Energierekening dit jaar 100 euro lager

De belastingen op gas zijn flink verhoogd, maar door lagere kosten voor elektriciteit zijn de meeste huishoudens dit jaar gemiddeld zo’n 100 euro minder kwijt voor de energierekening.

Elektriciteit goedkoper

Bij gelijkblijvend verbruik zal de energierekening over 2016 van een Nederlands huishouden gemiddeld zo’n 100 euro lager uitvallen dan een jaar eerder. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de nieuwe energietarieven, -belastingen en leveringskosten. Vooral de lagere kosten voor elektriciteit zorgen ervoor dat de energierekening dit jaar lager uitvalt. Een huishouden met standaard verbruik zal eind 2016 uitkomen op een jaarrekening van 1672 euro.

Belasting stuk hoger

Vorige maand werden de nieuwe energietarieven bekend. De levering van elektriciteit pakt 31 euro goedkoper uit en een verlaging van de energiebelasting levert huishoudens 67 euro winst op. De prijs voor gas is vergeleken met vorig jaar flink gedaald, maar de belasting is sterk verhoogd. Per saldo komt het gebruik van gas 2 euro per jaar duurder uit.

De totale rekening over 2016 bestaat voor 44 procent uit belastingen, een jaar geleden was dat 40 procent.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    MissQuick says:

    Maar de mensen die stadsverwarming gebruiken zijn veel duurder uit!!! Mijn gebruik is lager dan de vaste heffingen etc. Je kan niet meer bezuinigen of je moet geen warmte meer gebruiken. Maar dan moet je wel betalen voor de aansluiting en levering etc.

    elef 80 says:

    Het wordt tijd voor een regering die niet alleen in cijfers denkt EN handelt