vals beschuldigd

Vals beschuldigd


Hollandse Zaken gaat aanstaande donderdag 6 juli 2017 over vals beschuldigd worden: van incest, fraude of diefstal. Het kan het leven van de beschuldigde van de ene op de andere dag in een nachtmerrie doen veranderen.

Razendsnel

Via sociale media gaat de onterechte beschuldiging razendsnel rond. Als later onomstotelijk blijkt dat die beschuldiging uit de duim is gezogen, wordt aan dat feit weinig aandacht besteed. Dat is ook het geval na een onterechte vervolging door justitie.

Aan het woord

Patrick van der Meij, strafrechtadvocaat bij Cleerdin & Hamer advocaten te Amsterdam. “Wat ik schrijnend vind is dat mensen veel te makkelijk worden weggezet of opgesloten. En dat kan ons echt allemaal overkomen.”

Kim Lens, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg. “Dit is echt een vergeten groep die te kampen heeft met ernstige gevolgen op zowel emotioneel als psychisch gebied. ”

De heer Sanne Schuurman is advocaat en heeft meerdere cliënten bijgestaan die na een zware aanklacht uiteindelijk zijn vrijgesproken. In die zaken maakt hij zich hard voor een passende schadevergoeding en rehabilitatie van zijn cliënten.

Bob Reidsma is als docent Duits beschuldigd van verkrachting van een leerlinge. Hij werd daarvoor in 2006 door de rechtbank veroordeeld tot 10 maanden cel en op staande voet ontslagen. Maar in 2008 sprak het gerechtshof in Arnhem hem vrij. “De dag dat ik van de aanklacht hoorde, stortte mijn wereld in. Je valt in een zwart gat en wordt onherroepelijk depressief.”

Frans Lathouwers is advocaat van de AOb. Bij de onderwijsvakbond melden zich jaarlijks tientallen leerkrachten die valselijk beschuldigd worden, van een seksuele intimidatie tot verkrachting. “Vaak gaat het om wraak, van ouders of leerlingen die om wat voor reden ook willen afrekenen met een leraar. Zelfs als je formeel wordt vrijgepleit blijft het beeld van een vieze of foute leraar aan je kleven..”

Vergeten slachtoffers

In Hollandse Zaken is onder andere te gast ook psychologe Kim Lens. Zij stelt dat onschuldige verdachten later ‘vergeten slachtoffers’ worden. Er is te weinig erkenning voor hun positie. Lens deed onderzoek naar 25 mensen die ten onrechte van een zedenmisdrijf werden verdacht. Donderdag worden de resultaten van dat onderzoek bekendgemaakt op een symposium van de Universiteit Tilburg.

Hollandse Zaken is te zien op donderdag 6 juli 2017 rond 21.05 uur op NPO 2.

Geef een antwoord

Reacties (3)

 1. Rieja says:

  Mijn man werd beschuldigd van incest met zijn zus op kinderleeftijd. Broers en zussen wilden niet vertellen waar het op gestoeld was en na herhaaldelijk vragen slachtofferhulp ingeschakeld en de politie gebeld wat ik bij smaad moet doen. Echt goed en serieus geholpen maar we zien de broers en zussen niet meer. We zijn uit de familie gegooid en de beschuldiging blijft ‘hangen’. Vergeten kan niet en iets vergeven wat niet duidelijk is kan ook niet. Mijn schoonzussen en zwagers moeten praten maar dat kun je niet afdwingen.

 2. oosterwijck says:

  Ook daar heb ik een ervaring mee:

  Ik besloot een relatie met een vrouw te beeindigen, omdat ik signalen kreeg, dat ze me bedroog met verschillende andere mannen. … Vervolgens deed ze aangifte bij de politie, dat ik incest pleegde met mijn kleindochter van 3-jaar jong. Er volgde een onderzoek, dat meer dan een jaar duurde. Mijn dochter moest elke week met mijn kleindochter naar een speciaal bureau, dat gespecialiseerd is in kindermisbruik, voor speciale verhoortechniek bij kinderen. Na afloop van het onderzoek bleek er niets aan de hand. De betreffende vrouw moest bij de rechter verschijnen, om haar valse aangifte te verklaren. Daar heeft ze een psychiatrisch rapport voorgelegd, dat ze eerder al ontoerekeningsvatbaar was verklaard, vanwege geestesziekte. … Ze had eerder al haar eigen vader (vals) beschuldigd van incest. En ze kwam ermee weg. Beter zou zijn om dit soort geesteszieken flink aan te pakken en op te sluiten.

 3. DGE1 says:

  Hoe UWV al aantoonbaar 11 jaar valsheid in geschrifte afdekt, valse verklaringen normaal is gaan vinden, ik 2 jaar psychisch ziek werd en daarvoor alles zeer schrijnend was.
  Het UWV liet mijn aan mijn lot over, een interne bedrijfsadvocaat pleegde haaks op anders stukken willens en wetens en opzettelijk valsheid in geschrifte om een schadevergoeding niet te hoeven betalen. Iedereen spreekt er schande van, de politiek zwijgt. 45 mailtjes van een politicus toonden aan de Lodewijk Asscher, toen minister SZW het bedrog onder de pet hield en in de doofpot stopte. Van niets gedaan…het overkwam mij door grove fouten UWV, maar een schofferende behandeling en zelfs onterecht van belastingfraude beschuldigd. Saskia Bos, medewerkster UWV klachten deed het in 2014 heel nonchalant af. Omdat ik toen psychisch ziek was heb ik in 2016 gebeld met de belastingdienst fraude desk. Er is helemaal niets inzake wat zou wijzen op fraude. Het is maar één van de vele valsheid in geschrifte wat ik mocht absorberen. Hoe gaat het nu? Soms goed en soms heel slecht. De WIA kunnen ontspringen! Geestelijk kapot gemaakt door UWV en zelfs aan zelfmoord gedacht. Slechts in mediation loog UWV, bij toetscommissies verzweeg het documenten en werd middels Petar Belopavlovic de rechtspraak vooringenomen gemaakt. Nadien pleegde hij weer valsheid in geschrifte.