Ouderen de klos?

Stijgende huren, dalende pensioenen en hogere zorgkosten. Een groeiende groep 65-plussers vindt dat ze onevenredig hard geraakt worden door de stapeling van kosten en hogere eigen bijdrages.

Bezuinigingen

Ook het kleiner wordende basispakket in de zorgverzekering speelt een rol. Deze senioren willen best hun steentje bijdragen aan de bezuinigingen, maar niet zoals het nu gebeurt. Ze voelen zich machteloos en afgeschreven, terwijl ze hun hele leven hard werkten om Nederland te maken tot de welvaartsstaat die het nu is.

Herstel van de koopkracht

FNV Senioren begint daarom woensdag 15 juni 2016 een campagne voor herstel van de koopkracht van ouderen. Maar klopt het gevoel van deze boze ouderen? Leveren ze financieel meer in dan andere Nederlanders? Zo’n 200.000 mensen moeten leven van alleen AOW en een klein pensioentje. Zij hebben het niet breed. Maar de meeste 65-plussers lijken er toch alleszins redelijk bij te zitten. Wel is ‘de oude dag’ minder zorgeloos dan altijd gedacht en dat is even slikken.

Aan het woord

Holke Flapper: “Senioren worden niet serieus genomen in deze maatschappij. Het is een veenbrand die er woedt. Wat moeten we nog doen? Moeten we gaan staken?”

Mevrouw Dobma: “Ik zeg niet dat de ouderen niets hoeven bij te dragen, maar het blijft maar aan de gang. Als je alles op een rij zet, dan gaan we ieder jaar op achteruit en dat maakt me heel boos.”

Mevrouw Teijmant: “Als je ons vergelijkt met de rest van de wereld, dan zie je pas hoe goed wij het hebben. We hebben geen reden tot klagen. We zijn hier gewoon heel erg verwend.”

Erica Verdegaal: “Je kunt er niet meer vanuit gaan dat je 30 jaar betaald krijgt zonder er maar iets voor te hoeven doen. Neem die krantenwijk, oppas-, of honden uitlaatbaan er maar bij. Dat pensioen valt gewoon tegen.”

Verontruste ouderen

In het programma Hollandse Zaken een discussie met onder anderen een 70-jarige man die 3 keer in de week op de vuilniswagen rijdt om wat bij te verdienen en ouderen die zich verenigd hebben in het internetinitiatief Verontruste Ouderen.

Hollandse Zaken is er op 15 juni 2016 om 20.25 uur te zien op NPO 2. Op de website van Hollandse Zaken is de uitzending terug te kijken.

Geef een reactie

Reacties (41)

  Arie Van Eekelen says:

  Hallo mag ik mijn even hiermee voorstellen Arie.v.Eekelen is mijn naam, wat hierboven omschreven staat is jammer genoeg waar, een grote groep AOW’ers zijn te groot voor servet en te klein voor tafellaken, dit houdt in dat je met een aantal zaken buiten de boot valt.
  Wat betreft van die Meneer dat hij nog wat werkzaamheden kan uitvoeren bij een Gemeente om het vuilnis binnen te halen,dat is geweldig voor deze persoon, deze man heeft de hoofdprijs gewonnen, ik zelf ben al vanaf mijn 62 door wat medische missers buiten spel gezet en ik neem aan dat er een groot aantal van mijn leeftijd genoten op onze leeftijd door ziekte en jammer genoeg door onze leeftijd geen baan kunnen vinden, om iets extra’s te kunnen bijverdienen om de hoge kosten die de pan uit rijzen te betalen.
  Ook wat de medicijnen betreft, wij zijn € 50 per maand extra kwijt aan kosten voor medicijnen, dit is één van de vele voorbeelden waar de extra kosten in gaan zitten waar wij voor moeten betalen en het houd niet op!!, welke partijen ook die je in het torentje zet, ze zijn allemaal één pot nat, wij een generatie die een bijdrage hebben geleverd om na de tweede wereld oorlog Nederland er weer boven op te helpen, worden op dit moment in een hoek gezet een grote schande.

  Hanneman says:

  Als je overmorgen oud bent

  Wie zal er dan bij je blijven

  Om je pijntjes weg te wrijven

  En je zorgjes weg te doen

  En niet al te erg te kijven

  Als je weer praat over toen

  Als je overmorgen oud bent

  Wie zal je dan moed inspreken

  En wie helpt je oversteken

  Als het niet alleen meer gaat

  En wie zal de stilte breken

  Die als ijs rondom je staat

  Als je overmorgen oud bent

  Wie zal dan je bed opmaken

  En wie doet je kleine zaken

  En wie zorgt er voor je brood

  En wie zal er bij je waken

  Op de avond voor je dood

  Als je overmorgen oud bent

  Zo oud dat je oren tuiten

  Wie zal je neus dan snuiten

  En wie helpt je op te staan

  En wie zal je ogen sluiten

  Als ze niet vanzelf dichtgaan

  Jules de Corte.

