hypotheek

Hypotheek voor ouderen wordt makkelijker

Voor ouderen die willen verhuizen maar tot op heden niet in aanmerking kwamen voor een hypotheek is er goed nieuws. Want de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verruimt de mogelijkheden voor ouderen die 10 jaar of minder voor hun AOW zitten. Met deze aanpassingen kunnen ouderen toch verhuizen en het bevordert de doorstroming van de woningmarkt.

Verhuiswens

Veel ouderen met een verhuiswens vangen bot bij hypotheek verstrekkers. Jammer, want bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is de rente vaak lager en gaan de maandelijkse lasten omlaag. De reden waarom er nu nog moeilijk gedaan wordt is dat hypotheekverstrekkers kijken naar het huidige inkomen. Daarnaast beschouwen zij het inkomen na het pensioen als onzeker.

Werkelijke maandlasten

In de nieuwe situatie wordt er niet meer alleen gekeken naar inkomen, maar ook naar de werkelijke maandlasten. Daarnaast wordt er rekening gehouden met het inkomen na de pensionering dat wel zeker is. Het biedt ouderen de mogelijkheid om te verhuizen naar een huis wat meer bij hun behoefte en mogelijkheden past.

De verruiming is tot stand gekomen door het Platform Hypotheken. Hierin werken het Rijk en hypotheekverstrekkers samen. Door samen te werken willen ze belemmeringen wegnemen bij het maatwerkhypotheken. Minister Ollogren, die instemde met de wijziging, is blij met het resultaat. “Veel senioren profiteren van deze maatregel, bovendien bevordert het de doorstroming en heeft zo een positief effect op de gehele woningmarkt”, aldus Ollongren.

Kanttekening

Er is wel een kanttekening. De nieuwe koopwoning mag niet meer dan 265.000 euro kosten. Daarnaast moeten de maandlasten lager uitvallen dan bij de bestaande hypotheek en moet de rente voor minimaal 20 jaar worden vastgezet.

(Bron: ANP/NHG. Foto: ANP)

Geef een reactie