medewerkers in de zorg

Hollandse Zaken: ‘helden’ van de zorg terug bij af?

Het cynisme onder zorgmedewerkers groeit. Tijdens de coronacrisis werkten ze zich het snot voor de ogen. Als soldaten aan de frontlinie zagen ze dagelijks coronapatiënten sterven. Als dank voor hun tomeloze inzet werd er voor hen geklapt, kregen ze Hollandse Nieuwe en heel veel bossen bloemen.

Terug bij af

Nu het stof van de coronacrisis lijkt neer te dalen, voelt verpleegkundig Nederland zich met lege handen staan. De helden van de zorg zijn terug bij af. Er werd hen een bonus toegezegd van 100 euro netto, maar voor velen geldt dat als een fooi. Voor een hoger salaris is geen ruimte. En de verpleegkundigen en verzorgenden die veel overuren draaiden – en daardoor wat meer verdienden- raken nu mogelijk hun huur-, kinderopvang- en zorgtoeslag kwijt.

Meer aandacht, beloning en waardering

Is het hoog tijd dat de zorg daadwerkelijk meer aandacht, beloning en waardering krijgt? Met minder werkdruk en met meer regie en autonomie waar de verpleegkundigen en verzorgenden zo naar verlangen. Met minder marktwerking en minder regels.

Hollandse Zaken deed samen met de FNV onderzoek onder ruim 6000 zorgmedewerkers. Met verrassende reacties op onder andere de vraag hoe zij terugkijken op alle steunbetuigingen.

Over Hollandse Zaken

Hollandse Zaken is een programma dat vastliggende oordelen op losse schroeven zet. Het illustreert maatschappelijke kwesties en dilemma’s en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Een kant-en-klare oplossing presenteert Hollandse Zaken niet.

Hollandse Zaken is te zien op zaterdag 27 juni 2020 om 20.30 uur live op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Rene Stassen says:

    Wat een goed programma vandaag. Eindelijk de verpleegkundige en verzorgende aan het woord. Wat een opkomst van de zorgverzekeringen ( beschamend daar laat je zien dat professionele zorg niet serieus neemt als gesprekspartner) . Een econoom die aanwezig was en na enkele beschamende opmerkingen een lichaamshouding en gezicht aannam van hier wil ik niet zijn.( Dus ook hier niet serieus genomen). Politiek voor eigen gewin daar zat . en een vakbond die ook zich schoon wil praten. Wanneer houd het eens op ons als calimero te zien. Wij zijn een verantwoordelijk hardwerkende professionele groep. Die onze “roeping” allang hebben op zij gezet voor weldenkende zorgende met realiteitszin. Ik zorg , maar erken dat ik tegen mijn zoon en dochter heb geadviseerd niet in de verpleging te gaan. En zij zagen twee ouders, moeder jeugdvoogdes voor kinderen en pappa afdelingshoofd in verpleegkliniek. Hard werken weinig plezier in hun baan door bezuiniging, spreek ik over jaren80, 90 en 2000. Resultaat 2004 moeder plotseling dood gevonden door 16 jarige dochter. en pappa meerdere burn outs gehad. en arbeidsongeschikt nu. Genoeg is genoeg. Jongeren willen hard werken maar wel eerlijk goed kunnen verdienen .Anders idd opleiden en na 2 jaar uitstromen. Ook dat kost bakken vol met geld. De verzorgende zei het treffend “jullie willen markwerking nou dan zal je het krijgen ) ook. Het failliet van de gezondheidszorg. Te weinig verpleging en verzorging , daardoor kwaliteit minder. Niet klagen mensen buiten de zorg. Als een rijk land zelf kiest voor minder goede zorg (wat je wil krijg je dan ook}. En laat het klappen bij de volgende gezondsheids crisis maar achterwegen. Geen holle klappen maar wel gemene daden!
    Rene Stassen

  2. Hanneman says:

    Brood en toneelspelen. Dat is wat dat applaus voor zorgpersoneel inhield. Modieus meedoen. Deze weliswaar door de klappers goed bedoelde blijk van waardering komt de Rutteclub goed uit want dat past ruim binnen de begroting, net als roepen dat een onderste steen boven moet. Kost enkel brutaliteit. Maakt indruk op het stemvee, waarvan maar een zeer klein deel begrijpt dat de invloed van de Rutteclub in Rusland nul is dus de kletspraat van Mark hol! Als de onderbezette politie wordt bejubeld wanneer er bij wijze van actievoeren tegen de Rutteclub, een dag lang geen bekeuringen worden geschreven, ligt dat anders. Dan heeft het ineens van doen met keiharde cash. De fooi die de zorgers is beloofd is natuurlijk onderdeel van het Rutteclubprogram dat de hele zorgbende binnen de Rutteperken moet zien te houden. Het klinkt heel fraai maar geeft een nieuwe betekenis aan een “schijntje”. Het “schijnt” hierdoor tussen kabinet en burgers die werkzaam zijn in de zorg – die op de werkvloer welteverstaan – dikke mik te zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Een fatsoenlijk doekje zou bloeden moeten stelpen. Deze “bonus” is eigenlijk een aanfluiting. Spiegels en kralen die moeten verhullen dat er door de Rutteclub eerder niets dan weinig zal worden gedaan voor de zorg in het algemeen. Even zoveel als zij doen voor de politie, brandweer of wat dacht u van onze onderwijzenden? De boevenkwestie, de landbrand en de schrijf en rekencrisis? Welbeschouwd mag daar, na vele jaren Rutteclubpolitiek, ook wel eens een blijk van waardering naar toe. En ook daar zou het geen werking hebben zoals de Rutteclub zich dat voorstelt. Voor de schijnbaar rijkelijk beloonde zorghelden werkt het in ieder geval niet. Want er is maar één antwoord op het zorgprobleem; de handel eruit! Stel je voor… Rutte naar huis… Gaat allemaal niet gebeuren, hoor. Zoals er heel veel gebeuren of niet gebeuren gaat met de komende jaren als ultieme politieke troef; Covidcrisis. Ik hoor het ons al door Jort Kelder uitgelegd krijgen. Of zou die Wouter de Winter…? Bovendien zijn het mondiaal gezien, gekke tijden. En met de idioot der idioten als wereldleider in de Verziekte Staten lijkt het de landleiders in de rest van de wereld allemaal nog wel gekker te kunnen. Zorghelden….. Hoe jammer dat we als kiezers steeds weer pantoffelhelden zijn.