horecagelegenheden

Hoe zit het? Mag u vanaf 1 juni met mensen uit andere huishoudens naar horecagelegenheden?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Mag u vanaf 1 juni met mensen uit andere huishoudens naar horecagelegenheden?

Regels in de horeca

Na een wekenlange sluiting door de coronacrisis mag de Nederlandse horeca op 1 juni 2020 weer open. Toch zal een café- of restaurantbezoek voorlopig heel anders gaan dan u gewend bent. Zo mogen er maximaal 30 mensen (exclusief personeel) binnen zijn, moet iedereen vooraf reserveren en wordt er aan de deur een zogenoemd checkgesprek gehouden waarin kan worden gevraagd of u zich grieperig of verkouden voelt. Indien dit laatste het geval is mag u niet binnenkomen. Ook moeten gasten en personeel 1,5 meter afstand van elkaar houden en moet iedereen plaatsnemen op een stoel of bank. Op het terras geldt geen maximum aantal gasten, maar moeten alle andere regels wel worden nageleefd.

Maar hoe zit het eigenlijk met de samenstelling van gezelschappen? Daarover wordt minder gesproken in de media. Mag u vanaf 1 juni bijvoorbeeld weer met uw vrienden iets eten of een drankje drinken? Of alleen met mensen die bij u in huis wonen?

Protocol

Wij raadplegen de website van de Rijksoverheid om te antwoord te vinden, maar daar wordt er niets over gezegd. Door naar de site van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de organisatie die meer dan 20.000 horecabedrijven in Nederland vertegenwoordigt. Hier vinden we een protocol waar gasten, horecapersoneel en leveranciers van goederen zich aan moeten houden per 1 juni. Hierin staat wel het een en ander over de groeps-samenstelling. “Als het een groep betreft van 3 of meer personen dan moet tijdens het controlegesprek ook gevraagd worden of de gasten een gezamenlijk huishouden vormen. Als dit niet het geval is dient men minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar te waarborgen”, valt er te lezen op pagina 9. Dit wil dus zeggen dat u met meerdere mensen uit meerdere huishoudens welkom bent, mits de horecagelegenheid plek voor u heeft en u zich aan de regels houdt.

2 mensen uit andere huishoudens

Als u niet met een groep, maar met 1 iemand uit een ander huishouden iets wil gaan eten of drinken, zijn de regels iets anders. De KHN is met de overheid overeen gekomen dat 2 mensen uit verschillende huishoudens wél binnen 1,5 meter van elkaar mogen zitten. Origineel wil de KHN dat er 4 mensen uit verschillende huishoudens binnen 1,5 meter van elkaar mogen zitten, maar dit is voor nu een brug te ver, zo schrijft de branchevereniging op de eigen site. Misschien dat dit per 1 juli 2020 wel kan, want de overheid is voornemens om de regels dan verder te versoepelen. Zo mogen cafés en restaurants vanaf die datum binnen 100 gasten hebben in plaats van de per 1 juni toegestane 30.

Conclusie:

U bent vanaf 1 juni 2020 weer welkom in de Nederlandse horecagelegenheden. Het maakt in principe niet uit of u met mensen uit uw gezin komt eten of drinken of met mensen die niet bij u in huis wonen. Als u met 1 persoon uit een ander huishouden komt hoeft u geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden, maar gezelschappen vanaf 3 uit andere huishoudens moeten dit wel. Kortom: het maakt dus eigenlijk niet uit met wie u komt, zolang u maar rekening houdt met de geldende regels. Extra tip: om teleurstellingen te voorkomen kan het handig zijn om vooraf te informeren of het qua capaciteit mogelijk is om met meerdere mensen uit meerdere huishoudens langs te komen. Lang niet alle cafés en restaurants zijn even groot, dus de kans bestaat dat er geen ruimte is voor grote tafels waar u met meerdere mensen uit meerdere huishoudens aan kunt zitten.

Wilt u meer lezen over de basisregels die vanaf 1 juni gelden in de horeca? Op de website van de Rijksoverheid staan deze vermeld.

(Bron: Rijksoverheid, KHN)

 

Geef een reactie

Reacties (4)

  Zielman says:

  Ik zie hier toch een (type) fout in het artikel, of ik moet het niet goed hebben gelezen.
  Er staat namelijk: Als u met 1 persoon uit een ander huishouden komt hoeft u geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden, maar gezelschappen vanaf 3 uit andere huishoudens moeten dit wel.
  Dit is natuurlijk niet zo.
  Alleen personen die uit hetzelfde huishouden komen hoeven geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Iedereen die niet uit hetzelfde huishouden komt moet ten allen tijden 1,5 meter afstand bewaren.
  Het artikel is geschreven om duidelijkheid te geven, neem ik aan. Deze fout schept alleen maar verwarring.

   MAX Vandaag says:

   Beste Zielman, bedankt voor uw reactie. De regels zijn in het geval van horecagelegenheden iets anders. Eerder in het artikel leggen we dat uit: de KHN is met de overheid overeen gekomen dat 2 mensen uit verschillende huishoudens wél binnen 1,5 meter van elkaar mogen zitten. Origineel wil de KHN dat er 4 mensen uit verschillende huishoudens binnen 1,5 meter van elkaar mogen zitten, maar dit is voor nu een brug te ver, zo schrijft de branchevereniging op de eigen site.

   Dus het klopt dat vanáf 3 mensen uit een ander huishouden 1,5 meter afstand gehouden moet worden op het terras, maar bij 2 mensen uit verschillende huishoudens niet.

  Kazet says:

  Beste Zielman, het moet zijn “ te allen tijde “.

   Zielman says:

   Dat klopt, maar daar gaat het nu even niet om!
   Het gaat erom dat er door dit artikel nog meer verwarring wordt gezaaid. Om dan te gaan muggenziften vind ik persoonlijk nogal sneu.

   Ik stel voor dat het artikel gecorrigeerd wordt. Daar gaat het om niet over ten of te!