  Eén ding staat vast; het huidige VVD beleid, ondersteund door een aantal kruiperige, in wezen sóórtgelijke partijen geeft nu een kleine krimp, maar strakjes na de verkiezingen is het wel weer mooi geweest. Met de ene hand een gulden geven, met de andere vijf kwartjes terugpakken. Maar er is, om niet al te grof en anoniem op het internet te kéér te gaan, potverdulleme nog an toe, eigenlijk niet één partij die zich wél kan laten gelden in het goede fatsoen, óók de SP niet. Het hele spectrum van partijen met ál hun bekende gezichten en “profielen” laat de nederlandse bevolking, of het nu om jong, oud, man of vrouw gaat, of welke bevolkingsgroep ook, absoluut wéér in de vrieskou staan.
  Want het zijn immers niet meer alleen de dames en heren politici die zich tegen de samenleving hebben gekeerd. Maar als volk hebben we geen enkel stemrecht als het gaat over president-directeuren van (“zorg”)verzekeringsmaatschappijen, banken of grootwinkelbedrijven, eigenlijk werkgevers in het algemeen. De grotere zijn crimineel, de kleinere worden door de grote gedwongen tot smeerlapperij. Dus zelfs als de partij van de dieren “aan de macht” zou geraken zal er niet één schaap minder langzaam naar de slachtbank worden geleid. Onze ziektekosten en zorgpremies zullen in getal en omvang stijgen alsook de huren voor de inmiddels voor velen al zo goed als onbetaalbare “sociale” huurwoningen. Meneer Rutte zal Mevrouw Schippers de weg wijzen voor als de tijd daar is en zij de eerste vrouwelijke premier van Nederland zal zijn. De weg naar de leugen, de afpak, de ontkenning, opdat deze powervrouw op de ingeslagen weg voort kan. Trouwens, niet zij maar mijn moeder en oma, dát waren powervrouwen. Meneer Kelder van dat “geldblad” roept trots dat zijn vriend Mark bij moeder inwoont en geen geld heeft; ammehoela! Maar als U en ik strakjes aan pensioen en zorg toe zijn, ná een werkzaam, fatsoenlijk leven bestaan zorg en pensioen niet meer, alles dankzij de marktwerking in de zorg en een totaal ontbreken van zorg in de marktwerking. Die agendering van een normalisering van een eigen gekozen moment van levensbeeindiging door VVD66 is wel een goed plan. Ik neem aan dat menigeen daarvan straks, in ons kaalgeplukte, kaal geslagen land, gebruik zal gaan maken

  Peter De Boer says:

  Ik ben geboren 29-09-1948 en ben derhalve 67 jaar en tot voor 14 dagen had ik een baantje voor 12 uur in de week.Want het is inderdaad waar dat de inkomsten die je krijgt na 53 jaar werken en premie betalen niet zijn om over naar huis te schrijven.En met de elk jaar verhogen van kosten(ziekte, huren e.d.)Ben je wel verplicht een bijbaantje te hebben.Doch er is 1 ding belangrijker en dat is je gevoel bijvoorbeeld in de mate van geluk over een relatie.Dat gevoel van het hebben van een liefde volle relatie heeft mij doen besluiten om te stoppen met werken daar mijn vrouw weer eens was gevallen en een hielbeen breuk heeft opgelopen(zij is 64 )en heeft een verleden van vallen en botbreuken.Wij gaan vanaf nu lekker genieten want hoeveel jaar we nog hebben weten wij niet,maar als 1 van de 2 zou wegvallen krijg je spijt dat je niet eerder bent gaan genieten,en dan wordt geld onbelangrijk.

  Billy2 says:

  Eindelijk aandacht voor de ouderen, er zijn schrijnende gevallen maar een oudere-oudere past zich aan.

  Als babyboomer ben ik boos hoe er met ons wordt omgegaan. Ook is het verontrustend hoe jongeren op ouderen reageren. Ik zie een tweedeling, kijk in het parlement speciaal de 2de kamer waar maar een paar ouderen in vertegenwoordigt is. Geldt voor de media trouwens ook,alleen bij MAX kunnen de oudere journalisten terecht zoals Kees Grimbergen, gelukkig ook soms te horen in het OOG…… op morgen.
  Succes vanavond, ik ga kijken.

  ieatwilt says:

  Jammer genoeg zijn het niet alleen de ouderen ie getroffen worden door de bezuinigingen en pensioen verlagingen. Ook de nabestaanden van veel te vroeg overleden partners hebben hier mee te maken. De nabestaande pensioen zijn al jaren bevroren en zelfs al 2× verlaagd. Probeer daar maar eens mee rond te komen!

  FransC says:

  Hallo
  Heb even naar het programma Hollandse Zaken gekeken maar vondt het al snel irritant hoe sommige mensen op ouderen reageren.
  Vergeten wordt dat na mijn ouders die Nederland heeft opgebouwd, wij, nu als ouderen verder hebben doorgebouwd, zowel in hoe Nederland eruit ziet, maar ook alle voorzieningen die wij van onze inkomend hebben gerealiseerd. EN NU, nu komen de profiteurs die zeggen dat wij blij moeten zijn met wat we nog hebben, dat wij ouderen het meeste geld hebben en dus niet moeten zeuren.
  Sorry, wij, ouderen van nu hebben dit alles verder doorgebouwd, wij ouderen hebben daar voldoende financiele offers voor moeten doen,wij ouderen hebben van onze loon een vijfde aan pensioen premie betaal van de maand inkomen, wij ouderen die in een koophuis wonen hebben toen soms meer dan een derde van zijn maand salaris moeten betalen aan hypotheek lasten.
  EN NU, tja jullie ouderen zijn kapitaal krachtig maar daar hebben we naar gewerkt toch en vergeten wordt dat als je ouder wordt je meer kans maakt om ziek te zijn zoals wij, beiden chronisch ziek dus de eigen risico moet al voor beiden in drie maanden worden opgehoest. Wonen inderdaad in een eigenhuis, met overwaarde, maar kan mij iemand vertellen hoe ik die stenen zou moeten kunnen opeten en als dat zou lukken, tjee zijn we dakloos en dan?????
  Jammer deze maatschappij is een maatschappij van ikke, profiteurs, afgunst en jaloezie, merk het aan veel jongeren in onze omgeving, de ouderen kosten teveel geld, zij krijgen teveel want zoals de jongeren zeggen, wij willen alles wat we nu hebben blijven behouden.
  Ik heb het programma snel weg gezapt, wordt er alleen heel boos om.
  Frans Campfens

  Ls says:

  Vraag eens met welke leeftijd deze mensen allemaal al met pensioen konden gaan.
  Ik ben benieuwd of zij zich bewust zijn van de verhouding tussen ingebracht AOW/pensioen kapitaal en nu reeds opgestreken vermogen aan pensioen of AOW.

  mariag says:

  Ik zit me heel boos te maken om de arrogantie van de wat rijkere ouderen. Het is vooral door de hoge zorgkosten waarom ouderen de touwtjes aan elkaar moeten knopen.
  Het is zeer zeker geen vetpot een aowtje en klein pensioentje als je jaren hebt gewerkt en dan te horen krijgt dat we niet moeten klagen.
  mijn vakantiegeld gaat op aan de zorg en ik klaag niet want ik ben niet afhankelijk en dat vind ik al heerlijk. In mijn omgeving zie ik veel ellende bij ouderen die ook nog op hun kleinkinderen moeten passen omdat de kinderen zonodig samen moeten werken om een paar keer per jaar op vakantie kunnen en dure hypotheken hebben.
  Maar ik kan niet meer kijken van woede! Wij hadden die luxe behoeftes niet en waren eerder tevreden!

  Charlotte Jager says:

  Ik meen gehoord te hebben dat een deelnemer het had over niet goed kunnen rondkomen van een inkomen van nog geen 2500 euro per maand. Daar is heel goed van rond te komen! Althans, ondergetekende, een werkende alleenstaande vrouw lukt dat heel goed. Menigeen zou dat wel willen verdienen.

   Zuster123 says:

   Inderdaad. Ik ken mensen die het met minder moeten doen en toch een heel fijn leven hebben!

   JoseR says:

   Ach als ik dat zou verdienen dan zou ik me een godin in Frankrijk voelen ; ).

  Zuster123 says:

  De koopkracht van deze groep is achteruit gegaan met 3,4%…. ten opzichte van een achteruitgang van 15% bij de jongere generatie.
  Ik zeg nee dat ze het makkelijk hebben maar stellen dat wij het allemaal veel beter hebben is pure onzin.
  Ook wij moeten keihard werken om elke maand rond te kunnen komen.
  En dat neerleggen van alles wat ze doen? Vooral doen Nederland ligt echt niet plat dan, veel vrijwilligers werken op dit moment vrijwillig met behoud van uitkering en het slechts een kleine groep ouderen.

  kx4500 says:

  Helaas weer zo’n toneel discussie waarbij diverse lieden weer willen laten zien hoe
  geweldig ze zijn.
  De essentie van het hele pensioen verhaal: de zeer grote verschillen tussen de pensioenen!
  Heb je als HBO-er bij b.v. het rijk gewerkt, dan heb je inderdaad een geweldig ABP pensioen
  en kun je het hele jaar door met luxe vakanties. Heb je echter (ook op HBO niveau)
  in b.v. het MKB of in de kleine industrie gewerkt waardoor je meestal een pensioen
  hebt opgebouwd bij de commerciele pensioen verzekeraars (aegon,nn,asr,…) , dan is het een heel ander verhaal,
  soms slechts 25% van een ambtenaren pensioen!
  Moet ik dan zeggen, wees eens tevreden?
  Nee, het gaat om de grote volkomen onterechte verschillen, en dat wordt in NL
  doodgezwegen, mede door dit soort domme discussies.
  De economisch columniste moest zich schamen om haar “expertise”.

  JoseR says:

  Mijn naam is José, ik ben 33 jaar oud en werkloos. Ik wil dolgraag werken, ben hoog opgeleid, zet me voor meer dan 100% in maar heb vanwege de huidige tijd behalve waardering en complimenten (wat veel waard is) nooit een vast contract gehad. Ik heb moeten leven van een inkomen van 807 euro per vier weken. Dit was niet te doen, want ik kreeg geen kwijtschelding van de aflossing van mijn maandelijkse studie schuld. Mijn pensioen? Weliswaar ver weg maar ik verwacht er niet teveel van. Dus als het kan zal ik sparen voor mijn ‘oude’ dag.

  Wat ik over deze discussie wil zeggen is dat ik het echt begrijp dat ouderen moeite hebben met het rond komen van een minimum of iets boven minimum inkomen. Net zoals vele andere mensen met een minimum inkomen hier moeite mee hebben. Het hangt er echt wel vanaf wat je gewend bent en wat voor leven je geleid hebt zoals in het programma ook te zien is. Voor de oorlog? Na de oorlog? De jaren 90 was de tijd van eindeloos studeren, nu is het een lening. De verzorgingsstaat heeft er ook voor gezorgd dat mensen iets gewend zijn en het gevoel hebben dat ze daar daarom recht op hebben. Uiteindelijk blijft het een individueel verhaal en is het een beleving en dus subjectief. Daarnaast vind ik dat je hierover pas kunt spreken op het moment dat je in een bepaalde situatie zit. Het gaat naar mijn mening niet om de mensen die allerlei angsten hebben. Angst om tekort te komen als ze met pensioen zijn terwijl ze nu nog werkzaam zijn. Het gaat om de mensen van nu die zich niet iets extra’s kunnen permitteren. Hopelijk gaat hier aandacht naar uit en stoppen we met van alles van elkaar vinden en steken we de handen uit de mouwen om elkaar bij te staan.

  Theo van Hameren says:

  Wat ook vergeten wordt is dat deze generatie al heel jong moesten werken als ik naar mezelf kijk ik was 14 jaar en ik moest gaan werken. kijk ik naar mijn kinderen die waren bijna tien jaar ouder klaar met hun studie.
  Maar waar ik het meest verbaast over ben is dat wij dit alles gewoon weg laten gebeuren ,de ouderen van nu zijn in mijn ogen misbruikt en ik geef de grootste schuld aan de PVDA .
  Wij waren met tien jongens thuis en mijn vader heeft altijd gelooft in de pvda en gaf het ons ook mee ,is goed dat hij dit niet mee maakt
  Bonden ,ouderen verenigingen, ik wil hierbij een oproep doen tot verzet dit moet STOPPEN

  oosterwijck says:

