huisartsen

Huisartsen voeren actie tegen werkdruk en vragen patiënten om hulp

Tot en met vrijdag 1 juli 2022 vragen huisartsen aandacht voor de druk op huisartsenzorg en de vele extra taken waarmee zij te maken hebben. De week wordt afgesloten met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag.

Actie met video’s en posters

Deze week zijn er door het hele land video’s te zien in wachtkamers en hangen er posters om aandacht te vragen voor de druk in de huisartsenzorg. Ook krijgen patiënten deze boodschap te horen via praktijkbandjes. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) waarschuwt al langer dat de grens bereikt is van wat de huisartsenzorg aankan. De wens is dat er concrete afspraken gemaakt worden in de zorgakkoorden, zodat er de komende jaren daadwerkelijk veranderingen plaatsvinden. Tot nu toe is er niets gekomen van wat er aan de onderhandelingstafels besproken is. Deze zomer maakt de overheid meerjarenplannen voor de hele zorg, vandaar dat huisartsen nu een stevig geluid willen laten horen.

Oproep aan patiënten

De opzet van de actie is om op een publieksvriendelijke manier aandacht te vragen. Tegenover het NOS Radio 1 Journaal laat huisarts Aart Verdaasdonk weten dat patiënten geen last krijgen van de acties. Hij is één van de initiatiefnemers. De actieweek richt zich grotendeels op het kabinet en minister Kuipers van Volksgezondheid. Ook wordt het publiek erbij betrokken. Zo wordt er onder andere opgeroepen een brief te sturen naar minister Kuipers. Op de actiepagina staat een voorbeeldbrief die u daarvoor kunt gebruiken.

Landelijke manifestatie huisartsen

Vrijdag 1 juli wordt de actieweek afgesloten met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Van 14.00 tot 16.00 uur worden huisartsen, huisartsen in opleiding, medewerkers van huisartsenpraktijken en huisartsenposten en iedereen die de huisartsenzorg een warm hart toedraagt uitgenodigd het programma bij te wonen. Daarbij komen allerlei mensen van binnen en rondom de huisartsenzorg aan het woord. Ook wordt de politiek erbij betrokken.

(Bron: ANP, NOS, huisartseninactie.nl. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    madeliev says:

    Ik sta hier van te kijken, nooit geweten dat de huisartsen overbelast raken of zelfs al zijn. De laatste keer dat ik de huisarts heb gesproken was in 2019 en ik zal toch wel niet de enige zijn die de huisarts maar zelden spreekt? Met andere woorden, die posters en praktijkbandjes zijn dus niet aan mij besteed. Blijven er kennelijk genoeg mensen over die wel kunnen reageren, maar waarop en waarom ontgaat me totaal. Zelfs na het aanklikken van het kopje ‘een voorbeeldbrief’.