gas en licht

Gas en licht komend jaar duurder

Na jaren van prijsdalingen gaat de prijs van gas en licht volgend jaar juist weer omhoog. Gemiddeld gaan we 50 euro per jaar meer betalen. Dat komt doordat gemeenten belastingen gaan doorberekenen.

Grootste verhoging in jaren

Netbeheerders als Stedin, Alliander en Enexis willen hun tarieven komend jaar flink verhogen. Ze hebben toezichthouder ACM een toename van tenminste 15 euro per huishouden voorgesteld, de grootste verhoging in jaren. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Belastingen

Eén van de belangrijkste redenen dat de prijs van gas en licht omhoog gaat is dat gemeenten steeds vaker belasting heffen op stroomkabels en waterleidingsbuizen onder hun grondgebied. De zogenoemde precariotaks. Ook stijgt de belasting waarmee het kabinet de aanleg van windparken en andere duurzame energie betaalt.

Gemeentekas

Tientallen gemeenten hebben de precariobelasting de afgelopen jaren stilletjes ingevoerd. Per gemeente gaat het gemiddeld om 2 miljoen euro aan extra geld in de gemeentekas. Vooral grootverbruikers van gas en licht, zoals industrie en landbouw, zijn de dupe. Door de hogere belastingen stijgen de energiekosten van veel bedrijven met zo’n 10 procent en dat kan dan per bedrijf in de miljoenen lopen.

Rechter

Belangenvereniging VEMW spreekt van een “perverse prikkel” en dreigt naar de rechter te stappen als toezichthouder ACM het voorstel van netbeheerders accepteert. “Deze stijging is in strijd met de wet en Europese regels.” Volgens de branche mogen netbeheerders de precario niet doorberekenen aan burgers en bedrijven.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten wijst de kritiek fel van de hand, omdat de kabels en leidingen onder de grond de gemeenten nu eenmaal geld kosten.

(Bron: ANP, ad.nl)

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. korba says:

  Ja, ze beloven heel wat, maar2,= euro per maand erbij en dan moet je eens kijken wat er allemaal bij komt, dus je hebt nog te weinig om alles te kunnen betalen. De zorgverzekering ga ik nu ook bekijken of ik uit kan komen met alleen de basis verzekering, ook al ben ik ziek,RA

 2. peter64juitede says:

  en de afgelopen jaren maar beloven dat het gelijk blijft of goedkoper word
  de nl maffia doet zijn werk goed

 3. oosterwijck says:

  De prijsverhoging voor gas en licht, wordt gebruikt voor de aardbeving schades te betalen in Groningen en de grondverzakking schades in Limburg. De NAM en moedermaatschappij de Koninklijke Shell, hebben al maatregelen genomen en kondigen al verliezen aan, zodat wij allemaal denken, dat daar niets te halen valt. Ik zeg met nadruk, “Koninklijke” omdat het koningshuis, grootaandeelhouder is van de Shell. Terwijl de Shell, tot de rijkste bedrijven ter wereld hoort. … En zo wordt de rekening weer bij de gewone man neer gelegd. Terwijl de elite buiten schot blijven. De Nederlandse overheid heeft altijd de opbrengsten van de fossiele brandstoffen van gas en kolen opgesoupeerd, nadat de winsten uit Nederlands Indie en Suriname zijn weggevallen. …. Was rupsje nooit genoeg, maar een eekhoorntje geweest. Dan was niet alle winst verslonden, maar was er een voorraad bewaard voor slechtere tijden. De elite, die Nederland altijd geregeerd hebben, hebben alle winsten altijd onder elkaar verdeeld. En nu er schade is, zijn ze niet thuis. …. Mensen wordt wakker, … Stem SP

 4. oosterwijck says:

  Ik ben nu enige maanden actief op deze site en kan tot de conclusie komen, dat vrijwel elke discussie, eigenlijk over liegen gaat. … Alle problemen die besproken zijn, worden in de basis veroorzaakt door liegen. Als je erover nadenkt, is liegen de grootste vijand van de mensheid en vrijwel iedereen doet het. … Als gewone mensen liegen, is dat hinderlijk, omdat je de leugen leert kennen en niet de werkelijke mens, achter de leugen. Maar erger is als: Politici liegen, (Volks)Leiders liegen, Volksmenners liegen, Journalisten liegen. … De media liegt dagelijks over vrijwel elk onderwerp. … Onbewust voelt een mens wel aan dat hij besodemieterd wordt, maar vaak wordt daar niets mee gedaan. In plaats van meteen een confrontatie aan te gaan met de leugen, liegt de toehoorder (aanhoorder) even hard mee, door alleen al te zwijgen over de leugen, die hem zojuist is verteld. Je kunt ook passief liegen, door te zwijgen. Vaak horen mensen een leugen aan en zwijgen. “Ze willen de confrontatie niet aangaan”, zeggen ze dan. Maar eigenlijk is het lafheid. Veel mensen laten de leugen begaan, met de gedachte: “Ik laat het wel aan anderen over, om deze leugen op te lossen”. Liegen is zo normaal geworden, dat de oprechte mens als afwijkend (gek) wordt gezien, zelfs als een gevaar wordt gezien. Vaak wordt een eerlijk mens, naief genoemd. Ook wel kinderlijk onschuldig genoemd, omdat hij niet mee liegt, met de leugenaars. Laten we met z’n alle in opstand komen tegen de leugen. Laten we met z’n allen, alleen nog maar eerlijk zijn. Je zult zien dat de wereld compleet veranderd, veel aangenamer wordt.