Hoeveel schenken

Mijn kind zit in de bijstand. Mag ik hem geld schenken?

“Komt een uitkering in gevaar wanneer je aan een kind dat in de bijstand zit, een bedrag overmaakt dat het kan gebruiken voor een aankoop? Ik kan die rekening wel betalen, maar voor de garantie is het natuurlijk beter als het product op naam van de gebruiker staat.” J. van Leede

Hoeveel ouders nemen niet eens een rekening van hun kinderen mee naar huis en betalen die? Hoeveel ouders geven hun kinderen niet een envelopje mee als ze weer eens gezellig zijn langs geweest? Dat hoort allemaal bij de normale omgang tussen ouders en kinderen. De Belastingdienst beseft heel goed dat er op die manier honderden miljoenen euro’s naar de volgende generaties gaan, zonder dat daar schenkbelasting over betaald wordt. Maar niemand wil dat controleren; het is ook niet te controleren. Maar dan heb ik het over bedragen van enkele honderden euro’s. Er is niet voor niets een schenkingsvrijstelling tot 5.200 euro. Maar als een kind in de bijstand zit, ligt dat toch wat anders. Een schenking van een paar honderd euro is natuurlijk geen probleem. Maar iemand in de bijstand mag maar een spaarpot van gemiddeld 5.940 euro hebben. Als u uw kind dan 4.000 overmaakt, zou de uitkeringsorganisatie formeel kunnen zeggen dat ‘het kind’ die uitkering tijdelijk niet nodig heeft… Het is daarom verstandig dat uw zoon of dochter de schenking meldt bij zijn contactpersoon van de gemeente. Wellicht zegt die dat het geen probleem is. Overigens valt een schenking niet onder de inkomstenbelasting.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 37 2017

Geef een reactie

Reactie

 1. joeorie says:

  Geachte heer Roelants graag reageer ik op publicatie 16-9-17 schenking kind in de Bijstand
  Ik krijg een IOAW uitkering.(lees: uitkering zonder vermogenstoets) Indien mijn ouders een periodieke schenking doen aan mij (binnen de norm van eu 5.428)mag dat?
  Ik neem aan dat de schenking als vermogen wordt gezien en niet als inkomen of ligt dat anders?
  Ik wacht uw reactie graag af

  08-03-19