Leg uw laatste wens voortaan online vast

Na een overlijden moeten nabestaanden vaak heel veel regelen. Welke wensen zijn er wat betreft de muziek voor tijdens de uitvaart? Welke praktische zaken moeten er geregeld worden en is er wel een adressenlijst? Via watikwens.nl kunt u al die persoonlijke laatste wensen voortaan vastleggen.

Misverstanden en wrijving

Initiatiefnemer Jos Verspaget kent genoeg mensen in zijn omgeving die na de dood van een partner of familielid ontdekken dat er geen wensen of voorkeuren zijn achtergelaten. Dat kan voor misverstanden en wrijving binnen een familie zorgen. Op het laagdrempelige online platform ‘Wat ik wens’ kan iedereen daarom aangeven wat ze wel en niet willen en van tevoren zaken regelen. Door dit met familie en geliefden te delen hoeven zij dat na uw dood niet zelf te beslissen.

Persoonlijke wensen en afspraken

Watikwens.nl is niet verbonden aan verzekeraars, zorg- of uitvaartorganisaties. Ook is het geen vervanger voor formele zaken die geregeld moeten worden zoals testament of een euthanasieverklaring. De website is vooral bedoeld voor persoonlijke wensen en afspraken, die vaak minstens zo belangrijk zijn. De website biedt een ruime keuze aan mogelijkheden. Van wensen voor niet behandelverklaring, de wake, uitvaart of kerkdienst – zoals muziek, video, toespraken, bloemen, kleding en adressenlijst – tot praktische zaken die geregeld of overgedragen moeten worden, zoals verzekeringen, wachtwoorden en administratie.

Grote behoefte

Uit marktonderzoek blijkt een grote behoefte aan een dergelijke website. Van de ondervraagden gaf 84 procent aan er gebruik van te zullen maken. Iedereen (100 procent) wil een boodschap nalaten voor nabestaanden en 94 procent vindt het belangrijk dat nabestaanden goed op de hoogte zijn van hun wensen met betrekking tot de begrafenis of crematie.

Onderdeel van rouwproces

Het hebben van persoonlijke informatie met heldere tekst en begrijpelijke uitleg is een grote troost, weet Verspaget uit ervaring: “Je laatste wensen vastleggen is onderdeel van het afscheid nemen en van het rouwproces. Je gunt het iedereen om dat op een goede manier te doen. Daar is deze website voor bedoeld.”

Zou u gebruik maken van deze website of heeft u uw laatste wens en boodschap voor uw nabestaanden misschien zelfs al op een andere manier vastgelegd?

 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Beetle says:

    Echt heel nieuw is dit niet. Er zijn meer van dit soort websites, vaak van uitvaartondernemers, maar ook sites die niet aan een uitvaartondernemer zijn gelikt, die bovendien ook nog eens gratis zijn, zoals bijvoorbeeld laatstgeregeld.nl. Ik vind het wel een prettig idee dat je nabestaanden na je overlijden heel veel dingen op 1 plek terug kunnen vinden.

    van Berken says:

    Het is belangrijk om de laatste wensen te kunnen vervullen van een dierbare. Ik gebruik hier tegenwoordig de GoedGeregeldApp voor. Een website werkt ook goed, maar het voordeel van de app is dat je hem ieder moment aan kan passen zonder eerst in te loggen op de computer… en het is gratis!