DNA-onderzoek

Mannen geven alsnog gehoor aan oproep voor DNA-onderzoek Nicky Verstappen

Niet alle mannen die eind 2017 en in februari van dit jaar zijn opgeroepen om mee te doen aan het DNA-onderzoek in de zaak Nicky Verstappen, hebben gehoor gegeven aan dit verzoek. De politie heeft die ruim 500 mannen nu rechtstreeks benaderd en hen gevraagd alsnog DNA-materiaal af te staan. Dat blijkt zijn vruchten af te werpen. 

Autosomaal onderzoek

In de eerste fase van het DNA-onderzoek, eind 2017, zijn 1.500 mannen opgeroepen mee te doen aan het DNA-onderzoek. Dit heet een autosomaal onderzoek. Deze mannen zijn toen ter tijd geselecteerd, omdat zij vanwege hun werk of bezigheden tijdens de dood van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide waren. Dit is de plek weer Nicky in 1998 dood is aangetroffen. Aan die vraag heeft ruim twee derde gehoor gegeven.

 

Verwantschapsonderzoek

In februari 2018 is er nogmaals opgeroepen, dit keer voor een verwantschapsonderzoek. Op het lichaam van Nicky is DNA-materiaal aangetroffen en met een verwantschapsonderzoek kan via de familielijn gezocht worden naar de eigenaar van het DNA-materiaal. Voor dit onderzoek zijn destijds ruim 21.000 mannen opgeroepen. Voor dit onderzoek hebben nog niet alle mannen zich gemeld. Ook hier overweegt de politie om telefonisch contact met hen te zoeken om zich alsnog te melden.

Vergeten

De telefoontjes van het Openbaar Ministerie lijken resultaat te hebben. De mannen die zijn benaderd zijn alsnog bereid om wangslijm af te staan, meldt 1Limburg. “Daar zitten mannen bij die het vergeten waren of bij wie het niet uitkwam”, laat een woordvoerster van het Openbaar Ministerie weten. Het Nederlands Forensisch instituut onderzoekt het DNA-materiaal in de zaak Nicky Verstappen. Tot op heden is 25 procent van de ingeleverde monsters onderzocht.

(Bron: 1Limburg/NOS)

Geef een reactie