Het belang van aangeraakt worden.

MAX Seniorencoach: ‘Kunnen we elkaar alsjeblieft nog eens aanraken?’

“Dat ik niet meer zo vaak word aangeraakt , vind ik best moeilijk. Gewoon even een knuffel of een hand op mijn schouder, het is er niet meer. Ik mis het echt “, vertelt ze. Ze is al een paar jaar weduwe. Alleen zijn gaat haar best goed af, ze heeft veel hobby’s en is nog mobiel genoeg om er op uit te gaan. Maar alleen thuis komen, valt haar zwaar. Ze mist de gezelligheid van haar man thuis, de liefde en aandacht van hem. Ze heeft lieve kinderen, maar dat voelt toch heel anders.

Taboe op intimiteit

Eén van de knelpunten van het ouder worden is het gemis aan intimiteit. Bijna 80 procent van de ouderen geeft aan meer behoefte te hebben aan seksualiteit en intimiteit, zo blijkt uit onderzoek. Er heerst een misvatting dat behoefte aan intiem en seksueel contact verdwijnt bij ouderdom of partnerverlies. Tegelijkertijd vindt 1 op de 4 ouderen het moeilijk hierover te praten. Er rust nog altijd een taboe op.

Wat mag nog wel?

Dat we hier in ons gesprek vertrouwelijk over praten, doet haar zichtbaar goed. Het roept mooie herinneringen bij haar op en ze praat liefdevol over de fijne relatie met haar man. Hij geeft haar het gevoel dat ze speciaal is. Ze durft er haar hand voor in het vuur te steken, dat ze de enige voor hem is. Terwijl ze dit vertelt, brengt haar hoofd haar weer terug naar de huidige tijd. Ze vindt het ingewikkeld hoe er nu,  in haar ogen, op een andere manier tegen intimiteit en seksualiteit wordt aangekeken. Ze doelt op de vele berichtgeving over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Het intrigeert me hoe ze hier op komt, terwijl we juist mooie herinneringen ophalen. Vindt ze het dan geen goede zaak dat het nu bespreekbaar is?  “Natuurlijk vind ik het goed dat er opgekomen wordt voor de slachtoffers, maar moet elk detail in de krant komen, moeten wij dat allemaal weten? “ Ze vervolgt: “Het maakt ons kwetsbaar en je vraagt je af wat nog wel of niet mag.”

We praten er niet over

Als ik doorvraag volgt er een verdrietiger relaas. De verhalen in de media brengen bij haar zelf nare oude herinneringen boven. Ze voelt weer hoe ze destijds meermaals ongewenst is aangeraakt, zoals we dat nu als grensoverschrijdend gedrag zien. Ze heeft daar nooit met iemand over kunnen praten. Zelfs niet met haar moeder. Zoals heel veel onbesproken bleef in die tijd. Dat er nu zoveel naar buiten komt, maakt bij haar ook een hoop los.

Toch wil ze die tijd niet helemaal afdoen. “Mag er alsjeblieft nog eens een flirtende opmerking gemaakt worden of gefloten worden vanaf een bouwsteiger?“ Wat dat betreft wil ze weer jong zijn, gezien worden als knappe vrouw en niet als een oudere, waarbij haar vrouwelijkheid niet meer wordt gezien. Ze wil zo graag weer eens liefdevol aangeraakt worden. Maar daar heeft ze het met niemand over.

Mieke Schouten schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    MarionB says:

    Wat herkenbaar dat gemis aan intimiteit!