  De ouderen worden uitgespeeld tegen de jongeren. Men probeert de jongeren wijs te maken, dat er straks niets meer voor hun over is, als de ouderen nu niet inleveren. Gelul, … de jongeren van nu, krijgen straks niets, onder alle omstandigheden. … De ouderen zijn straks dood, die kunnen niet meer getuigen en de jongeren zijn dan vergeten, welke discussies nu gevoerd worden. De essentie is, dat de uitverkorenen, nu, de pensioengelden wegsluizen, via Goldman-Sachs. Dat doen ze als volgt: De uitverkoren, verkondigen, dat ze om nog enig rendement te kunnen behalen, risicovolle beleggingen moeten aanvaarden. Ik kan nu al voorspellen, dat die risicovolle beleggingen helaas mislukken en de beleggingen zijn verloren. In werkelijkheid gaat er niets verloren (natuurwetten zeggen: “De totale massa blijft altijd gelijk”. ) Het geld is alleen maar verplaatst, via zeer moeilijk te trasseren wegen. De ouderen van nu, worden nu onder druk afgeperst en de jongeren strak, krijgen ook niets. Alles is voor Bassie (lees de uitverkorenen)

   oosterwijck says:

   Nog even over de grote welstand verschillen tussen ouderen nu. Er zijn inderdaad zeer rijke ouderen, die een eigen landhuis hebben, 40 jaar pensioenopbouw als rechter en 40 jaar gewerkt als rechter. Deze mensen hebben een spaarrekening van een miljoen en huis (geheel afbetaald, dus geen woonlasten) ter waarde van een miljoen en een pensioen van €5000 tot €7000 per maand. Die mensen hebben nog geen kwart van hun inkomen nodig om te leven, dus het spaargeld groeit elke maand. Dit geld gaat naar de kinderen, daar hebben ze al een regeling voor getroffen. Deze mensen worden minstens 95 jaar oud.

   Daar tegenover staat een zeer arme ouder echtpaar, die in een volksbuurt wonen, geen pensioenopbouw en 50 jaar gewerkt in een fabriek. Deze mensen hebben geen spaargeld en geen eigen huis en moeten huur betalen, van een minimum inkomen ten bedrage van €1050 per maand. Er gaat geen geld naar de kinderen, eerder andersom. Deze mensen worden amper 70 jaar.

   Moraal van het verhaal. … Scheer ouderen niet over één kam.

  ElidaRita says:

  Wat ik nergens lees is dat bij een veel grotere groep mensen vanaf 2014 belasting betaald moet worden, omdat de belastingregels veranderd zijn. Ook ik moet dat betalen naast een flinke huur (€ 633,00) voor mijn huis en een niet zo hoog pensioen (€ 765,00). Daarnaast moet ik per maand € 187,00 aflossing van een lening aan de bank afdragen. Maar dat is een eigen verantwoording en is een extra maandelijkse uitgave. Ik werk bij de organisatie Sandd als postbezorger twee keer in de week sorteren en bezorgen. Ook over dit verdiende bedrag moet ik belasting betalen, een vijfde deel. Door al deze uitgaven kan ik minder ondernemen als alleenstaande voor de nodige aanspraak (hét verschil tussen samenwonenden/echtparen en alleenstaanden).

   oosterwijck says:

   Geachte ElidaRita Ik heb met je te doen. … Gelukkig kun je nog iets bijverdienen. … Alleenstaand of samen, voor veel mensen is het geen vetpot. Zeker als je nauwelijks pensioen hebt. De meest gelukkigen zijn de Lat relaties, met elk hun inkomen, die kunnen samen eten en elkaar helpen met het huishouden en lichamelijke gebreken. Ze sparen energie uit als ze samenzijn, bij hem of bij haar. Maar weinigen hebben het geluk om een betrouwbare partner te vinden als je vlak voor je pensioen staat of al gepensioneerd bent. De meeste mensen, op leeftijd, hebben niet meer de fut of de zin in een partner en dan moet je ook nog geluk hebben dat je een normale partner tegenkomt. Ervan uitgaande dat 70% van de mensheid, gestoord is, wordt het heel moeilijk een normaal, niet gecompliceerd mens tegen te komen, die liefst ook nog aantrekkelijk is.

  DutchSailor says:

  Jammer dat Erica, die doorgaans een deskundige indruk maakt, het alleen maar over de gemiddeld vermogende ouderen heeft. Zowel zij als Holke, die zich toch ernstig in ‘pensioenen’ verdiept heeft, lijken niet te weten dat er 480.000 Nederlanders zijn waarvan het pensioen op kapitaalbasis verzekerd is.
  Deze mensen leveren niet incidenteel een paar procent in, maar bij pensionering levenslang 20-50% procent. Namelijk op het moment dat zij (fiscaal verplicht) van hun kapitaal een maandelijkse uitkering moeten kopen. Met dank aan de kunstmatig lage rentestand en dus aan het openbaar bestuur dat de Eurocrisis over ons afgeroepen heeft. Over onevenredig gesproken!
  Niet in de uitzending vermeld, maar wel noemenswaardig: de Stichting Geldbelangen zet zich voor deze groep in, in een poging om de schade voor hen nog een heel klein beetje te beperken.

   kx4500 says:

   Ik heb dit ook gemailed naar deze juffrouw, ze weet er echt veel te weinig van.
   En dat geldt voor meer “pensioendeskundigen” , ze kennen alleen de reguliere pensioenen.
   Het zijn met name de pensioen verzekeraars die al tientallen jaren onder toezicht van de AFM
   hun klanten belazeren.
   Verder speelt de regering onder één hoedje met de verzekeraars, verplichte nering van ronduit
   slechte producten.

  oosterwijck says:

  Veel zogenaamde deskundigen zijn huurlingen van de overheid en de pensioenmaffia. Bij elke gelegenheid komen ze met een opgebouwd praatje om de discussie te sturen en de mensen af te leiden van de kernvraagstukken. Gelukkig doorzien steeds meer mensen hoe het systeem werkt. Het wordt eens tijd dat die zogenaamde deskundigen worden ontmaskerd door een onderzoek te plegen, wie en wat ze zijn en door wie ze betaald worden. Met name de verzekeringsmaatschappijen belazeren de kluit en niemand grijpt in. Duizenden mensen, die sparen voor een verzekerde oude dag, komen bedrogen uit. En vluchten kan niet meer, Vroeger adviseerde ik de mensen: “Spaar zelf voor je oude dag, geld in een spaarrekening levert meer op als een pensioenverzekering”. Maar die weg is afgesneden, doordat je geen rente meer krijgt op je spaargeld. Bovendien stort de waarde van de Euro in, omdat deze valuta 24 uur per etmaal wordt gekopieerd in een tempo van toiletpapierproductie. En Rutte maar lachen. Hoe meer mensen in de problemen komen, hoe meer plezier hij heeft.

  oosterwijck says:

  Terugkijkend in de geschiedenis kom ik tot de volgende conclusie: In 1945, werd Europa bevrijd door enerzijds Amerika en anderzijds Rusland. Meteen begon een nieuwe veldslag, Kapitalisme tegen Socialisme (ook wel Communisme genoemd). Amerika en Rusland probeerde elkaar de loef af te steken met de beste verzorgingsstaat te demonstreren om de Europese arbeidersklasse voor zich te winnen. Met het Marshallplan kwamen veel Amerikaanse bedrijven naar Europa: Remmington, Nickolson, AMP, om er een paar te noemen. Er stonden grote belangen op het spel en de bevolking werd verwend met een vaste baan een nieuw huis een auto. Niets was onmogelijk. Elk jaar meer welvaart en meer luxe. De Europese Communisten, kregen het zwaar, terwijl ze tijdens de oorlog tegen nazi Duitsland ageerden, werden ze na de oorlog genegeerd. Een Communist kon een carrière wel vergeten. Voor de bevolking werden nieuw woonwijken gebouwd, hier met ééngezinswoningen, in de USSR met appartementsgebouwen. Hier met een eigen auto, in de USSR met gratis openbaar vervoer. Eigenlijk was alles gratis in de USSR. De mensen, daar, gingen naar de fabriek of kantoor en hun hele leven was verzorgd en geregeld. Elke zomer gratis (met vakantie bonusbonnen) op vakantie naar de Krim. Hier was alles anders verzorgd, je kreeg meer loon en daarvan moest je alles weer zelf betalen. Netto bleef er hetzelfde over. Maar beide systemen waren erg kostbaar voor de Staat, om de arbeider te behagen en te beletten dat hij sympathie kreeg voor de tegenstander. In de jaren tachtig, bleken beide systemen niet langer houdbaar. Amerika trok zich terug en de Amerikaanse bedrijven die met het Marshallplan naar Europa waren gekomen, sloten de deuren. Gorbatsjov kwam aan de macht (nadat Jeltsin teveel was gaan drinken) en werd benaderd door de Iluminatie (o.a. Rockenfeller en Rotschild) met een voorstel om de USSR te ontmantelen. Hij ging akkoord en er kwam een eind aan de wedloop om de arbeidersklasse te behagen. Dit was het definitieve eind van het arbeidersparadijs. Vanaf nu zal de arbeider echt goed worden uitgekleed en alle verworvenheden ontnomen worden, die hij sinds 1945 had verkregen. De rekening moet nu worden terugbetaald, door de arbeider.

  jbremer.2@kpnmail.nl says:

  ik ben het eens met de ouderen

  Lange says:

  Ik heb het programma ook gezien en weet niet goed wat ik er mee moet.
  Ik ben ook een oudere met aow en een klein pensioentje.
  Ik heb goed te eten, ik heb s’winters mijn heerlijke verwarming, ik heb tv en ik ben de koning te rijk.
  Ik leef op mijn manier en vind daar genoegen in.
  Ik geniet van elke dag ondanks dat mijn lijf niet zo wil als ik wel graag zou willen.
  Ik leef met de dag en ben een positief ingesteld persoon.
  Ik geef niet meer uit dan ik uit kan geven en kom daar een heel eind mee.
  Ik kan zelfs nog met vakantie en zoek goedkope reisjes uit.
  Ik rook niet, ik drink niet en bezuinig niet op mijn eten.
  Ik let sterk op met wat ik koop en gooi niets weg.
  Ik heb geen krant, geen tijdschriften want alle elende zie ik toch wel op tv.
  Ik weet niet hoe andere ouderen het doen en ik weet niet hoe die met hun geld om gaan maar ik red me en ik ben tevreden en blij met wat ik heb.
  Ik hoef niet wat anderen met meer inkomen misschien wel hebben.
  Ik kom wel op voor de ouderen die het moeilijk hebben om wat voor reden dan ook.
  Ik ben ook niet blij met hoe het nu allemaal gaat en hoe we gekort worden.
  Ik vind ook dat de gegoede ouderen met een goed pensioen en een goed inkomen eens op moeten houden met zeuren en klagen.
  Ik ben van mening dat tevredenheid en je gelukkig voelen uit je zelf moeten komen.
  Ik wil van mijn simpele inkomen nog best iets afstaan als ik daar een oudere die het harder nodig heeft dan ik mee kan helpen.
  Ik schaam me soms dat ik Nederlandse ben.
  Ik schaam me soms dat wij vergeleken met ouderen in andere landen nog het lef hebben om te klagen, we zouden ons moete schamen.
  Ik ben het zeker niet eens met dit kabinet en ik hoop dat er iets gaat veranderen.
  Ik hoop ook dat de welgestelde oudere zich zelf eens in de spiegel gaat bekijken.
  Dit was mijn bijdrage en hier laat ik het maar bij.

   DutchSailor says:

   C’est le ton qui fait la musique.

   En inderdaad is de toon van nogal wat teleurgestelde ouderen aan de verongelijkte kant, ook als het gaat om enkele Euro’s per maand minder pensioen.

   Anderzijds moeten we ook niet met alles maar tevreden zijn; zo gaven we kwaadwillenden en onbenulligen de kans ons een onvoorstelbare crisis in te sleuren.

   Ouder = wijzer? Dan moet dat vooral gelden voor hoe je geluk nastreeft: aanvaardt blijmoedig wat je niet veranderen kunt, maar zet je in voor wat wel anders moet en kan.

