Naamcheck, Rabobank

Banken voeren naamcheck bij overboeking in

Nederlandse banken gaan in de loop van 2017 een IBAN-naamcontrole invoeren. Bij iedere overboeking controleert de bank of de naam die bij een overboeking wordt opgegeven klopt met het rekeningnummer. Dat meldt Betaalvereniging Nederland.

Verkeerde overboekingen

De namencheck moeten helpen om verkeerde overboekingen en fraude tegen te gaan. Maandelijks worden er nu ongeveer 1300 verkeerde boekingen bij banken gemeld. In driekwart van de gevallen gaat het om verouderde rekeningnummers en vergissingen. Daarnaast is er bij ruim 200 gevallen per maand sprake van fraude.

Naamcheck

Bij de IBAN-naamcheck wordt de naam van de begunstigde gecontroleerd voordat de overboeking wordt uitgevoerd. Wanneer bij de check fouten worden ontdekt, krijgt de opdrachtgever een waarschuwing. Wijkt de naam iets af dan wordt de juiste naam die bij het rekeningnummer hoort getoond aan de opdrachtgever. Als de naam sterk afwijkt, gebeurt dit niet en wordt de opdrachtgever gewaarschuwd voor een mogelijke vergissing of fraude. De klant is vervolgens zelf verantwoordelijk voor wat er met de waarschuwing wordt gedaan. Rabobank voert de naamcheck in het tweede kwartaal van 2017 in. De andere banken volgen daarna.

Banken namen de verkeerde overboekingen onder de loep naar aanleiding van vragen van de Consumentenbond en berichtgeving in het tv-programma Opgelicht?!. Ook MAX Ombudsman kreeg diverse meldingen binnen over overboekingen waarbij een naamcheck een hoop ellende had kunnen voorkomen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie