Overlijden

Hoe lang moet ik de papieren van mijn overleden moeder bewaren?

“Mijn moeder is in 2010 overleden. Wij hebben alles netjes afgehandeld, zoals de nalatenschap en de belastingzaken. Wij zijn nog in het bezit van alle bank/giroafschriften en de belastingpapieren. Hoe lang dien je deze papieren te bewaren?” Yvonne Roovers

Bedrijven moeten hun administratie 7 jaar bewaren, particulieren in principe 5 jaar. Het gaat dan om bankafschriften, belastingpapieren en mogelijk correspondentie over de zorgtoeslag. Bij andere officiële papieren, zoals jaarrekeningen van gas, water en licht, salarisstrookjes, huurovereenkomsten of verzekeringen, is 2 jaar voldoende. Nabestaanden zijn verplicht de administratie van de overledene af te wikkelen. Ze moeten allerlei lopende uitgaven stopzetten, net als de toeslagen. Ze moeten eventuele schulden betalen en belastingaangifte doen van het lopende jaar en mogelijk het jaar daarvoor. Ook de nalatenschap moeten ze verdelen. Als al die zaken zijn afgerond, die vaak veel tijd in beslag nemen, zijn de nabestaanden niet meer verplicht de papieren te bewaren. U kunt de papieren dus rustig wegdoen.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 47 2017

Geef een antwoord

Reactie

    Bijntje says:

    Ik begrijp dat je van de overledene niets hoeft te bewaren als alles is afgewikkeld, maar hoeft dat ook niet mbt de erfgenamen?