verward persoon

Hollandse Zaken: verward en gevaarlijk, maar niet geholpen

De moeizame hulp aan mensen met ernstig verward gedrag. Het aantal incidenten met psychotische of verslaafde mensen waarbij de politie moet ingrijpen, verdubbelde de afgelopen 5 jaar. Dat aantal stijgt nog steeds. Het blijkt in de praktijk lastig om verward gedrag goed te duiden en op tijd in te grijpen. Keer op keer moeten familie en buurtbewoners smeken om hulp. Die vervolgens uitblijft. Als het dan misgaat, gaat het gruwelijk mis.

Willekeurige slachtoffers

Neem de 3 moorden die Thijs H. pleegde in Den Haag en Limburg. Het OM eiste dinsdag 30 juni 2020, 24 jaar cel en tbs tegen hem. Zie de dubbele moord die Ergün S. pleegde op Gina en Marinus Visser in de bioscoop in Groningen. Of de 18-jarige Rik van de Rakt die in Heesch werd doodgestoken. Hij was het willekeurige slachtoffer van een psychotische statushouder uit Soedan.

Verwarde mensen

Na de moord op Els Borst kwam de commissie Hoekstra met een serie aanbevelingen om de hulp aan verwarde mensen te verbeteren. Daar komt in de praktijk nog niet veel van terecht. Waarom gaat het zo vaak mis? Waarom wordt er zo slecht geluisterd naar de noodkreten van familie? Wat is er nodig om mensen met verward gedrag eerder te helpen?

Te gast in de uitzending

Te gast in Hollandse Zaken zijn de moeder en stiefvader van Rik van de Rakt en advocaat Phil Boonen, van de nabestaanden van de slachtoffers van Thijs H. Ook de buren van de in november vorig jaar doodgeschoten verwarde ‘Carla’ uit Alkmaar en vertegenwoordigers van de politie en GGZ zijn aanwezig.

Deze uitzending van Hollandse Zaken is te zien op zaterdag 4 juli 2020 om 20.35 uur op NPO 2.

Geef een antwoord

Reacties (2)

 1. Marij says:

  Helaas heb ik een zusje met een psychiatrische ziekte gelukkig is zij niet gevaarlijk alleen voor zichzelf.
  Helaas worden wij als wij het niet vertrouwen niet gehoord door de psychiater, zo is het al meerdere keren fout gegaan.Met suïcide en gedwongen opname als gevolg.Wat voorkomen had kunnen worden
  Ik heb mij dan ook erg geërgerd aan de psychiater in de uitzending wat heeft zij nu eigenlijk gezegd, niets
  Door deze slappe houding gaat het continue fout

 2. oosterwijck says:

  Al tientallen jaren is er bezuinigd op geestelijke gezondheidszorg. Al tientallen jaren worden mensen met een psychische ziekte niet gezien. Al tientallen jaren is er een groot gemis aan instellingen, waar zieke mensen een leefbaar leven kunnen leiden (lijden). De zorgverzekering wordt op de eerste plaats gebruikt als inkomensvoorziening van zorgpersoneel en wat overblijft is voor de patienten. Geld maakt meer kapot als je lief is.