Duur 02:30
Gepubliceerd op 11 januari 2016

Nederland telt steeds minder kroegen

Nederland telt steeds minder kroegen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omzet in kroegen blijft ver achter bij die van andere horeca zoals hotels en restaurants. Cafés presteren het slechtst van alle traditionele horeca in ons land.

De omzet van cafés lag in de eerste drie kwartalen van 2015 ongeveer 7 procent onder het niveau van 2007. Kroegbazen voerden wel de sterkste prijsstijgingen door. In cafés betalen bezoekers in 2015 gemiddeld een kwart meer voor bier, wijn en andere consumpties in vergelijking met acht jaar eerder.

Ook restaurants hebben onder de crisis geleden. De gemiddelde omzet in restaurants lag in de eerste drie kwartalen van 2015 namelijk zo’n 4 procent lager dan in topjaar 2007. Hotels hebben daarentegen niets te klagen. De bedden werden in 2015 beter beslapen en de omzet steeg tot boven het niveau van 2007.

Steeds minder cafés

In vergelijking met 2008 is het aantal cafés in Nederland 13 procent gedaald tot 11.000. In de provincies Groningen, Drenthe en Limburg sloot in die periode één op de vijf kroegen de deuren, waarmee ze de ranglijst aanvoerden. Flevoland was de enige provincie waar het aantal cafés toenam. Ondanks de stevige daling heeft Limburg per hoofd van de bevolking nog altijd de meeste kroegen. Per 10.000 inwoners zijn er in de zuidelijkste provincie 11 cafés te vinden.

Bent u een frequente bezoeker van een café, restaurant of hotel?

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer