Hoeveel schenken

Hoeveel mag ik mijn neef schenken?

“Ik wil mijn neef belastingvrij geld schenken, net als een paar jaar geleden. Nu lees ik, dat dat alleen mag aan de eigen kinderen die tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Dat was toen niet zo, dacht ik. Er is mij op de bank verteld, dat ik het dit jaar weer mag doen. Mijn vraag is: wat mag ik doen?” M. van Groen

Het ligt er maar aan hoeveel u wilt schenken. Aan uw neef mag u dit jaar 2.129 euro belastingvrij en zonder voorwaarden schenken. Maar als uw neef de schenking investeert in zijn huis, mag het belastingvrije bedrag veel hoger zijn, tot 100.000 euro. Deze eenmalige schenking is niet alleen voor ouders aan hun kinderen, maar ook voor andere familieleden zoals in uw geval, vrienden en kennissen. Ze moeten wel tussen de 18 en 40 jaar zijn. Dat ‘investeren in het eigen huis’ is een breed begrip. De ontvangers mogen het geld gebruiken voor de aankoop van een woning, maar ook voor het aflossen van hun hypotheek, zodat de maandelijkse lasten lager worden. Het geld mag ook voor een verbouwing gebruikt worden.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 7 2017

Geef een reactie

Reactie

  1. Alfa Romeo fan says:

    Als ik mijn neef een bedrag hoger dan de vrijstelling schenk en mijn neef betaald de schenkbelasting, moet ik dan zelf ook aan de belasting melden dat ik een bedrag heb geschonken ?