raad gevraagd

Raad Gevraagd: “zal ik verhuizen voor de liefde?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Monique heeft via het internet een leuke man leren kennen. Ze zijn nu al even samen en hebben het erg leuk met elkaar. het enige ‘probleem’ is dat hij 60 kilometer verderop woont. Monique overweegt daarom om te verhuizen, maar is dat wel zo verstandig?

“Mijn partner en ik zijn sinds 2017 samen en zijn erg gelukkig met elkaar. We gaan graag op vakantie, uiteten of maken een wandeling. We zien elkaar zo’n 4 dagen in de week; de overige dagen wonen we ieder in ons eigen woning. Nu vroeg hij mij laatst of ik niet bij hem in wil trekken. Ik wil dit op zich wel, maar ik twijfel toch. Ik woon in mijn geboortedorp waar ik veel mensen ken en de weg goed weet. Ik ben niet meer de jongste, dus ik vind het lastig om zomaar alles achter te laten. Stel dat mijn relatie overgaat? Dan moet ik het zelf maar zien te rooien op een voor mij onbekende plek. Wat zou u doen? Blijven zitten waar ik zit, of de stap wagen?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Ruzie met de buurvrouw, een moeizame relatie met uw beste vriend, of een dergelijk probleem waarover u wel wat goede raad kunt gebruiken? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanvraagformulier en wie weet wordt uw inzending binnenkort behandeld.

Geef een antwoord

Reacties (7)

  oosterwijck says:

  De omschrijving is veel te vaag om te beantwoorden. Er wordt alleen nagedacht over de emotionele kant van de relatie, terwijl een relatie, wettelijk en financieel gezien, het meest ingrijpende contact is, dat een mens kan aangaan in zijn/haar leven. Je bent bij samenwonen of huwen, wettelijk en financieel verantwoordelijk voor elkaar. Denk alleen maar eens aan het opgebouwde pensioen: Je gaat meer premie betalen en krijgt minder uitgekeerd, omdat de partner in je pensioen wordt opgenomen (weduwe en wezenuitkering). Bij langdurige werkloosheid ben je financieel op één inkomen aangewezen. Bij ziekte en WAO ben je financieel op elkaar aangewezen. Dan resten nog vragen over schulden en andere verplichtingen uit eventuele eerdere relaties. Weet je dat een nieuwe partner verplicht is, tot het betalen van alimentatie voor ex partners van de nieuwe partner. Kortom, dit is een vraag, die alleen betrekking heeft op het sprookjesdeel van een relatie. Niet over de dagelijkse beslommeringen, ongetwijfeld ook bestaan.

  de Muis says:

  Beste Monique,
  Ik ben zelf ooit verhuisd vanwege ‘de liefde’ maar ben bedrogen uitgekomen.
  Ik ben toen voor een groot deel mijn vrienden kwijtgeraakt en werd zelfs op een slinkse wijze van mijn kinderen vervreemd
  Ben na 12 jaar( berooid) teruggekeerd naar mijn ouderlijke woonplaats en ben ( alleen) alweer zo’n 7 jaar gelukkig.
  Ook heb ik weer veel contacten van vroeger in ere kunnen herstellen
  U bent al op leeftijd en mogelijk uw vriend ook; wat gebeurt er als je afhankelijk wordt en je bent ‘in den vreemde ‘?
  Nu heb je alle bekenden en vrienden om je heen en mogelijk vervagen al die contacten

  Ook zijn er allerlei financiële consequenties. samenwonen betekent dat je inlevert op de AOW; ook zijn er mogelijk nog consequenties voor het pensioenen eventuele andere verplichtingen dan wel rechten.
  Bovendien bent U bij de belasting de alleenstaande ouderdomsaftrek kwijt.
  Het spreekwoord zegt; bezint eer ge begint
  Nu hebben jullie het fijn; 4 dagen in de week. De andere 3 kunt U uw eigen gang gaan, dat houdt de hoofden fris.

  Mijn advies ( door mijn slechte ervaring); houdt het zoals het is. Als U werkelijk iets voor elkaar voelt dan is het respect voor een deel eigen vrijheid te eerbiedigen.
  Sterkte met de beslissing.
  .

  oosterwijck says:

  Mevrouw de Muis benoemd een heel belangrijke belastingregel: De (alleenstaande)ouderen heffingskorting. Die kan oplopen naar €1595 plus €429 per jaar. Daarnaast is er een basis ouderen ziektekosten aftrek van €708 per jaar (zonder dat U ziek bent. Als U wel ziek bent, heeft U nog veel meer aftrekmogelijkheden. Zelfs begrafeniskosten reserveringen voor Uw toekomstig overlijden kunt U aftrekken. Door deze aftrekposten ontstaat er een lager belastbaar inkomen voor de eventuele huursubsidie, waardoor U ook meer huursubsidie ontvangt. Alles bij elkaar opgeteld, kan een (alleenstaande) oudere, duizenden euro’s per jaar aftrekken van de belasting. Mooi meegenomen toch? …
  Het zou Omroep Max sieren, om regelmatig informatie te verstrekken over deze mogelijkheden, omdat 75% van de gepensioneerden géén gebruik maken van deze aftrekmogelijkheden.

