Man zet rookmelder aan. Hoe voorkomt u dat ze loos alarm slaan?

Waarom gaat de rookmelder soms af terwijl er geen brand is?

Het is sinds 1 juli 2022 verplicht om op elke verdieping van uw woning ten minste 1 rookmelder te hangen. Dat is goed voor de veiligheid, maar minder prettig als ze loos alarm slaan. Waarom gaan de rookmelders soms af terwijl er geen brand is en hoe kunt u dit voorkomen?

Vervang de batterijen tijdig

Het geluid van een rookmelder is niet te missen, ook ’s nachts niet. Dat is maar goed ook, want als er brand uitbreekt in uw huis, wilt u daar niet doorheen slapen. U wordt er waarschijnlijk niet vrolijk van als u om 3 uur ’s nachts gewekt worden door het piepende geluid van de rookmelder terwijl er geen brand is.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom de rookdetector ‘zomaar’ alarm slaat. De bekendste is omdat de batterijen aan vervanging toe zijn. Als de rookmelder voor het eerst afgaat, denkt u waarschijnlijk dat de batterijen bijna leeg zijn. Wanneer deze binnen de kortste keren opnieuw vals alarm slaat, moet u het probleem toch ergens anders zoeken.

koolmonoxide
Lees ook: Gaat de koolmonoxidemelder af? Dit moet u dan doen

Hang rookmelders op de juiste plek

De plek waar u uw rookmelder hangt, kan er ook voor zorgen dat deze onnodig afgaat. Zo kan een rookmelder die dicht bij een oven, wasmachine, droger, douche of lamp hangt van slag raken. De keuken of badkamer is daarom geen geschikte plek om het alarmtoestel te hangen. Hier kan het namelijk snel in aanraking komen met rook, condens of temperatuurschommelingen. Het advies luidt om uw rookmelders op minimaal 6 meter afstand van kachels, ovens en andere warmtebronnen te hangen. Tochtige plekken, zoals naast een ventilator of raam, kunt u ook beter vermijden. Hang de detector daarom bij voorkeur op ten minste 1 meter afstand hiervan. Om een verstoring van het signaal te voorkomen, is het ook raadzaam om de rookmelder niet recht naast een lamp of stopcontact te plaatsen. Hang in ieder geval in de hal (gang) en op elke verdieping op de overloop een melder aan het plafond.

Schoonmaken en controleren

Stofvorming en spinnenwebben rond de rookmelder kunnen de sensor gevoeliger maken. De infraroodsensor heeft namelijk moeite om een stoflaag te onderscheiden van rook. Maak de rookmelder daarom maandelijks schoon met een stofzuiger en/of doekje. Bepaalde slimme rookmelders geven uit zichzelf een signaal wanneer ze stofvrij gemaakt moeten worden. Als u toch bezig bent met het schoonmaken van de melder, kunt u net zo goed gelijk controleren of de batterijen nog werken.

Oude rookmelders hebben gemiddeld genomen vaker storingen. Daarom is het zaak om ze na 10 jaar te vervangen. Door op tijd actie te ondernemen, voorkomt u dat ze vals alarm slaan.

(Bron: Coolblue, RTL, Brandweer en Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    tiecas says:

    de nieuwste rookmelders gaan gewoon 10 jaar mee, er zit een ingebouwde batterij in die je niet kan vervangen. als deze op je juiste plek hangt heb je geen problemen, misschien af en toe schoonmaken, stof zuigen of een kwart langs halen.

      Ferruccia says:

      misschien de automatische spellingcontrole? er zal wel ‘kwast’ hebben moeten staan