hypotheekloos

70-plussers kopen huis vaak hypotheekloos

Steeds meer huizenkopers schaffen een woning aan zonder hypotheek. In 2016 is een derde van de appartementen contant afgerekend. Onder 70-plussers zijn die cijfers hoger, ongeveer de helft van die groep kopers klopt in 2016 niet bij de bank aan bij het kopen van een huis.

Onderzoek Het Kadaster

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is 25 procent van de huizen in 2016 zonder hypotheek aangeschaft. In studentensteden als Delft, Groningen en Maastricht gaat het om zo’n 30 procent van de woningen. De cijfers komen uit een onderzoek naar de hypotheekloze koper van Het Kadaster. In dit onderzoek is te zien dat het aantal kopers dat een huis contact afrekent de afgelopen jaren hard gestegen is. In 2001 is er voor 4 miljard euro aan huizen zonder hypotheek gekocht. In 2016 is dat gestegen naar 8,6 miljard. Dat is inmiddels 16 procent van de totale hypotheekomzet.

Hypotheekloze kopers ouder

Welke mensen hypotheekloos kopen, wat voor soort huizen het zijn en waar die staan heeft Het Kadaster ook onderzocht. De meerderheid van de kopers die geen financiering van de bank nodig heeft voor een hypotheek is ouder, doorstromer of belegger. In de leeftijdsgroep 40 tot 50 jaar koopt 17 procent hypotheekloos. In groep 50 tot 60 jaar is dat 34 procent, in de groep 60 tot 70 jaar 42 procent en in de groep van 70 jaar en ouder gaat het om bijna de helft van de kopers: 47 procent.

Onderhandelingspositie

Wie geen bank nodig heeft om een hypotheek te regelen heeft een veel betere onderhandelingspositie. Deze soort koper kan snel handelen en heeft vaak net iets meer te bieden. Starters hebben geen tijd gehad om eigen vermogen op te bouwen of een huis dat ze met overwaarde kunnen verkopen. Dus zullen zij veelal moeten huren. Particuliere beleggers maken hier weer handig gebruik van. De huizen die zij opkopen zijn door de grote woningtekorten in de steden zo weer verhuurd.

(Bron: ANP, NOS, FD)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Nu de rente nul procent is, zijn er steeds meer senioren die hun spaargeld opnemen, om een huis te kopen voor de kinderen of de kleinkinderen. Veel studenten wonen in een huis, dat door de ouders is gekocht, met spaargeld. Het huis wordt onderverhuurd aan medestudenten en na afloop van de studie is de prijs van het huis verdubbeld in waarde, uit de huuropbrengst gedurende 4 of 5 jaar is er al een ton aan inkomen bijgeschreven en het huis is verdubbeld in waarde. Z hebben de kinderen gratis gestudeerd en op het eind van de rit is er ook nog een paar ton winst gemaakt.