2020

Dit gaat er veranderen in 2020

Nu het 2020 is veranderen er een aantal zaken in Nederland. In dit overzicht ziet u wat de grootste veranderingen voor u kunnen betekenen.

Minimumloon gaat omhoog

Per 1 januari 2020 gaat het wettelijk minimumloon omhoog. Het minimumloon voor 21 jaar en ouder komt neer op 1.653,60 euro per maand, 381,60 per week en 76,32 per dag. De bedragen gelden voor een volledige werkweek. Wilt u weten wat uw minimumloon is als u parttime werkt? Dat kunt u hier berekenen.

Gewijzigde uitkeringsbedragen

Per 1 januari verandert ook de hoogte van een aantal uitkeringen. Het gaat om de bijstand, de IOAW, de IOAZ, de AOW en de Anw.
De hoogte van de WW-, WIA, WAO- en ZW-uitkering hangt onder meer af van het laatstverdiende loon en maximumdagloon.

3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar

Vanaf 2020 kunnen werkgever en werknemer nog maximaal 3 tijdelijke contracten in 3 jaar aangaan. Het volgende contract is dan automatisch een vast contract.

Meer zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt in 2020 met 60 euro naar 1.248 euro. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met 84 euro naar 2.388 euro. Of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag kunt u berekenen op de site van de Belastingdienst.

Medische dossiers langer bewaard

Vanaf 1 januari 2020 wordt de wettelijke bewaartermijn van medische dossiers verlengd van 15 naar 20 jaar. De bewaartermijn loopt vanaf de laatste aanpassing van het dossier.

2020

In 2020 worden er meer medicijnen vergoedt in het basispakket van de zorgverzekering.

Uitbreiding basispakket zorgverzekering

Het basispakket van uw zorgverzekering wordt op verschillende punten uitgebreid. Zo worden bijvoorbeeld bepaalde medicijnen die in 2019 nog niet vergoed worden vanaf 2020 wel vergoed. Welke medicijnen dit zijn en de andere uitbreidingen leest u hier. Het eigen risico blijft wel 385 euro. Voor specifieke vragen over vergoedingen kunt u terecht bij uw zorgverzekering.

Stoppen met roken?

Misschien is dit jaar een goed moment om te stoppen met roken, want sigaretten worden duurder. Een pakje van 20 sigaretten wordt per 1 januari 14 cent duurder en per 1 april komt daar nog 1 euro bij. Een pakje shag van 40 gram wordt per 1 januari 35 cent duurder en per 1 april komt daar nog eens 2,50 euro bovenop.

Invoering van de Nutri-Score

2020 wordt het jaar waarin het nieuwe voedsellogo de Nutri-Score wordt ingevoerd. Dit uit Frankrijk afkomstige voedsellogo moet ervoor zorgen dat wij beter weten wat we kopen in de supermarkt.

Korter partneralimentatie betalen of ontvangen

Vanaf 1 januari 2020 gaat ook de duur van de partneralimentatie omlaag. Een ex-partner betaalt dan nog 5 jaar alimentatie. Eerst was dat 12 jaar.

2020

De duur van de partneralimentatie gaat rigoureus omlaag.

Milieuzones voor dieselauto’s

Er gaan landelijke regels gelden voor gemeenten met milieuzones. Gemeenten kunnen een gele of een groene milieuzone voor dieselvoertuigen invoeren. De hoeveelheid vervuilende stoffen die uw dieselauto, vrachtwagen of bus uitstoot, bepaalt of u een milieuzone in mag rijden of niet.

‘Roettax’

Eigenaren van oudere dieselauto’s betalen vanaf 1 januari een fijnstoftoeslag van 15 procent op de wegenbelasting. U leest hier om welke dieselauto’s het gaat.

Tanken wordt duurder

De accijns op brandstoffen gaat wat omhoog. Voor benzine betaalt u 1,26 cent per liter meer. Voor diesel 0,793 cent en voor lpg 0,298 cent.

