Gitaar leren spelen

MAX Seniorencoach: ‘Nooit te oud om te leren’

Er klinkt weer live muziek in ons huis. Sinds een paar maanden speel ik gitaar en ik moet zeggen, een tijdlang was het een kleine kwelling voor mijn gezinsleden, maar het begint steeds een beetje beter te klinken. Hoewel ik me regelmatig afvraag of ik me dit muziekinstrument ooit eigen ga maken, ik oefen gestaag door,  je bent nooit te oud om te leren.

Met muziek terug in de tijd

We draaien thuis vaak muziek. In de weekenden, maar ook regelmatig nog even een half uurtje na het eten. Dan kiezen we allemaal een eigen liedje dat we graag willen horen. Muziek van nu, maar ook muziek van vroeger, waar we zin in hebben. Muziek roept bij mij vaak mooie herinneringen op  en meestal een fijn gevoel. Ik ben opgegroeid met jazz en Franse chansons en als ik nu Gilbert Becaud luister, ben ik weer even dat jonge meisje. Dat jonge meisje dat ook muziekles had, hoewel ik in die tijd liever buiten speelde, dan dat ik achter de piano moest oefenen.

Muziek verbindt

We hebben al jaren een gitaar in huis staan, maar niemand bespeelt hem. De enige die er echt oog voor heeft, is mijn jongste zoon. Hij heeft een verstandelijke beperking en is gek op muziek luisteren. De gitaar is zijn favoriet. Hij komt hem vaak brengen, maar wat ik probeer klinkt nergens naar. Gitaar is toch echt heel anders dan piano.  Ik zou zo graag voor hem een paar liedjes willen spelen, maar ja, waar haal ik de tijd vandaan om hier serieus werk van te maken? En nog zo’n nieuw instrument leren is toch veel moeilijker dan toen ik jong was!

Nooit te oud om iets nieuws te leren

Als ik mijn twijfels vertel aan een vriendin, begint ze over haar vader. Hij is enorm muzikaal. Speelt al heel wat jaren piano en op blaasinstrumenten, maar besloot nog op zijn 70e over te stappen op de contrabas. Hij wordt gevraagd om een bassist te vervangen in een jazzbandje met leeftijdsgenoten. Hij twijfelt geen moment, neemt lessen en oefent zich in het zweet. Het lukt hem om een verdienstelijk bassist te worden en gaat zelfs optreden. Muziekspelen wordt zijn uitlaatklep na jarenlang hard werken, vertelt mijn vriendin. Eens per week komen ze bij elkaar, oefenen serieus om toe te werken naar een leuk optreden. Er wordt op zo’n avond standaard afgesloten met een glaasje. Ik zie me hun avondjes helemaal voor me. Muziek maken en daar tussendoor het leven doornemen.

Tijd maken

Toegegeven hij had wat meer tijd op zijn 70e, dan ik nu, maar gesterkt door het voorbeeld van mijn vriendins vader en ook om nog meer verbinding te kunnen maken met mijn zoon, besluit ik op les te gaan. Er is altijd een excuus, maar ik moet maar gewoon tijd gaan maken.

Lang heb ik geoefend op Lang zal ze leven en dan is het zover. We vieren de 18e verjaardag van mijn zoon. Ik heb een gitaar spelende vriend gevraagd om assistentie en het lukt. Foutloos speel ik een paar akkoorden en zing uit volle borst. Mijn zoon glimt van oor tot oor. Of het is omdat hij het middelpunt van de belangstelling is of omdat ik voor hem de gitaar bespeel, dat weet ik niet precies, maar ik voel me enorm gelukkig in dit moment. Van mijn vriendin krijg ik een knipoog en ik weet, ik ga door met oefenen. Gewoon een kwartiertje per dag. Of ik het ooit schop tot een bandje met leeftijdsgenoten? Wie weet!

Mieke Schouten (54) schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op

Geef een reactie