Dubbeltarief zonnepanelen

Dubbeltarief voor stroom: hoelang bestaat het nog en wat zijn de alternatieven?

Niet alleen het openbaar vervoer, ook het huishouden is op het ene moment van de dag voordeliger dan anders. Dat heeft te maken met het dubbeltarief voor elektriciteit, plus bijbehorende piek- en daluren. De wasmachine of de vaatwasser ’s nachts laten draaien in plaats van overdag, het kan voordeliger zijn. Maar past dit dubbeltarief nog bij de energiemarkt anno 2023?

Wat is het dubbeltarief?

Voor de voorziening van uw elektriciteit kunt u al jarenlang kiezen uit 2 varianten. Dat zijn enkeltarief en dubbeltarief. Gaat u voor enkeltarief, dan betaalt u in alle gevallen hetzelfde bedrag voor uw elektriciteit. Dubbeltarief maakt juist onderscheid tussen de piek- en daluren. In de daluren is de elektriciteit logischerwijs goedkoper dan in de piekuren. Deze voordelige uren lopen van 21.00 of 23.00 uur (afhankelijk van de regio waarin u woont en wie uw netbeheerder is) tot 7.00 uur. Ook in het weekend en op feestdagen zijn de daluren van kracht. Voor dubbeltarief heeft u overigens wel een slimme meter nodig.

Als uw huishouden veel elektriciteit verbruikt, is het dus aan te raden om uw energieverbruik goed te plannen. Bent u doordeweeks overdag vrijwel nooit thuis? En zet u ’s avonds laat pas de wasmachine of de vaatwasser aan? Of heeft u een elektrische auto, die u ’s nachts of in het weekend oplaadt? U kunt er geld mee besparen, dankzij het dubbeltarief. “Het kan op maandbasis enkele euro’s schelen. Geen vetpot dus, maar alle beetjes helpen natuurlijk”, aldus Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer, tegenover het Algemeen Dagblad. “Of je moet echt 70 procent van je stroomverbruik in de daluren hebben, dan kan het meer opleveren.”

Waarom is het dubbeltarief ooit ingesteld?

In de jaren 60 wordt elektriciteit voor steeds meer huishoudens toegankelijk. Hierdoor dreigt overbelasting van het energienet, ook omdat het meeste energieverbruik doordeweeks plaatsvindt. De introductie van het dubbeltarief in de jaren 60 moet zorgen voor een gelijkmatiger verbruik, vooral door de tarieven in het weekend goedkoper te maken. “Het stamt nog uit de tijd dat we kolencentrales de hele nacht wilden laten draaien. Dan werd die stroom meteen gebruikt. Nu is dat veel minder”, voegt energiedeskundige Martien Visser, verbonden aan de Hanzehogeschool Groningen, in gesprek met RTL Nieuws toe.

Opzegvergoeding gas elektriciteit vast energiecontract
Lees ook: 1 juni 2023 wordt belangrijke datum: dit moet u weten over nieuwe opzegvergoeding voor vaste energiecontracten

Hoelang blijft het dubbeltarief nog bestaan?

Maar inmiddels ziet de energiemarkt er heel anders uit. De kolen- en gascentrales maken langzaam maar zeker plaats voor windenergie, warmtepompen en zonnepanelen. Het verschil tussen de piek- en daltarieven is in de loop der jaren steeds kleiner geworden. In 2023 is dit verschil zelfs helemaal verdwenen. Door de invoering van het prijsplafond voor energie is 40 cent per kilowattuur voor iedereen het maximumbedrag geworden.

Daarnaast zijn er tegenwoordig aanbieders die gebruikmaken van dynamische energietarieven, waar u in dit artikel meer over kunt lezen. Deze dynamische energietarieven zijn in feite een extreme vorm van het dubbeltarief. Met als verschil dat de elektriciteit niet 2 keer per dag, maar zelfs elk uur verandert. Expert Visser denkt dat deze dynamische energietarieven de toekomst zijn. En dat het dubbeltarief zijn langste tijd gehad heeft. “De prijs van piek- en daltarieven zijn de laatste jaren al dichter bij elkaar gekomen. Ik denk dat het over een paar jaar misschien wel helemaal niet meer bestaat.”

Haar föhnen.
Lees ook: Uw haar föhnen? Dit kost het

Hoe zit het met de salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters?

De nieuwe dynamische energietarieven zijn enigszins in tegenspraak met het klassieke dubbeltarief. Als u een energiecontract met dynamische tarieven heeft, is uw elektriciteit ’s middags juist het goedkoopst. Zo staat er op zaterdag 13 mei 2023, tussen 12.00 en 15.00 uur, zelfs een minnetje voor de stroomprijs. Als u op zo’n moment de auto oplaadt, krijgt u dus geld toe (mits u een energiecontract met dynamische tarieven heeft). Het zijn interessante ontwikkelingen om te volgen, zeker als u thuis zonnepanelen heeft.

Het heeft er namelijk alle schijn van dat de salderingsregeling gaat verdwijnen, al is het nog wachten op het eindoordeel van de Eerste Kamer. Als u zelf geproduceerde zonne-energie heeft die u niet meteen gebruikt, kunt u die momenteel nog terugleveren aan het energienet. Maar de maximale hoeveelheid stroom die u kunt terugleveren wordt na 2025 steeds kleiner. In 2031 is de salderingsregeling waarschijnlijk helemaal verdwenen, zoals we in dit artikel over de salderingsregeling uitleggen. Het wordt voor zonnepanelenbezitters alleen maar interessanter om overdag hun eigen stroom te gebruiken.

Het welbekende dubbeltarief gaat al jarenlang mee en zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Maar het aanbod op de energiemarkt is in de tussentijd een stuk gevarieerder geworden. Misschien wordt het dus tijd om alvast te wennen aan een ander systeem, waarbij energieverbruik overdag juist aantrekkelijker wordt.

(Bron: Autoriteit Consument & Markt, Liander, RTL Nieuws, Algemeen Dagblad, Gaslicht.com, Pricewise, Dynamische-energieprijzen.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Coboo says:

    Allemaal mooi, zal ook vast een kern van waarheid in zitten.
    Maar denk ook eens aan geluidsoverlast zeker nu het mooier weer wordt( ramen open). Als je nachts wast en dat apparaat gaat centrifugeren dan hoor je het hier in het hele blok.
    Mocht er een kortsluiting komen en de boel gaat in de hens, dan ben ik er liever bij dan dat ik lig te slapen.
    Zo ook met de opladers veel mensen zijn ontzettend gemakkelijk, daar zit continu de stekker in het stopcontact. Wat op geladen moet worden doe ik overdag en val is vol, stekker eruit.