Belastingaangifte 2024

Belastingaangifte in 2024: welke zaken verdienen extra aandacht en wanneer krijgt u reactie op uw aangifte?

Uw belastingaangifte over 2023, heeft u die allang verstuurd? Of moet u dat nog doen? Als u nee antwoordt op vraag 1 en ja op vraag 2: geen nood, want u heeft nog tot 1 mei 2024 de tijd om uw aangifte in te sturen. Welke zaken verdienen extra aandacht? En als u geld terugkrijgt, wanneer komt dat op uw rekening te staan?

Bent u wel of niet verplicht om aangifte te doen?

Als u eerder dit jaar bericht heeft gekregen dat u aangifte moet doen, dan bent u ook verplicht om dit te doen. En als u niets heeft gehoord, dan hoeft het niet, maar kan het wel degelijk lonen om dit alsnog te doen. Stel dat u AOW-gerechtigd bent, maar ook een aanvullend pensioen ontvangt, zoals we in dit artikel al uitleggen? Dan is het raadzaam om in elk geval een proefberekening te doen, ook als u geen aangifte hoeft te doen. Zo kunt u controleren of u geen geld laat liggen waar u wel recht op heeft. En als u inderdaad geld terugkrijgt, dan kunt u alsnog aangifte doen.

Belasting over 2023: waar moet u extra goed op letten?

In een eerder artikel gaan we al dieper in op het belastingjaar 2023, waar u nu dus aangifte voor doet. Reiskosten, inkomsten uit vrijwilligerswerk en zorgkosten (bijvoorbeeld dieetkosten) zijn zaken om extra goed op te letten. Bent u een fervent gebruiker van online (tweedehands)platforms, zoals Marktplaats, Vinted en Bol.com? Vanwege nieuwe wetgeving kan de Belastingdienst uw gegevens registreren, als u meer dan 2.000 euro verdient en/of meer dan 30 artikelen verkoopt. Meldpunt geeft hier meer uitleg over.

Giften aan een vereniging of ANBI

Giften aan een goed doel of ANBI (algemeen nut beogende instelling) zijn fiscaal aftrekbaar. Maar wat zijn de regels precies? Als u contant geld doneert aan zo’n goed doel, dan is dit in elk geval niet aftrekbaar. Verder speelt nog mee of u geld doneert aan een vereniging of aan een culturele ANBI. En of u dit eenmalig of periodiek doet. De hoogte van uw inkomen bepaalt ook de minimale en maximale hoogte van uw aftrekpost. Wat in uw situatie geldt, kunt u in dit uitgebreide overzicht van de Belastingdienst terugvinden. Zorg in elk geval dat u bankschriften van uw donaties bewaart.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering en kosten voor woningbezitters

Bent u zelfstandig ondernemer of heeft u via uw werk geen arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kunt u zelf zo’n verzekering afsluiten, die u vervolgens als aftrekpost op kunt geven. “Maar let op, als je vervolgens de uitkering krijgt, dan is die wél belast”, waarschuwt accountant Marjan Heemskerk in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Dat is dus een risico-afweging die je moet maken. Dit verschilt overigens ook per verzekeringsmaatschappij of het kan of niet.” Verder hebben woningbezitters veel mogelijke aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek. Maar als u in 2023 bijvoorbeeld taxatiekosten, hypotheekadvies en notariskosten maakt, dan kunt u die ook intrekken. Deze fiscale regels zijn vaak complex, zeker als u een fiscaal partner heeft, dus zorg dat u uzelf goed laat informeren.

Toeslagen app smartphone Dienst Toeslagen
Lees ook: Inzicht in al uw toeslagbedragen, via uw smartphone: wat kunt u regelen met de app Toeslagen?

Tot wanneer kunt u aangifte doen en wanneer krijgt u reactie?

Bent u verplicht om aangifte te doen, dan heeft u dus nog tot 1 mei 2024 dit te doen. Maar hoe sneller u handelt, hoe eerder u reactie krijgt. Is uw aangifte voor 1 april 2024 binnen en blijkt dat u geld terugkrijgt? Dan hoort u dit uiterlijk 1 juli 2024 en dan staat dit bedrag waarschijnlijk een week later op uw rekening. Tenminste, als u minstens 17 euro terugkrijgt, want lagere bedragen betaalt de Belastingdienst niet uit. En stel dat u juist moet bijbetalen, maar dit bedrag blijkt lager dan 52 euro te zijn, dan wordt het ook kwijtgescholden.

Mocht u later dan 1 april 2024 uw aangifte indienen, dan zal het ook iets langer duren voordat u een reactie van de Belastingdienst krijgt. Meestal krijgt u binnen 3 maanden te horen of u geld terugkrijgt of bij moet betalen. Bent u niet verplicht om aangifte te doen, maar wilt u het wel doen? Zorg dan in elk geval dat u uw aangifte voor 14 juli 2024 binnen is.

Hulp bij uw aangifte nodig?

Komt u er zelf niet uit, dan kunt u altijd om hulp vragen. Hoe u in contact kunt komen met de Belastingdienst – bijvoorbeeld via de BelastingTelefoon, videobellen, e-mail of sociale media – leest u op deze pagina. Daarnaast kunt u een onafhankelijke adviseur inschakelen, of een familielid, vriend of andere bekende.

Tot slot is er in 2024 een nieuw fenomeen, de belastingdienstbus. Een bus met medewerkers van de Belastingdienst reist in maart en april 2024 door verschillende Nederlandse steden, om mensen op weg te helpen met hun aangifte. Almere en Middelburg zijn al aan de beurt geweest, maar de bus zal nog halt houden in 7 steden. Dat zijn Arnhem (vrijdag 29 maart), Leeuwarden (dinsdag 2 april), Groningen (woensdag 3 april), Enschede (vrijdag 5 april), Heerlen (dinsdag 9 april), ’s-Hertogenbosch (woensdag 10 april) en Zwolle (vrijdag 12 april).

Man raapt geld van de grond. Mag u gevonden geld zelf houden?
Lees ook: Mag u gevonden geld zelf houden?

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Belastingdienst, Algemeen Dagblad, Taxlive.nl, Hart van Nederland, Centraal Beheer. Foto: Jeroen Jumelet/ANP)

Geef een reactie