Ik ga naar een tehuis. Moet ik mijn huis verkopen?

“Mijn geld zit in de stenen van mijn huis, waar ik nu alleen woon. Als ik in een tehuis zou belanden, kunnen ze me dan verplichten het huis te verkopen?” Lida Vollebregt

U wilt eigenlijk zeggen: ik wil mijn huis niet verkopen, want dan betaal ik een veel hogere eigen bijdrage. Daar heeft u gelijk in. Als de (over)waarde van uw huis na de verkoop op uw bankrekening staat, gaat uw eigen bijdrage sterk omhoog. Als het geld in de stenen blijft zitten, is dat niet het geval. Maar indirect wordt u toch verplicht om uw huis te verkopen. Na 3 jaar ziet de Belastingdienst uw huis niet meer als uw hoofdverblijf. Daardoor moet u de waarde van het huis opgeven in belastingbox 3 voor sparen en beleggen. Het gevolg is dat de waarde wel gaat meetellen voor uw eigen bijdrage en u bovendien vermogensheffing van 1,2 procent gaat betalen. Dan ontstaat er natuurlijk een vervelende situatie. Maar die doet zich niet eerder voor dan 5 jaar nadat u in de zorginstelling zou worden opgenomen. Eerst krijgt u 3 jaar de tijd uw huis te verkopen en dan duurt het nog twee jaar voordat de opbrengst uw eigen bijdrage gaat beïnvloeden.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 17 2016

Geef een reactie

Reactie

    Gerrie Van Tent says:

    Wegens gezondsheidsklachten moeten wij ons huis misschien noodgedwongen verkopen. Probleem is dat deel van de woning wat een zelfstandige woning is wordt verhuurd. In het huurcontrakt staat vermeld dat het huis bij gezondsheidklachten verkocht wordt. Daar is ook door de huurder voor getekend. Kan dit voor problemen zorgen i.v.m. huurbescherming?