   Als ‘ouderen’ hebben we niet zozeer het land opgebouwd (dat deden onze ouders), maar hebben we in het ik-tijdperk wel de andere kant op zitten kijken. terwijl degenen die we meenden te kunnen vertrouwen er een zooitje van maakten. Dat moet toch kriebelen tot constructieve actie.

   En kijk verder eens wat ouderen ook kunnen, door te zoeken op ‘raging grannies’.

  threes says:

  Ik heb de uitzending gezien en vind het jammer dat er geen tijd meer was om op een opmerking van een “tegenstander” in te gaan. Deze meneer zei namelijk dat “het toch heerlijk is om voor je kleinkinderen te zorgen”. Ja dat is het. Sommige mensen vinden hun werk ook heerlijk om te doen. Maar daar ging het niet om. Het ging er om dat de 30ers en 40ers beiden kunnen werken doordat hun ouders de kinderen opvangen. Het feit dat jongeren langer moeten werken vind ik geen punt. Zij zijn op onze leeftijd gezonder en de verwachting is dat zij een stuk ouder worden dan wij.
  Verder vind ik het jammer dat een rijke dame oordeelt over mensen die het minder, of slecht hebben.
  Ik ben een oudere die niet klaagt. Mijn man en ik hebben beiden (!) hard gewerkt (net zoals de meeste jongeren) en een leuk pensioen. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat andere ouderen dat ook hebben. Jammer dat zelfs ouderen elkaar niet in hun waarde laten. Ik wens iedere oudere een goede “oude dag” toe en iedere jongere een fijne toekomst; pensionering!

  Hanneman says:

  Kan het met “Lange” alleen maar ééns zijn. Tevredenheid moet inderdaad uit jezelf komen. En er is, in vergelijking met inwoners uit de écht arme landen, natuurlijk heel veel om tevreden over te zijn. Maar feit blijft dat over de rug van een enorm aantal “welvaartsburgers” gejat wordt door regering en bedrijven. En dat gaat op een vaak heel gemene, sluipende manier die niet is te vergoelijken door te roepen dat we het hier allemaal zo fantastisch hebben. Aan al dat fantastische is heel hard een einde aan het komen. Niet dat het voor mij persoonlijk allemaal “fantastisch” hoeft te zijn maar dat er eens een eind komt aan de graai en kortings, afpakcultuur waar we nu, in al ons “welbevinden” dagelijks te maken hebben. Want heel veel mensen hebben allang geen deel meer aan die welvaart. Op straat getrapt, als potentieel fraudeur aangewezen, door incassobureau’s belaagd, de sociale huurwoning uitgedwongen, tot scheiding gedreven en tegenwoordig ook zeer regelmatig tot zelfmoord, door “opgeknipte” rekeningen van deze of gene medische specialist op onmogelijk op te brengen kosten gejaagd en laat ik er maar over ophouden…….
  van rechtspraak of gang onthouden,

  verontrust says:

  even wat cijfers. in 2009 maakte de w.t.c.g haar intrede. deze wet was de ondergang voor de zieken. ook jongeren.

  ik haalde de landelijke pers ermee,dat deze wet stiekem gelijktijdig de toeslagen zou verminderen(hoger toetsinkomen door minder ziektekosten aftrek) sommigen leverden 3000 euro in! (die mevrouw die mij belde met partner 24 uur aan de beademing,het was al nacht toen zij de telefoon neerlegde) de overheid bespaarde hier miljarden mee. die 4x modaal verdiener die elk jaar een bril opvoerde met briljantjes in het montuur!! (waar gebeurt) of die mevrouw die bijstand aanvroeg(te weinig aow,maar meer dan 5100 euro spaargeld wat voor uitvaart was bedoelt maar niet op geblokkeerde rekening. let u hier allen op!!) nu cijfers. vanaf 2010 tot 2015 is de aow met 235 euro netto gestegen(p.p) de zorgkosten met 800 euro! de huren 50 euro per maand meer netto (indien boven 575 euro huur permaand! ) dit ivm de aftopping die daarboven maar 40% is (65+)

  gemlasten.provinciale lasten oa. herinvoering houderschap belasting A label auto’s ! btw naar 21 % 1e schijf van 15.2% naar 19,1 nu weer 18,65 % . ass belasting 21% (eerder 7% ) deze laatste lastenverzwaringen neemt het CPB niet mee in de koopkrachtplaatjes!! email het CPB en vraag naar dhr ter haar .voorlichter CPB.

  wat vergeten? zeer zeker.maar ruimte is tekort. even nog dit er zou 100 euro netto bij moeten om de aow op peil te brengen. o ja de pensioenen .laat ik het daar maar even niet over hebben. moeder zij vroeger”waar niet bij komt gaat af” waarvan akte

  verontrust says:

  Een volk dat voor tirannen zwicht…

  Allen, die hier tesamen zijn,
  de levenden, de doden,
  de handbreed, die ons scheidt, is klein,
  wij zijn tesamen ontboden
  voor het gericht …

  Gedenk de liefste, die hier ligt,
  de broeder, vrind of vader,
  maar gun Uw ogen wijder zicht,
  aanzie het land en alle mens tegader,
  hoor dit bericht:

  Wij staan tesaam voor het gericht
  voor goed of kwaad te kiezen,
  een volk dat voor tirannen zwicht
  zal meer dan lijf en goed verliezen,

  dan dooft het licht…

  H.M. van Randwijk (1909-1966).

  verontrust says:

  er is bij de aanstaande verkiezingen een oplossing voor de ouderen! alle neuzen dezelfde kant op!

  dus stemmen op 1 partij! geen D66!! GEEN VVD geen PvdA geen GroenLinks. PVV kan ook niet ,niemand wil daarmee samen. CU en SGP te klein. idem dierenpartij. blijft over SP ,CDA en 50+.
  indien 3.3 miljoen ouderen op een partij stemmen(utopie ,weet ik) hebben ze 50/55 zetels! dus…..

  parrhesia says:

  Heb over het pensioen thema al enkele bijdragen geleverd,vreselijk om al die verschillende leefomstandigheden van gepensioneerden te horen,te lezen.Zelf,.. word er niet blijer van,ben al m’n leven lang bezig om onrecht aan de kaak te stellen,heel dikwijls tegen dove mans oren.Nu is het huilen geblazen,mensen worden nu mogelijk wakker.Laten we het hopen,de verkiezingen staan voor de deur,links stemmen,. met een socialerbeleid waar mensen weer gevraagd worden om hun talenten in te zetten..ook waardering/ erkenning ontvangen voor hun trouwe inzet.

