Oudere voelt zich 10 jaar jonger

Nog niet zo lang geleden word je als 55-plusser afgedaan als bejaarde, tegenwoordig staan zij juist midden in het leven. En dat niet alleen, 4 op de 10 ouderen voelen zich 10 jaar jonger dan zij zijn!

Jong gedragen

De ANWB deed onderzoek onder 1100 leden van 55 jaar en ouder. Wat bleek? Maar liefst 37 procent voelt zich 10 jaar jonger. Ook is het opvallend dat 70 procent zich jonger voelt dan hun voorgaande generatie. En het blijft niet bij jonger voelen, zij gedragen zich er ook naar. 62 procent doet graag aan fysieke activiteiten en 87 procent doet aan sport. Wandelen (58 procent) en fietsen (53 procent) zijn het populairst. Gevolgd door fitness en zwemmen, beide met 25 procent. Maar ook extremere sporten als kungfu of kickbocksen worden niet gemeden, al zijn de aantallen hierin wel veel kleiner. 14 procent bezoekt daarnaast graag festivals.

Succesvol ouder worden

Nardi Steverink is hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in onderzoek naar succesvol ouder worden. Zij beaamt de bevindingen uit het onderzoek. “We leven in een maatschappij waarin jong zijn meer wordt gewaardeerd dan oud zijn. Mensen groeien in hun beleving niet mee met hun leeftijd. Je vindt jezelf niet tot de groep ouderen horen, ook al behoor je daar wel toe. Dat geldt natuurlijk niet voor mensen die veel lichamelijke beperkingen hebben.”

Gezond

Mensen die nu rond de 65 jaar oud zijn gedragen zich heel anders dan hun ouders, ondervond Steverink. “Ze zijn actiever, kleden zich anders en zijn met andere dingen bezig. Dat zet door, zolang ze gezond blijven. De groep tussen de 55 en 75 jaar is over het algemeen heel gezond. Daarna beginnen de lichamelijke problemen. Gemiddeld, want iedereen wordt anders oud.”

Bewegen

Volgens de hoogleraar is het heel belangrijk om te blijven bewegen, om lichamelijk en geestelijk fit te blijven. Maar ook sociaal actief blijven is volgens haar onmisbaar om gelukkig oud te worden. 86 procent van de 55-plussers wil zo lang mogelijk blijven doen wat ze altijd al deden, leert het onderzoek. Liefst zelfstandig. Bijna de helft van de ouderen vindt het echter soms (te) spannend om alleen naar buiten te gaan. Ze durven niet meer. En één vijfde van de 55-plussers ziet daarom wel eens af van een activiteit.

‘Je bent zo oud als je je voelt’, luidt het gezegde niet voor niets, maar geldt dat ook voor u? Hoe oud voelt u zich ten opzichte van uw echte leeftijd?

(Bron: Waar Maar Raar)

Geef een reactie