Kan mijn zoon ons huis kopen terwijl wij er in blijven wonen?

“We zijn een ouder stel en wonen al 15 jaar in een fijn appartement. Nu wil mijn oudste zoon het graag kopen, met de voorwaarde dat wij er tot onze dood in mogen blijven wonen. Kan dat? En moeten we dat met de andere kinderen bespreken?” Mevr. R. de Vries

U zou inderdaad uw appartement aan uw zoon kunnen verkopen, onder voorwaarde van huurrecht. Dat is een voordeel voor uw zoon, want nu kan hij het huis in bewoonde staat kopen. De prijs ligt dan ongeveer 30 procent onder de taxatiewaarde in onbewoonde staat. Daar kan een makelaar u over adviseren. Uw zoon mag de rente van een eventuele hypotheek niet aftrekken. Hij zal u wel een redelijke huurprijs mogen vragen, die voor hem niet belastbaar is. Hij moet het appartement wel onderhouden en sommige belastingen betalen. Het is belangrijk dat u een dergelijke verkoop goed met uw andere kinderen overlegt. Uw oudste kan het huis goedkoop kopen en u moet huur gaan betalen. Dat betekent dat er later ook minder geld beschikbaar is voor de erfenis. Wat vinden de anderen daarvan? Aan de andere kant moet uw zoon natuurlijk wel kosten maken voor het onderhoud. Overleg de transactie dus eerst goed met uw notaris en pas er zo nodig uw testament op aan.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 40 2017

Geef een reactie

Reacties (2)

  roes says:

  goedendag, ik heb een vraag over een vergelijkbare situatie. maar dan anders. ik ( 46 )bezit een huis in haarlem. ik sta daar wel ingeschreven maar woon in amsterdam bij mijn vriendin. mijn vader ( 75 ) woont in haarlem in mijn huis en betaald de aflossingsvrije hypotheek alsware het huur aan mij.
  ik werk ook in amsterdam. nu is het zo dat mijn zoon niet zo lekker gaat en ik besloten heb om met hem te gaan samenleven/wonen. omdat ik een huis bezit kom ik niet in aanmerking voor sociale huur. Ik wil graag in haarlem gaan wonen met mijn zoon maar dat kan niet omdat mijn vader er woont. in de vrije sector is de huur te duur voor mij. ik zit net op de grens van maximaal jaarinkomen 37000 ongeveer. is het via constructie mogelijk dat ik mijn huis verkoop aan een geinteresseerde met de clausule dat mijn vader daar kan blijven wonen, en ik het aankoopbedrag ontvang zodat ik verder kan. huis is ongeveer 850.000 waard. er is nog een aflossingsvrije hypotheek van 165.000 te betalen bij verkoop. ik wil mijn vader er niet uit gooien. maar eigenlijk is alles nu scheef. hij zit voor weinig in een te groot huis. en ik moet de hoofdprijs gaan betalen in de vrije sector. graag advies want ik weet niet waar ik deze vraag kan neerleggen zonder dat zij dollartekens in hun ogen krijgen.

   MAX Vandaag says:

   Beste roes, bedankt voor uw reactie. Uw vraag voor de rubriek Geldvragen van Jaap Roelants kunt u sturen naar MAX Magazine, Postbus 277, 1200 AG Hilversum of redactie@maxmagazine.nl o.v.v. ‘Geldvragen’. Als u MAX-lid bent kunt u ook bellen naar het spreekuur van MAX Ombudsman, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur op 035 – 6775511.