  We hebben nu een beleid (neoliberalisme)waarbij de jongeren studie schuld aangaan,dankzij heer pechhold(lees: pech houden)maar een veelbelovende baan, wie zal hun die aanreiken?Het VVD/PVDA/D66 pact en de kleintjes niet vergeten,hebben hun inbreng/bereidheid/instemmend getoond.

  De VVD heeft z’n vaste politieke achterban die komen trouw stemmen,de mensen die hierop stemmen zijn wetend medeschuldig aan dit uitkleed/uitverkoop beleid,ze zijn er niet zelden beter van geworden.
  Wat de media programmamakers betreft: presenteer meer binnenlandse onderzoeksjournalistiek,veeg de vloer aan met wantoestanden.Verkeerde boy’s stel ze publiekelijk aan de schandpaal-oplichten kend vele gezichten- dat ze de Nederlandse maatschappij misleidende overlast /lasten bezorgen, volksuitbuiting regenereren door ondermeer buitensporige salarissen/bonussen,bedrijven doelgericht opdelen,miljarden winsten maken.MAAR OOK NOG MEER WERKELOZEN CREEREN,(vroeger waren er Melkerd banen te financieren,de mensen zaten dus niet langdurig thuis te verpieteren)die het dan weer moeilijk hebben om rond gekomen,o.a de pensioenpremie moeilijk vinden om aftedragen. Apropo,.. eten de genoemde roofridders soms ander brood als b.v.b. gepensioneerden (die vooral niet als klager willen doorgaan)toch verhalen rondbazuinen (uit aangepraat schuld gevoel?)hoe veel erger het is gesteld in de landen waar corrupten landgenoten- die niet zelden in Europa hoge opleidingen genoten- hun zakken vullen en de eigen bevolking laten creperen.

  Laten we niet vergeten te geven wat kan,maar ongepaste argumenten /schuldgevoelens niet gebruiken,voor de spelletjes van o.m.volksverlakkerij die bij ons in verschillende bedrijfstakken/diversiteit plaats vindt.
  Vooral mag de gewone burger afleren om zich tegen mekaar te laten uitspelen(het gezegde gaat: geef ze maar spelletjes als vermaak)dan worden ze niet slimmer.

  Ja ,…zwartepiet heeft grote belangstelling gekregen tot ver over de grenzen,..terecht of onterecht,…maar Klaasvaak strooit mij geen zand meer in de ogen,en u trouwe medeburger,..u die staat voor goedburgerschap?!

  Trouwens waarom verdienen de presentators van NPO en de commerciële zender ook zo’n hoge salarissen?Hebben ze wat aan de handjes als ze met pensioen gaan?Een baantje als vrachtwagenchauffeurs op hun 70ste lijkt me ook een leuke uitdaging,..toch? Dames en heren vergeet niet de eigen doelgroep bloot teleggen in de media TV, laat de indruk niet ontstaan dat jullie onder een hoedje spelen,als loopjongen worden uitgespeeld!

  Ps: voor de toekomst,..Ieder die zich ontkend voelt,misbruikt,geslagen,misleid door het huidig beleid/beleidmakers- het dictaat uit brussel, de Eurofielen,het lobbyisten pact- kom in beweging verplicht je zelf om te gaan stemmen komend jaar.Stem tegen deze tirannie ,geef ze de kans niet om dit wanbeleid nog langer voort te zetten, de rijken rijker te maken,de hard werkende/werkeloos geworden Nederlander te verzieken,te gijzelen met hoge vaste maandlasten,ze nog verder te ontkleden dan nu al het geval is!

   DutchSailor says:

   De analyse dat ons systeem behoorlijk ziek is (en dat het ‘liberalisme’ daarvoor verantwoordelijk is, maar overigens ‘de 3e weg’ evenzeer) is juist.

   Dit systeem heeft allang laten zien dat het onmachtig is zichzelf te veranderen. En dus: zullen wij dat moeten doen.

  oosterwijck says:

  Waar ik ook nog even op wil wijzen is het volgende: … De strijd om de pensioenen is verhevigd, nadat de Europese Unie echt van start ging omstreeks de eeuwwisseling. Wat heeft dat met elkaar te maken? Wij hebben hier een goed gevulde pensioenpot, maar in de Zuid-Europese landen en Oost-Europese landen hebben ze dat niet. Daar zijn de regeringen van al die boevenstaten nog veel corrupter als hier en hebben al veel langer gegraaid in de pensioenpotten. In Brussel houden ze er nu al rekening mee, dat die lege pensioenpotten van die corrupte landen aangevuld moeten worden met onze goedgevulde pensioenpot. Dit is ook een heel belangrijke reden, dat de Nederlandse regering zich zo star opstelt en geen stro breed toegeeft aan de argumenten van “Verontruste Ouderen”. … Overigens is de actiegroep, “Verontruste Ouderen” een prachtig initiatief, waar met zeer goede argumenten, opgekomen wordt voor de rechten en verworvenheden van de gepensioneerden en toekomstig gepensioneerden. Dit laatste is heel belangrijk, want als de strijd nu niet gewonnen wordt, zijn alle opvolgende generaties de klos. Figuranten als Rutte, geven overwinningen nooit meer af, elke Euro die ze kunnen afpakken is er één, nu maar ook in de toekomst.