Belastingvoordelen elektrisch rijden verlengd

Tot 2025 hoeft u geen motorrijtuigenbelasting (mrb) of aanschafbelasting (bpm) te betalen voor een elektrische auto. Vanaf 2020 stijgt wel de bijtelling voor elektrische auto’s van de zaak. Ondanks deze verhoging blijft de bijtelling voor elektrische auto’s lager dan voor benzine- of dieselauto’s.

2020

De belastingvoordelen voor elektrisch rijden blijven ook in 2020 nog van kracht.

Hypotheekrenteaftrek omlaag

Voor mensen met een inkomen van boven de 68.507 euro gaat de hypotheekrenteaftrek omlaag van 49 procent naar 46 procent. Heeft u een lager inkomen? Dan heeft deze verandering geen invloed op uw aftrekposten.

Belastingvrij sparen

Ook mogen we in 2020 iets meer belastingvrij sparen, namelijk 30.846 euro, een kleine 500 euro meer dan in 2019. Voor stellen geldt dat tot 60.720 euro. Heeft u meer dan dat op uw spaarrekening staan? Of heeft u beleggingen die bij elkaar opgeteld meer waard zijn? Dan betaalt u daar wel belasting over.

AOW-leeftijd stijgt niet

De AOW-leeftijd gaat per 1 januari 2020 niet omhoog. Dat betekent dat de AOW-leeftijd 66 jaar plus 4 maanden blijft.

5G naar Nederland

Er wordt al jaren over gesproken, maar in 2020 is het eindelijk zover: Het 5G netwerk komt naar Nederland. Veel sneller internet, heel veel apparaten tegelijkertijd kunnen verbinden en veel minder vertraging op de lijn. Dat zijn de drie grote beloftes van 5G, de opvolger van ons huidige mobiele internet. Per februari 2020 stopt provider Vodafone daarom ook met het aanbieden van het 3G netwerk. Verder stoppen verschillende providers in de loop van 2020 ook met het aanbieden van het nog oudere 2G-netwerk.

2020

Onder Boris Johnson gaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie hoogstwaarschijnlijk echt verlaten in 2020.

De Brexit komt er nu echt aan

Het zit er nu toch echt aan te komen, op 31 januari 2020 wil het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaan verlaten. Dit heeft ook gevolgen voor Nederland. In dit artikel leest u meer over de Brexit.

Belastingdienst post op papier of digitaal

Iedere Nederlander kan straks de post van de Belastingdienst óf digitaal óf op papier ontvangen. Ter voorbereiding hierop wordt de Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst vanaf 1 januari 2020 al aangepast.

Nieuwe voorwaarden kleineondernemersregeling (KOR)

Kleine ondernemers met een jaarlijkse omzet van maximaal 20.000 euro kunnen vanaf 2020 een vrijstelling krijgen van omzetbelasting. Dit is onderdeel van de vernieuwde kleineondernemersregeling. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

(Bron: Rijksoverheid.nl, ANP, NOS)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Het gebruik van een elektrische auto wordt gestimuleerd. Maar niet voor iedereen. Mensen in een appartementsgebouw kunnen geen privé laadstation aan hun woning laten monteren. Die zijn afhankelijk van een publiek laadstation, waar de laadstroom 3x zo duur is als van een thuis laadstation. En niet altijd plaats is. Dus, … er is een belangrijke discriminatie tussen bewoners van een gewone woning en bewoners van een appartement. Waarom hoor je hier niets over?

    JAT1950 says:

    Het grote probleem van het overstappen naar elektrische auto,sis niet alleen dat oudere mensen niet vanuit de door hen bewoonde verzorgcentra goedkoper kunnen laden, maar er is ook een heel grote groep die niet eens een elektrische auto kunnen kopen, maar wel worden opgescheept met veel hogere energie rekeningen, vanwege de miljarden investeringen die de stroomleveranciers moeten.doen om al die oplaadpunten en bovendien de warmtepompen van stroom te voorzien.