werkdruk

Grootste werkdruk bij artsen en koks

Artsen, koks, basisschooldocenten, juristen en managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening voelen de meeste werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onderzoeksopzet

Het CBS heeft de werkdruk onderzocht die werknemers van veel voorkomende beroepsgroepen naar eigen zeggen ervaren. Het gaat dan om groepen met minstens 50.000 werknemers. Zij hebben de vraag gekregen of ze erg veel werk moeten verzetten of erg snel of erg hard moeten werken. Werknemers met een beroep met de hoogste werkdruk scoren hoger dan gemiddeld op de vragen. Voor het onderzoek heeft het CBS zich gebaseerd op de resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden uit 2015.

Waarom zo’n hoge druk?

Wat de werkdruk zo hoog maakt, verschilt per beroep. Koks geven aan dat ze vaak erg snel moeten werken, terwijl voor de andere 4 beroepen met een hoge werkdruk de hoeveelheid werk doorslaggevend is. Artsen en leerkrachten in het basisschoolonderwijs vinden hun werk emotioneel zwaar. Ook zeggen artsen dat ze zich soms geïntimideerd voelen door patiënten en lange werkdagen maken. Voor juristen zijn het de vele uren achter de computer die het werk zwaar maken.

Minste werkdruk

Beveiligingspersoneel geeft aan de minste werkdruk te ervaren. De beroepsgroep wordt gevolgd door taxichauffeurs, hoveniers, tuinders, kassamedewerkers en leiders in de kinderopvang. De voornaamste reden hiervoor is dat zij naar eigen zeggen minder vaak erg hard moeten werken.

(Bron: ANP en CBS)

Geef een reactie