  Boele Terpstra says:

  Ik heb met verbazing gekeken naar Hollandse Zaken over het pensioen. Ouderen worden weggezet als klagers door een vrouwelijke econoom. Je zou verwachten dat een econoom echte argumenten weet te geven voor het feit dat ouderen worden gekort op hun uitkering door de pensioenfondsen, niet omdat ze te weinig vermogen hebben om de uitkeringen in de toekomst te kunnen betalen, maar doordat de regering in een wet heeft vastgelegd dat de rekenrente bij de bepaling van de dekkingsgraad 1,75 % moet zijn, terwijl een veel betere schatting zou zijn een rekenrente van 2,7 %, want het rendement op pensioenen over de hele wereld is nog nooit lager dan dat percentage geweest. Sterker nog op dit moment zijn de rendementen gemiddeld 6%. De inschatting van 1,75% is dus veel te laag ingeschat, gevolg de pensioenfondsen mogen niet indexeren. Het heeft dus niets te maken met het onware feit dat steeds naar voren wordt geschoven, alsof de pensioenfondsen te weinig geld zouden hebben om de uitkeringen te indexeren.
  Het zou de econome kunnen helpen dat ze het boekje “19 Mythes en onwaarheden over ons pensioen” van Rob de Brouwer van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen eens zou lezen want daarin staan wel de op fundamentele waarheid berustende argumenten.
  Het probleem met de economen van deze tijd is dat ze denken in modellen zonder zich af te vragen of ze wel op fundamentele waarheid berusten. Ik kijk uit naar de tijd dat economen weer oog krijgen voor wat echt belangrijk is, namelijk de waarheid spreken, misschien dat weldenkende mensen dan weer vertrouwen in de “mainstream economen”, lees jaknikkers, kunnen opbouwen. Gelukkig zijn er nog genoeg nadenkende economen in Nederland over maar ze moeten wel gehoord worden in de media, en dat is niet het geval.
  Overigens vind ik ook de voorbereiding van de gespreksleider minimaal, want ook hij had zich eerst moeten verdiepen in de materie, feiten verzamelen die waar zijn, want anders krijg je onzinnige gesprekken waar mensen de mond wordt gesnoerd, op momenten dat ze iets belangrijks hebben te melden.

   DutchSailor says:

   Deze gespreksleider doet het doorgaans prima. Maar ook mij viel op dat er wel erg veel aandacht was voor meningen en weinig voor feiten.

   Beste Cees, waarom een volgend maal niet starten met enkele klare feiten? Dan kan er middels argumenten van gedachten gewisseld worden.

  oosterwijck says:

  In Belgie worden de pensioenen en de uitkeringen, 2x per jaar geindexceerd (aangepast aan de inflatie). Daar hoeft niemand voor te demonstreren of te staken, dat gaat geheel automatisch. In Belgie wordt helemaal niet gesproken over verlaging van de pensioenen, omdat de rekenrente a-sociaal en crimineel verlaagd is. Daarbij komt nog, dat de huren, veel lager zijn als in Nederland, dat de ziektekosten verzekering veel goedkoper is als in Nederland (80% goedkoper), dat er geen eigen risico is voor ziektekosten. De medicijnen zijn in Belgie veel goedkoper (tot wel een kwart van de prijs hier). Ik ben nu 63 jaar en heb al 8 jaar een WIA uitkering. Ik heb ook al 8 jaar een tweede woning in Belgie. Als ik over drie jaar 66 ben, en AOW krijg, wordt mijn tweede woning, mijn eerste woning. Ik weet nu al dat ik minstens €500 meer te besteden heb, als ik in Belgie ga wonen na mijn pensioen. Hoe is het mogelijk, dat je op zo’n korte (fiets) afstand van Den Haag, zoveel goedkoper kunt leven? Ik begrijp steeds beter, dat de Belgen zich in 1830 hebben afgesplitst van de Ollanders en ze met pek en veren hebben verjaagd. Koning Willem I heeft nog geprobeerd om ze met geweld op ander gedachten te brengen, maar hij werd in de pan gehakt en opnieuw verjaagd. Misschien moeten we ons aansluiten bij Belgie en dat corrupt tuig uit Den Haag verjagen met pek en veren.

   geertje says:

   helemaal gelijk.

  oosterwijck says:

  Zaterdag, 18 juni, werd in het journaal gesproken over de verdwijning van de Antilliaanse pensioenkas, door de partij 50+, die nu helemaal leeg is, de gedupeerden roepen al 4 jaar, moord en brand, maar niemand reageert. Ronald Plassterk, de verantwoordelijke minister, zwijgt in alle talen. Zoals hij ook zwijgt, bij de fraude en financiele chaos op de eilanden. Wat ik vreemd vind, is dat niemand reageert, op een zo actueel onderwerp. Hier in Nederland, roepen de gedupeerde pensionados ook al jaren, dat er geld verdwijnt uit de pensioenkas en de angst is groot dat onze pensioenpot straks ook helemaal leeg is. De overheid houd de daders in bescherming en levert zelfs een alibi, door de rekenrente te verlagen, waardoor het lijkt, dat het rendement, lager is als in werkelijkheid. Laten we met z’n allen een groot onderzoek eisen naar de daders.

  ElidaRita says:

  De heer Oosterwijcker heeft heel duidelijk weergegeven hoe de vork werkelijk in de steel zit. Zijn visie schept een duidelijk beeld wat er heel erg verkeerd is aan het huidige regeringsbeleid en wat er moet veranderen. Daartoe is het nodig dat de ouderen meer op de bres gaan staan, “verontruste ouderen” is een goed initiatief, en dat de ouderen eensgezind voor veel stemmen op dezelfde partij (SP, CDA of 50+) gaan stemmen.

  peter64juitede says:

  geen hulp van iemand rondom
  achteruitgang van loon.
  dus moet ik huursubsidie aan vragen
  of je met het digid om kunt gaan ,
  word niet gevraagd
  bij de gemeente is het dus ook al,
  van zoek het maar uit