Raad Gevraagd: “ik denk dat mijn zus aan het dementeren is”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Roeland komt uit een grote, hechte familie. Bijna al zijn broers en zussen zijn nog in leven, maar een zus begint nu te dementeren. Hij vraagt zich af wat nu wijsheid is.

“Ik heb 7 broers en zussen met wie ik goed contact heb. We zijn allemaal goed gezond, maar een van mijn zussen gedraagt zich de laatste tijd anders dan normaal. Wij als broers en zussen denken dat zij begint te dementeren, maar weten niet zo goed wat we nu moeten doen. Moeten we haar huisarts op de hoogte stellen? Wachten totdat het erger wordt? En moeten we onze zorgen met haar delen, of is dat te voorbarig? Wij kennen geen van alleen iemand anders met dementie en weten dus kunnen ook niet putten uit eigen ervaring.”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. oosterwijck says:

    Maak een afspraak met de huisarts en laat je zus testen op dementie. Je hoeft dat niet meteen heel expliciet mede te delen maar je kan dit verpakken in een z.g. jaarlijkse controle (eventueel met een oproep van de arts). Als de test dementie aangeeft, kan je zus geinformeerd worden over het resultaat en kunnen voorbereidingen getroffen worden, zoals administratie overdragen en reservering van een plaats in een verzorgingshuis. Is er een partner in het spel, of is ze alleenstaand? Houdt er rekening mee, dat dementie in het begin heel langzaam en bijna ongemerkt binnensluipt (de eerste paar jaar herken je dementie niet). Maar dat de veranderingen steeds sneller plaatsvinden. Voor je het weet, is een zelfstandig leven verdwenen.

  2. Rootzelaar says:

    Heb jaren gewerkt voor diverse geriaters. Ik zou eerst een afspraak maken met de huisarts en dit bespreken. Hij/zij kan dan beoordelen of uw angst terecht is of niet. De huisarts kan wat kleine testjes uitvoeren. Naar aanleiding daarvan kan er een afspraak gemaakt worden bij een geriater. Vergeetachtigheid hoeft niet altijd een beginnende dementie te zijn. Er zijn meerdere oorzaken die dit beeld kunnen geven, b.v een blaasontsteking die niet behandeld wordt. Een geriater kan daarover uitsluitsel geven. Die zoekt net iets verder door dan de huisarts. Zeer aan te raden, zowel voor de patient als voor de familie. Er zijn legio mogelijkheden om te onderzoeken en daarop in te spelen.
    Sterkte.