Elkaar ontmoeten in onzekere tijden

MAX Seniorencoach: ‘Afleiding in onzekere tijden’

“Als je me vraagt waar ik in mijn leven het meest blij van werd, dan zijn dat de straatfeesten in Den Haag vlak na de oorlog. Daar koester ik de mooiste herinneringen aan.” Bijzondere herinneringen in onzekere tijden.

Onzekere tijd

Tijdens de gespreksgroep deze week heb ik het thema wat luchtiger gemaakt dan normaal. De toestand in de wereld houdt de groep al weken bezig en hangt als een zware deken over hen heen. Ik hoop door in gesprek te gaan over wat hen blij maakt, en maakte in het verleden, voor wat afleiding te zorgen.

Een glimlach en herkenning

We beginnen te praten over de gezinsuitjes, over de natuur in herfstkleuren, allemaal kleine momenten die worden gekoesterd. Maar dan begint iemand over de straatfeesten in Den Haag van 1945. En hij krijgt meteen bijval, want meerderen in de groep blijken dat nog haarfijn op het netvlies te hebben. “Niemand mocht een vlag hebben, maar ineens hangt de straat vol met vlaggen, een piano die uit huis wordt gehaald. Er klinkt weer muziek!” De ander vult aan: “Mijn broer kan weer met zijn vrienden op de brommer naar het Scheveningse strand.”

Het lijkt wel of de onzekere tijden van nu, hen rechtstreeks weer terugbrengt naar die onzekere oorlogstijden van toen. Deze mensen weten wat oorlog met je doet, hoe het voelt als je je niet vrij kunt bewegen, er constant gevoel van onveiligheid heerst en er nauwelijks te eten is. En door de vreselijke gebeurtenissen in de wereld, komt dat allemaal weer terug.

Ik heb nooit een oorlog van dichtbij meegemaakt, maar hoe verschrikkelijk dat geweest moet zijn, klinkt door in de verhalen. Ze waren nog jong in de oorlog, maar juist dat zorgt er voor, dat de impact ervan nog zo enorm voelbaar is in hun leven. Gelukkig zorgen deze herinneringen ook voor een grote glimlach op de gezichten en is het fijn de ervaringen met elkaar te delen, vooral met deze mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Nieuwe buren

Als we bijna aan het einde van de ochtend zijn, brengt één van de aanwezigen ons weer terug naar het nu. Wat hem zo blij maakt? Hij vertelt dat hij door zijn buren is uitgenodigd voor jawel, een straatfeest. De straat waar hij al vele jaren met zijn vrouw woont, is de laatste jaren behoorlijk verjongd. Veel oudere buren zijn verhuisd of overleden. Nu wonen er veel jonge mensen. Een aantal van hen wil de buren in de straat beter leren kennen en organiseert daarom,  al is het al herfst, een straatbarbecue. “Het regent die dag, maar dat houdt niemand tegen om er een prachtig feestje van te maken”, zo kijkt hij terug. Meneer vertelt dat hij nieuwe mensen heeft ontmoet, nu de namen bij de huizen kent en ook voor de ‘nieuwe’ buren voelt het heel prettig om elkaar beter te leren kennen, weet hij.

Een straatfeest met, gelukkig, een andere aanleiding dan toen, maar die evenzogoed zorgt voor meer verbondenheid. En daarmee sluiten we de ochtend af. Het zware gemoed van deze tijd is natuurlijk niet verdwenen. Maar met elkaar praten over wat ons bezighoudt, kan het misschien toch een klein beetje verzachten.

Mieke Schouten (55) schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op.

Geef een antwoord