raad gevraagd

Raad Gevraagd: “Mijn moeder en vriend liggen elkaar niet”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Een nieuwe partner introduceren bij familie is altijd spannend. Want wat als een ouder en de nieuwe partner elkaar niet liggen? Dat maakt de situatie er niet gemakkelijker op. Helaas kan Sofie hierover meepraten…

“Mijn vriend en moeder klikken totaal niet. Mijn moeder luistert niet naar mijn opmerkingen hierover en is erg eigenwijs. Mijn vriend is autistisch en kan niet met de sarcasme van mijn moeder omgaan. Ook liggen de gespreksonderwerpen die zij aansnijdt hem niet altijd. Kan ik deze band verbeteren? Ik maak mij namelijk erg zorgen over hoe dit verder moet. Op dit moment vermijd ik contact tussen hen.”

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Nelleke reageert says:

    Een moeilijk probleem. Als het tussen 2 mensen niet klikt dan is daar weinig tegen te doen. Zeker als praten met uw moeder niet helpt omdat ze zo eigenwijs is. Dat uw vriend een autisme heeft speelt ook mee in de beleving. Als uw moeder zo negatief is, triggert dat ook uw vriend. Dat zijn nou net de factoren waar hij niet op zit te wachten. Ik denk dat wat u nu doet, hen zoveel mogelijk uit elkaar houden, eigenlijk de beste optie is. Het omgaan met sarcasme is voor iedereen moeilijk, heeft niets met het autisme te maken. Over het algemeen geven moeders geen strobreed toe waar het hun kinderen betreft. Het lijkt wel of ze zich bedreigt voelen. Ga voor uw geluk en uw liefde. Misschien dat uw moeder bijdraait als zij ziet dat u en uw vriend gelukkig zijn. Wat zou kunnen helpen als uw moeder weer bezig is om te zeggen “jij hebt gelijk en ik heb rust” en vervolgens weglopen. Veel mensen kunnen daar niet tegen en binden dan in. Helpt altijd als mensen elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen. Pas dan gaan ze nadenken. Ik wens u veel succes en ga voor uw geluk, kies voor uw vriend. Moeders draait wel bij als ze ziet dat ze geen effect heeft en anders misschien haar dochter kwijtraakt.

    Amaranthus says:

    Een en ander hangt natuurlijk mede af van de mate waarin uw vriend last heeft van zijn autisme en de wijze waarop u moeder reageert. En ervan uitgaande natuurlijk dat er niet meer speelt wat niet uit de tekst op te maken valt. Kunt u met uw vriend praten over de situatie. In welk opzicht kan hij niet mer de sarcastische opmerkingen van uw moeder omgaan? Is het het niet begrijpen van sarcasme en er telkens letterlijk op reageren? Of begrijpt hij wel dat het sarcastisch bedoeld is, maar moet hij daar vanuit zijn autisme toch op reageren? Bij het eerste wordt het al een stuk lastiger dan bij het tweede. In het tweede geval kun je hem thuis vast voorbereiden en samen afspreken dat hij niets zal zeggen tijdens het bezoek maar misschien thuis op een andere manier zijn innerlijke wrevel los kan laten.

    Als u het serieus meent met deze nieuwe vriend is het het beste om uw moeder duidelijk te maken dat u voor hem heeft gekozen en dat u graag bij haar op bezoek komt als zij ook haar best doet om het gezellig te houden. En dat de bezoekjes anders beperkt blijven. Aan zijn tekortkomingen door zijn autisme kan uw vriend niets doen (soms kunnen autisten wel vaardigheden bijleren maar dat gaat vaak langzaam en kost ze veel energie)maar dat uw moeder zich zo star opstelt begrijp ik niet. Ik zou in haar plaats blij zijn dat mijn kind gelukkig is.