Elkaar ontmoeten

MAX Seniorencoach: ‘Tijd voor ontmoeting’

“We vieren de liefde en willen heel graag dat jullie daar bij aanwezig zijn.” Zo luidde de uitnodiging die al een paar maanden geleden in mijn mailbox zat. Afgelopen weekend was het zover. Theo en Elly, allebei net de 70 gepasseerd, vieren hun, door Corona uitgesteld, 40-jarig huwelijk met een groot feest.  

Een toevallige ontmoeting

Mijn man en ik voelen ons vereerd hier bij te zijn. We kennen Theo en Elly pas een jaar. Onze hondjes vinden elkaar leuk en toen vorig jaar het knallen van vuurwerk begon, en met name mijn hondje weigerde ’s avonds nog een rondje te wandelen, besloten we om als therapie samen te gaan lopen. Het hondje van Theo en Elly als beschermheer voor ons hondje. De avondwandelingetjes zijn gebleven en zo ontstond een vriendschap. Tijdens de avondwandelingetjes bespreken we vaak de dag, het nieuws, of laten we zeggen ‘lief en leed’.

Bouwen aan een netwerk

Theo en Elly zijn voor mij een voorbeeld. Waarschijnlijk zonder dat ze zich er zelf bewust van zijn, versterken zij hun netwerk, met jonge mensen, en, in ons geval, ook nog in hun eigen buurt.
Deze week , de Week tegen de Eenzaamheid, gaat het in mijn werk veel over het versterken van ons sociaal netwerk. Hoe doe je dat?

Het is niet voor iedereen even makkelijk om een netwerk te onderhouden, zeker niet als er ook nog  mensen om je heen wegvallen. Je kunt eenzaamheid ervaren door fysieke problematiek waardoor je niet veel buiten komt, het overlijden van een partner of de druk van mantelzorg.

Seniorencoaches kijken verder

Tijdens de studiedag die ik elk half jaar heb met het landelijk netwerk van alle seniorencoaches in Nederland, gaat het er ook weer over. Het wordt gezien als een sociaal maatschappelijk vraagstuk nu de overheid ons langer thuis laat  wonen. We hebben gesprekken met elkaar hoe hiermee om te gaan in de praktijk, welke methodieken we kunnen gebruiken en hoe we de sociale kaart kunnen inzetten. We delen elkaars ervaringen en dat is heel waardevol. Het is mooi om te zien hoe iedereen steeds weer andere wegen inslaat om ouderen te ondersteunen en ook in contact te brengen met anderen.  Zo organiseren 2 collega coaches een eetclub voor ouderen en weer een ander is naast haar werk  ook vrijwilliger bij het Alzheimer café waar mensen, die te maken krijgen met dementie, samen komen.

Ontmoetingsplekken verdienen de aandacht

De  gespreksgroep die ik zelf organiseer in Café MAX, krijgt deze week extra aandacht door een bezoek van de staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen.  Heel fijn dat laagdrempelige ontmoetingsplekken voor ouderen meer aandacht krijgen. Mensen kunnen elkaar ontmoeten,  met elkaar in gesprek gaan over het leven waar ze inzitten, herinneringen delen en juist daarmee eenzaamheid tegen gaan en mogelijk ook hun netwerk versterken.

Zoals Theo en Elly ongemerkt hun kring vergroten en steeds weer nieuwe mensen ontmoeten, is belangrijk, maar niet iedereen lukt dat zo maar. Daarom moeten we ook voor mensen die minder makkelijk in contact komen met anderen, ontmoetingen creëren. Veel van die plekken zijn in de loop der jaren wegbezuinigd, maar ik hoop dat het komende kabinet inziet dat ook hier in geïnvesteerd moet worden.

Mieke Schouten (55) schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op

Geef een reactie