opzichte van 2018 €25,88 lager uit.

  Hoezo duurder uit, alles heeft te maken met wat men verbruikt..