  Hanneman says:

  Ik heb wel eens horen beweren dat echte liefde alles overwint. Dat zou zo kunnen zijn maar….. als leren, je gezondheid, je schuilplaats en je veiligheid dúúr moeten worden betaald, stel ik mij voor dat liefhebben ook zal worden uit en afgerekend. Al het bovenstaande over de “administratieve” kant van het liefhebben is zeer waarschijnlijk wáár. Waar mensen authentiek dreigen samen te komen grijpt de marktwerking in. En die is genadeloos. Ik sluit mij aan bij meneer of mevrouw Muis. Als u in een goed leven zit, in een fijne plaats met aangename vertrouwden, verander het niet. Al die belasting, uitkering en andere ongein moet u zichzelf en uw partner besparen. Als u écht van elkaar houdt? Vier dagen op, drie dagen áf? Ik zou al tekenen voor één kwartiertje.

  oosterwijck says:

  Mijnheer Hanneman. Het is mij al vaker opgevallen dat U zo’n aardige, sympathieke, vooral intelligente, ontwikkelde en energieke man bent. U liet al eens ontvallen, dat U (uw leven lang) alleenstaand bent. U bent werkzaam in de gezondheidszorg/ouderenzorg, rijdt brommer (scooter) woont sinds korte tijd een prachtig appartement. En nu begrijp ik dat U een relatie mist met een zielsverwant. Het moet toch mogelijk zijn om die wens te vervullen? Er moeten toch mensen zijn, die Uw kwaliteiten opvallen en waarderen? …

   Hanneman says:

   Meneer Oosterwijck. Het zou mij bijzonder moeilijk vallen met u te strijden over de strekking van uw eerste zin. Over het verdere is het volgende te zeggen. Naar mijn beleving zijn zielsverwanten in eenieders leven een totale zeldzaamheid. Als je er één of twee ontmoet en bevriend, prijs je gelukkig. Alleenstaand of met elkaar. Zielsverwantschap laat zich niet vangen in sprookjes over een familie of bloedband, laat staan in verbintenissen als een huwelijk of adoptie. Of wat dacht u van religie? Als zoiets voor iemand wél goed werkt is het mooi meegenomen maar in mijn waarneming zijn successen vooral zeldzaam. Toch blijven we met z’n allen volgaarne bereid om in allerlei arrangementen toch samen, dus tot een relatie te komen. Uiteindelijk vooral de langdurige. Het sprookje. Maar getuige de vele brokstukken en slappe pogingen die ik zag, onderweg in het leven, blijken de voornoemde sprookjes maar al te vaak verstopte drama’s. Allerminst de mooiste draaiboeken. De betaalde prijs weggegooid geld, ’t bedachte plan mislukt, de pijn dikwijls onevenredig verdeeld. Een ontmoeting met een zielsverwant komt toch wel tot stand, of je nu alleen bent of verbonden. Door mijn persoonlijke geschiedenis, al dan niet gemaakte keuzes, blijk ik al een levenlang niet traditioneel verbonden. Even zolang ben ik me daarvan bewust en er op ingericht. Als zovelen. Ik ben net zo alleen of samen als ieder ander. Ik hoop dat de mensen waar ik voor werk, wat ik doe, ervaren als een kwaliteit. Dat door naast wie ik woon mijn aanwezigheid wordt op prijs gesteld. Dat zijn mijn relaties. Laat onverlet, echte liefde is prachtig. Al is het maar even. Van de eerste tot de vijftiende minuut.

  Nelleke reageert says:

  Lijkt mij niet verstandig om het huis op te zeggen en te gaan samenwonen op deze leeftijd. Houdt uw eigen huis aan en ga 3 dagen per week “logeren” bij uw vriend. Bent u toch samen en kunnen leuke dingen doen en u behoudt uw zelfstandigheid. Bedenk wel dat wanneer u uw huis wegdoet en er ontstaat een relatieprobleem (wat niet te hopen is), dat u dan niet meteen een nieuw huis hebt.
  Zou het zeker zo eens proberen. En andersom, dat uw vriend de resterende dagen per week bij u komt “logeren”. Zo ben je toch steeds bij elkaar en behoudt ieder zijn zelfstandigheid. Ik wens u veel geluk en wijsheid met het maken van uw keuze.