Dame in de wacht voor aangepaste stoel

MAX Seniorencoach: ‘Tijd voor een nieuwe stoel’

Voor mijn zoon moet een hulpmiddel vervangen worden. Hij heeft een verstandelijke beperking en daardoor een speciale stoel die hem op bepaalde momenten van de dag rust geeft. Zo kan hij rustig eten en rustig een activiteit doen. De stoel is door het intensieve gebruik versleten, maar meer nog, mijn zoon is er uitgegroeid. Dus neem ik contact op met de leverancier of het mogelijk is dat we in aanmerking komen voor een nieuwe stoel. De medewerkster aan de lijn snapt mijn vraag, de stoel is al meer dan 10 jaar bij ons, dus het lijkt haar een goed idee om een monteur met een nieuwe stoel langs te sturen. Ze noteert het gewicht en de lengte van mijn zoon en we maken een afspraak.

Telefonisch contact opnemen

Tot zover gaat het helemaal prima. Maar dan, een aantal weken later, word ik gebeld door een collega van de medewerkster, de monteur. Mijn zoon is 5 cm te lang volgens de normen van de zorgverzekeraar, dus kan onze leverancier de ‘order’ niet in behandeling nemen. De monteur vindt het ook vervelend, maar hij moet zich aan de regels houden. Hij verwijst ons door naar een andere leverancier, belooft hen een begeleidend mailtje te sturen, maar raad me wel aan het zelf ook in de gaten te houden.

En daar voel ik hem al aan komen. Deze meneer heeft ervaring met deze leverancier. Ergens bekruipt mij het gevoel dat die stoel nog wel een tijdje op zich laat wachten. Na een aantal weken stilte, besluit ik toch zelf even te bellen. Ik kom in een wachtrij en wacht 25 minuten.

Geregel met vele instanties

Terwijl ik wacht moet ik ineens denken aan de ervaring van mevrouw de B., waar ik regelmatig op gesprek kwam. Ze is al op leeftijd, loopt slecht en is niet digitaal, de computer geeft haar stress. De enige mogelijkheid om met instanties contact hebben is via de telefoon. Vanwege haar slechte benen moet ze een aangepaste sta-op-stoel. De leverancier belooft haar binnen 2 weken een stoel aan te komen meten. Als die belofte niet wordt nagekomen, belt ook mevrouw er achteraan. Zij vertelt me bij één van mijn bezoekjes, dat ze heel lang moet wachten aan de telefoon en vervolgens 3 keer wordt doorverbonden.

Deze leverancier is alleen niet de enige instantie waar ze mee te maken heeft. Ze heeft regelmatig contact met de WMO voor haar huishoudelijke hulp, met de fysiotherapie voor haar afspraken, met de thuiszorg voor haar steunkousen, met het zorgkantoor voor haar persoonsgebonden budget, die ze krijgt vanwege haar chronische ziekte. Haar dagen bestaan dus veelal uit telefoontjes plegen en dat vergt veel energie en mentale inspanning van haar. Uiteindelijk komt er iemand langs om de maten te meten, maar als ze daarna weer weken niets hoort en zelf polshoogte neemt, blijkt de order te zijn blijven liggen. Natuurlijk is het mensenwerk, maar wat als mevrouw had gewacht op een telefoontje van de leverancier? Door haar aanhoudendheid heeft ze na 5 maanden eindelijk haar stoel. Het heeft even geduurd, maar ze is blij en hij zit heerlijk.

Geduld is een schone zaak

Als ik aan de beurt ben, stel ik mijn vraag aan de vriendelijke telefoniste. Ik geef haar de gegevens van mijn kind en wordt dan doorverbonden. Als ik eenmaal de juiste persoon te pakken krijg, is het enige wat hij kan zeggen dat de mail is aangekomen en in behandeling. Er is gelukkig dus wel een order. Over het vervolg kan hij nog niets zeggen. “Het is erg druk.”

Ik geloof hem en zet een nieuw belmoment in mijn agenda voor over een paar weken, geleerd van mevrouw de B. Onze zoon kan best nog een paar weken langer zitten op zijn vertrouwde stoel. Des te lekkerder zit de toekomstige nieuwe.

Mieke Schouten (54) schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie