Hoe Nederland verhardt

Hollandse Zaken is woensdag 8 juni 2016 terug bij MAX. Tot eind augustus is het programma iedere woensdagavond live te zien op NPO 2. In de eerste uitzending gaat Cees Grimbergen in gesprek over de verharding van Nederland.

De nuance ontbreekt

Een nare kwetsende toon is gemeengoed geworden. Hét voorbeeld van nu: de discussie of Nederlanders racistisch zijn en of Zwarte Piet typisch Hollandse cultuurgoed is. We kunnen het er niet gewoon over hebben. Nee, we schelden elkaar liever in zo hard mogelijke bewoordingen de tent uit. De nuance, het ‘even niet weten’ zijn ver te zoeken. De controverse lijkt verder te gaan dan alleen ‘losgaan op internet’. Begin op een verjaardagsfeestje maar eens over Zwarte Piet of vluchtelingen…

Aan het woord

In Hollandse Zaken komen diverse gasten aan het woord.

Wilmon Refos (geboren en getogen in Nederland maar heeft Surinaamse roots)
“Ik merk dagelijks dat ik gemiddeld 4 keer zoveel ‘struggle’ heb als een blanke jongen van mijn leeftijd. Ik moet 4 stappen extra doen, letterlijk.”

Matt Westerlaken (beheert op Facebook de pagina: ‘Voor een Nederland zonder haat en leugens’
“Toen de vluchtelingenstroom op gang kwam zag ik dat de reacties op social media steeds heftiger werden. Mensen schreven dat vluchtelingen naar de gaskamers moesten. Dat vond ik echt heel schokkend. Dit kan gewoon echt niet.”

Jan Dijkgraaf (columnist voor o.a. Metro)
“Ja, ik ga ook wel eens over de schreef, dat is zeker waar. Maar zolang de dingen die ik schrijf maar binnen de wet vallen en ik mezelf de volgende dag nog in de spiegel aan kan kijken vind ik dat kunnen.”

Jeannette Verhoeff (kwam als baby van 1 vanuit Indonesië naar Nederland)
Jeannette kreeg vroeger vaak de term poepchinees naar haar hoofd geslingerd, maar heeft zich daar nooit iets van aangetrokken: “Immigrant, stop gezeur en word Nederlander!”

Redelijkheid

Het programma Hollandse Zaken roept op tot redelijkheid. “Laten we ingewikkelde thema’s als racisme, culturele waarden en angst voor het onbekende bespreken. En onze toon wat matigen. Maar kan dat nog?”

Hollandse Zaken is 8 juni 2016 om 20.25 uur te zien op NPO 2. Op de website van Hollandse Zaken is de uitzending terug te kijken.

 

Discussieer mee over dit onderwerp! Om de discussie vriendelijk te houden heeft MAX Vandaag een aantal spelregels opgesteld.

Geef een reactie

Reacties (41)

 1. jazeker@dewereldvergaat.nl says:

  Er is in Nederland veel mis. Gek genoeg is de kraamkamer van Nederland feilloos, want daar hoor je geen onvertogen woord over: het onderwijs. Zodra het onderwijs aan bod mag komen, wil ik graag meepraten. Mag dat?

  Zwarte Piet: Mensen van alle rassen zijn als slaven gebruikt. Mensen die zich enkel druk maken over een zwarte, maar geen probleem hebben met een blanke, gele (Aziatisch ras) en rode (Noord Amerikaanse ‘indianen’) Piet,zijn zelf racistisch.

 2. Tyson Tyson says:

  Ik heb zelf een kleurtje en ik heb nog nooit racisme/discriminatie ervaren.
  Wel heb ik last van al die ‘klaagnegers’ die nu opeens allemaal overgevoelig zijn.
  Er is in Nederland naar mijn mening GEEN sprake van racisme.
  Ik heb last van de mensen die mij in MEI al vragen wat ik van zwarte piet vind, of blanke mensen die voorzichtiger zijn met wat ze tegen me zeggen. Door figuren als Silvana Simons en haar overgevoelige ‘klaagneger’ bende, schaam ik mij juist voor mijn mooie kleurtje!

  1. Tyson Tyson says:

   even een aanvulling: Ik ben het helemaal eens met mevrouw Verhoeff. Het is maar net hoe je er zelf mee omgaat en hoe gevoelig je bent. Het is wel erg makkelijk om alles te bestempelen als racisme en in een hoekje zielig te gaan doen.
   En nogmaals door figuren als Sylvana Simons die zich om alles gediscrimineerd voelen ga ik mij echt schamen voor mijn mooie kleurtje.

  2. Mia de Lange says:

   Helemaal mee eens.maar ik kan me voorstellen dat het echt vreselijk is als mensen je aap noemen,maar die weten waarschijnlijk niet hoe dom ze zelf zijn

 3. Romeo Sarab says:

  Zwarte piet heeft zijn mooiste tijd gehad net als de paard en wagen, daar hebben we nu hypermoderne auto voor

  1. Samar says:

   Goeie.

  2. djvandenberg1973 says:

   zo bepaal jij dat ?

 4. Romeo Sarab says:

  We kopen ook een elektrische auto en houden het niet bij die oude diesel, stop met verharding van de samenleving

 5. Joopie says:

  Discriminatie heeft twee kanten: die van de aangever en die van de ontvanger.
  gekwetst zijn of voelen is toch echt onnodig, waarom is iedereen zo gouw opgefokt?
  we zouden de militaire dienstplicht weer moeten invoeren een beetje meer incasseringsvermogen, zou geen kwaad kunnen.

 6. Samar says:

  Ik ben een witte vrouw en ik ben de discussie helemaal niet zat. Het probleem van gediscrimineerd worden is in het algemeen alleen zichtbaar en voelbaar voor degenen die gediscrimineerd worden. Ik ben wit en vind dat witte mensen zich bewust moeten zijn van hoe ze onbewust discrimineren. En Zwarte Piet normaal vinden is discriminatie, en dat is voelbaar als je geen wit velletje hebt. En iedereen is verantwoordelijk om discriminatie te stoppen, niet alleen de gediscrimineerden.
  Nu is er weer zo’n domme witte (gepensioneerde) man aan het woord die helemaal niet in de gaten heeft dat gekleurde mensen wel gediscrimineerd worden door Zwarte Pieten. Dit is echt onbenul. Hij is een witte man die niet eens in de gaten heeft dat hij bovenaan de hiërarchische ladder staat in het onbewuste klassesysteem. Hij staat onder niemand, dus hij weet niet wat het is en heeft er onvoldoende aandacht aan besteed om het te begrijpen. Andries Roede bedoel ik.

  1. Mia de Lange says:

   Andreas Roede was helemaal om, toen hij het verhaal van Wilmon hoorde.waarschijnlijk wonen er geen donkere jongens in zijn buurt of hij kent ze niet

  2. Samar says:

   Inderdaad Mia, dat denk ik ook. Er zijn heel veel mensen als die meneer Roede die nooit persoonlijk in aanraking zijn gekomen met racisme en dan denken dat ze er zelf geen deel aan hebben. Ik denk inderdaad dat die meneer Roede totaal geen contact heeft (gehad tot nu toe) met gekleurde mensen en hun ervaringen. Waarom zo iemand dan wel denkt er iets over te melden te hebben vind ik een raadsel.

 7. Peter Teeuwen says:

  Jaren lang heette het dat we tolerant waren. We telde gewoon niet mee omdat we te klein zijn. Nu we te maken hebben met diverse andere culturen moeten we gaan nadenken waar we staan in het leven. Een goede ontwikkeling. Laten we vooral blijven luisteren naar elkaar. Blijven luisteren is nog belangrijker dan het vormen van een mening. Eerst luisteren. De ander is ook niet gek!

 8. Samar says:

  En Wilmon Refos heeft gewoon helemaal gelijk. Jeannette Verhoeff heeft zich neergelegd bij haar tweederangspositie, dus protesteert zij er niet meer tegen, en denkt dat iedereen zich er maar bij neer moet leggen. Daar bedankt Wilmon voor. Wilmon wil gewoon met respect behandeld worden, en niet voor aap worden uitgemaakt, en daar heeft hij gelijk in. Dat is toch ook te gek voor woorden.
  En die meneer Roede laat zich nu echt kennen als iemand die anderen napraat en niet zelfstandig nadenkt.

 9. Harold says:

  Waarom verschuilen vvorstanders zich achter kinderen door te stellen dat Sinterklaas een onschuldig kinderfeest is? Sinterklaas wordt volop gevierd door volwassenen in bedrijven, fabrieken, instellingen en cafe’s; plaatsen waar geen kinderen werken of mogen komen. De discussie wordt pas eerlijk als we spreken over Sinterklaaas als feest en niet als een onschuldig kinderfeest

 10. Samar says:

  De boel verhardt juist als mensen als meneer Roede bij hun domme gelijk blijven.

  1. alberto53 says:

   Over Rassisme,vooral bij de Politie gesproken wil ik dit vermelden:
   Ik heb 40 jaar (als Alloctoon) in Germany gewoond en gewerkt voor een van de gerenomeerdste bedrijven van Germany waar ik een Topbaan heb gehad (ben nu met Pensioen en back in Ned).
   Ik heb als man van middelbare leeftijd een grote S-Klasse Mercedes Benz gehad,en ben NEVER door de Duitse politie aangehouden voor kontrolle ect.
   Maar bij mijn eeste familiebezoek in Ned met de genoemde Auto was het gelijk raak hoor.
   Alles uitpakken,waar heb je die Bak vandaan enz,totdat ik mijn werkgever/Beroep kenbaar maakte.
   Als iemand wil beweren dat zoiets niet Rassistisch profileren is,dan weet ik het niet meer.
   Het is gewoon Struktureel denken van de Witte Nederlander denk ik,en never eruit te krijgen.
   Nu maakt men in Ned zich druk erover dat een Afrikaans land Slaven heeft.
   Maar wie waren de grootste Slavendrijver? Vraag het maar aan het Koningshuis

  2. Samar says:

   Precies Alberto! Dat vuile verleden speelt wel degelijk nog steeds een rol! Het rijke westen is rijk DOOR de kolonialisatie van grote delen van de wereld die nu derde wereld heten…! Daar is chaos en destructie van de eigen culturen veroorzaakt door de westerse kolonisten, en door die uitbuiting heeft de westerse wereld zich materieel kunnen ontwikkelen, en is zich beter gaan voelen, en hoe onbewust ook, dat werkt nog steeds door.

   Ik kan niet verklaren waarom er zo’n verschil is tussen duitse en nederlandse politie, jij?

 11. Samar says:

  Als die jonge vrouw zegt: “Alle witte mensen zijn racisten tot het tegendeel is bewezen” is dat een hele snuggere opmerking, OMDAT witte mensen bovenaan die ladder van het onbewuste klassensysteem staan en zelf dus ZELDEN in de gaten hebben dat ze neerkijken op mensen met een kleurtje. Ze heeft gelijk dat dat een hele goeie knuppel in het hoenderhok is. Ga maar nadenken! Ga maar ontdekken hoe je zelf ongemerkt discrimineert!

 12. Theo58 says:

  De Zoveelste Onnodige Discussie-(Debat)- Veel naiviteit zit hierin,en veel mensen die denken het allemaal te weten,velen hebben weinig meegemaakt,met kleur etc;
  en dat meisje wist niet meer waarover ze het had!-
  ze plaatsen iedereen weer in een hokje!-
  ik ben rood heb vroeger veel puisten gehad door een bloed yransfusie,en vaak uitgescholden en gediscrimineerd ook met soliciteren etc!-
  niet alleen donkere gele paarse blauwe,maar ook mensen met rood haar,een huod als een melkfles,en een puistenkop waar ikzelf niets aan ko doen destijds!-
  nu om iedere Scheet(We moeten nauwkeurig onze woorden kiezen!)-voelt men zich gediscrimineerd!-
  dit blijft een eindeloze Discussie,ook als bijv;zwarte piet wel of niet verblijft!-
  en degenen die zich in Nederland Vestigen Hebben zich aan de Nederlandse Wet en ook Cultuur te Houden,en wat dat Meisje zei over koloniserend Nederland slaat nergens meer op,die discussie is al vaak geweest!-
  men hoeft niet in Nedetland te blijven men is vrij om te gaan,Dat kan nog in Nederland voor de Witte Nederlanders zelf ook??✌????

  1. Samar says:

   Nou, dan wil jij toch ook wel eens normaal behandeld worden?

 13. Ralph Margadant says:

  Onbegrijpelijke discussie! Zwartepiet is een symbolische nietbestaande figuur in een kinderfeest. Ik vraag me af wat al die zgn. zich aangesproken voelende personen zouden bedenken als er geen sinterklaasfeest zou bestaan. Wat zoek je in een land wat blijkbaar een toonbeeld is van etnische onverdraagzaamheid. Onverdraagzaamheid tegenover anders uitziende en zich anders gedragende mensen is een mondiaal voorkomend verschijnsel. Helaas moet ik zeggen maar het is zeker geen Nederlands kenmerk. Jammer dat dit ook in deze discussie niet werd benoemd. We zijn echt niet het meest verschrikkelijke volk in de wereld, al krijg je de laatste tijd langzamerhand wel het idee dat met name links Nederland dat wel vindt.

  1. Harold says:

   Sinterklaas is GEEN kinderfeest; ga maar eens op 5 december langs bv kantoren, bedrijven en bejaardenhuizen. Elk kinderfeest is zo kleurrijk mogelijk want kinderen houden van kleuren. Kinderkamers, creches of bij MC Donald zijn altijd kleurrijk. Opvallend genoeg kunnen bij het Sinterlaasfeest de Pieten niet kleurrijk te zijn.

  2. oosterwijck says:

   Ralph jouw opmerking over een symbolische niet bestaande figuur is dom gelul. Zwarte piet is een negerslaafje, dat in een bepaalde periode populair was in Europese elite kringen. Elke man van aanzien (vaak Katholieke kerkelijke leiders) had een negerknaapje als (sex)slaaf. Dat slaafje kreeg een kostuum aangemeten, waarmee de baas, zijn welstand toonde aan zijn omgeving. Op oude schilderijen, is zo’n (sex)slaafje regelmatig te zien in een kostuum, dat verdacht veel lijkt op een zwarte Pieten pak. Negerslaafjes waren zo populair, dat Turkse mensenhandelaren, heel Europa afreisden om die zwarte kinderen te verkopen. Deze praktijken zijn in de loop der eeuwen grotendeels weggepoetst uit de geschiedenisboeken en de schilderijen, staan veilig in museum depots, verborgen voor de gewone man. Ook St. Nicolaas, een Armeense, later Ottomaanse (nu Turkse) Bischop uit Mira (gelegen in Groot Armenie, later ingepikt door de Ottomanen) de beschermheer van de zeelieden en prostituees, had meerdere zwarte negerslaafjes, die hem ter wille waren. Tot zover mijn geschiedenisles. Ter lering en vermaak.

 14. nick says:

  De woorden racisme en discriminatie hebben hun kracht verloren. Overkill aan gebruik. Dat merk ik aan mijzelf, en aan mijn omgeving. de melders van discriminatie en racisme worden niet meer serieus genomen, en er worden grappen over gemaakt. De houding van mijzelf, die over het algemeen gedeeld word in mijn sociale kring is de volgende: Wees open en postief in je persoonlijke omgeving tegenover iedereen ongeacht kleur,afkomst en religie.
  dan ben je geen racist. Bekijk en lees de media over deze onderwerpen afstandelijk en met een lakonieke knipoog.
  Of zap/blader door. Discrimineer allen de zeurpieten die je leven proberen negatief te beinvloeden. Klaar is de racisme discussie!!

  1. Samar says:

   Makkelijk lullen als blanke hetero man.

 15. nick says:

  Dat klopt wel een beetje mijn beste Samar.
  maar de weg was niet gemakkelijk. Ik ken racisme, Ik ben ermee betrokken geweest. Ik ken de geschiedenis.
  Ik heb me er voor ingezet. Ik ken de woorden van red. jesse jackson ( 1e gekleurde) presidentskandidaat ooit)tijdens het soulfestival ” wattstax” in 1972 in los angeles:
  I maybe in prison. but i am somebody
  I maybe on welfare. but I am somebody.
  I am black. I am beautiful, I am Proud, aim gods child..
  deze woorden ken ik probleemloos na al die jaren citeren omdat ze mij altijd gedreven hebben racistisch onrecht tegen te gaan. en dat heb ik vol vuur gedaan.
  Ik heb dat goed en naar vermogen gedaan. Ik heb onderdak gegeven aan mensen van alle kleur, er mochten mensen in mijn huis wonen omdat die het huis uitgezet werden omdat ze lesbisch waren.
  Ik huil oprecht…. omdat de slachtoffers van de slavernij worden vergeleken met een ridicuul mannetje van een kinderfeest.. JAJA. DE VERGELIJKING WERKT OOK ANDERSOM!!!!
  En nu. verwijt jij mijdt ik blank en hetero bent. Wie discrimineert er nu.?
  maar mn beste. Jij bent een mens van vlees en bloed net als alle anderen. en mocht ik je tegenkomen, en mocht je hulp nodig hebben.. Ik zal er voor je zijn!

  1. Samar says:

   Vaststellen dat jij blank, hetero en man bent is niet discrimineren, maar het feit constateren dat jij daarmee bovenaan die ladder van dat onbewuste klassensysteem staat, en dat het vanuit die positie altijd makkelijk lullen is. En fijn dat je zoveel goeds hebt gedaan in je leven – en dankjewel dat je er voor mij ook wilt zijn, dat is gewoon lief – dus waarom zou je stoppen met het actief tegengaan van discriminatie? Hoezo zouden de woorden racisme en discriminatie hun kracht verloren hebben? Niet voor mij, en ook niet voor Wilmon en die twee kanjers van vrouwen in de uitzending (heb hun namen gemist, die moeder en die jonge activiste). Zij lopen er dagelijks tegenaan.

  2. nick says:

   Ik ben niet gestopt Samar. maar ik sta ook nergens bovenaan een ladder. daar will ik ook niet helemaal niet staan. Mijn helden staan bovenaan. martin luther king, Nelson Mandela. James Brown, Curtis Mayfield.. en vele vele anderen. Dat zijn mij helden. daar kijk ik naar op op. En jij zet mij bovenaan de ladder. Ik wil daar helemaal niet zijn, en ik zal daar niet zijn. Ik klim er gewoon af. Racisme en discriminatie zal ik altijd tegengaan. Maar…. In de huidige context… in het huidige discussieklimaat hebben ze hun kracht verloren., en kan ik er niks meer mee…Ik wordt er moe van…
   Witte heteroman aan de top van de ladder. wat moet ik er mee? wat is de kracht ervan??? Ik noem jou geen zwarte man aan de onderkant van de ladder. Ik kan het mn mond niet uitkrijgen. Ik zou walgen van mezelf…. Maar jij doet dat niet door mij zo raar te noemen, en dat is puur racisme!!!! en ik… Ik leer helemaal niks van die kwalificatie. het zijn alleen maar kwade woorden vol frustratie. Ik daag je uit… Kom met wat beters…

  3. Samar says:

   Sorry maar je snapt gewoon niet wat ik zeg, bovendien heb je de rest van deze discussie niet gelezen. Ik ben een witte vrouw. En die ladder heb ik niet bedacht en jij kan niet bepalen waar je staat, dat is gewoon een sociologisch gegeven in de samenleving, dat blank, hetero en mannelijk hier de hoogste rang is. Jij hebt dat kennelijk zelf ook niet in de gaten, en je kan daar helemaal niet afklimmen want je bent dat gewoon. Waar het om gaat is dat je in de gaten krijgt wat die rangordes voor onderdrukkende invloed hebben, en er bewust van worden hoe fijnvertakt dat in de samenleving doorwerkt. En wat je in je eerste stukje schreef: zelf oprecht leven zonder anderen als minderwaardig te behandelen, daar gaat het natuurlijk om. Maar het grootste deel van de discriminatie gaat onbewust, mensen hebben het gewoon niet door, omdat ze niet doorhebben dat ze zelf in het goeie hoekje zitten.
   Ik kon gewoon aan jouw woorden aflezen dat je blank, hetero en man bent, omdat je vanuit dat perspectief praat.

 16. Elice says:

  Zwarte piet is en blijft racistich !!
  Het is de aftreksel van het Hollands kolonialisme.
  Het komt voort uit het zogenaamd Hollands,, gouden eeuw,,…..het afrikaans genocide tijdperk wel te verstaan.
  De tot slaaf gemaakte donker mens had geen stem meer,had geen zelfbeschikkingsrecht meer,had geen eigen wil meer,had geen eigen gedachten meer…..hield dus ook in dat een donker mens niet meer mocht beslissen hoe zij zichzelf wilden kleden….het zwarte pieten pakje is daar een goed voorbeeld van….nog goed te zien op gevels van de Amsterdamse grachtenpanden…tevens ook op de gouden Koets…het is een zeer lelijke bladzijde uit die zogenaamd Hollands,,gouden eeuw,,.
  De gedraging van die zwarte piet stelt een tot slaaf gemaakt donker mens voor die lelijk,oer dom en tevens wild vlees is die alleen maar kan huppelen,met snoepgoed kan gooien en toch niet weet waar die mee bezig is…want intelligentie zit niet in hen….tevens diep buigen voor de witte Sint is zijn allesomvattende verplichting.
  Welk ras dan ook zijn zelfbeschikkingsrecht te ontnemen en tevens daarna de spot ermee drijven is goed ziek.
  Dat het sinterklaas feest betiteld wordt als ,,ons cultuur,,…kent zijn/haar Neerlands geschiedenis niet.
  Want sinterklaas zoals ik hoor komt vanuit SPANJE even hier op visite……..cultuur ??….Wiens ??.

  1. Samar says:

   EXACT !!! Zo zit het precies! Een beetje dom springen en “O, o, o, oliedomme Piet” zeggen over zichzelf, gebrekkig praten en onderdanig buigen. En dat met een zwartgemaakte huid. Hoe is het mogelijk dat we het niet eerder in de gaten hadden, hoe is het mogelijk dat we vanuit Brussel op onze Nederlandse vingers moesten worden getikt! Ik heb zelf als tiener Zwarte Piet gespeeld en genoten van anoniem dollen en dom doen, onherkenbaar geschminkt, en ik heb toentertijd nooit in de gaten gehad dat ik daarmee gekleurde mensen er letterlijk gekleurd opzette. Maar vanaf het moment dat de discussie erover begon vielen mij de schellen van de ogen en was ik verbijsterd dat ik het niet eerder had gezien. Olie- oliedom van mij, en van iedereen die het nog niet wil zien.

  2. djvandenberg1973 says:

   wat een onzin. zwarte piet en racisme zijn 2 verschillende zaken, je hebt niet het recht dit feest van de kinderen af te pakken. iedereen die daar over klaagt moet zich of schikken of ergens anders gaan leven ! Die discussie is al in de jaren 80 begonnen. Er zijn vormen van racisme die 100 x erger zijn dan dit soort futiliteiten.

 17. nick says:

  Samar heeft de uitdaging niet geaccepteerd , en is niets met iets beters gekomen.
  Blijf ik erbij dat de termen racisme en discriminatie hun kracht verloren hebben.
  ik blijf iedereen optimistisch en positief benaderen ongeacht kleur religie en afkomst. en zal racisme en discriminatie in mij persoonlijke omgeving bestrijden. tegelijkertijd zal ik dit soort programma,s met een korreltje zout nemen.

  gegroet.
  De witte, hetero, racistische, discriminerende, bovenaan de ladder staande, grijze haren hebbende,van alles te betichten, te beschuldigende, schofterige, niet begrijpende whiteface.. u , niet van dit alles zijnde. u was fantastisch.
  gefeliciteerd!!

  1. Samar says:

   Slaat nergens op, je snapt gewoon niet wat ik zeg, maar geeft niet, je bedoelt het goed toch. En je bent niet de enige, want hieronder alweer iemand die zich niet bewust is van het klassensysteem in onze samenleving, en dus discriminatie niet werkelijk snapt (KF Vanem). Ook een blanke heteroman trouwens. Wel, ik ga slapen, welterusten.

 18. KF Vanem says:

  Zet 100 mensen bij elkaar en er ontstaan vanzelf groepjes. Niets aan de hand. Totdat één groepje begint te zeuren dat ze gediscrimineerd wordt. De andere groepjes zien het probleem niet en kijken in eerste instantie verbaasd toe hoe het ‘gediscrimineerde’ groepje zich op loopt te winden over iets dat in hun ogen totáál geen probleem is. Iedereen discrimineert en wordt gediscrimineerd. Rood haar, grote neus, dikke lippen, dik, mager, lang, klein, grote voeten, flaporen, huidskleur, lang haar, kale kop, ‘rare’ naam, etc., etc.. Allemaal discriminatie?
  IEDEREEN discrimineert iedereen! En daarom is het helemaal geen probleem. Behalve dan voor groepjes mensen die zich om alles, door iedereen gediscrimineerd VOELEN. Het probleem ligt dus niet bij de 90% van de mensen die vrolijk discriminerend door het leven gaat, maar bij de 10% die daar niet mee om kan gaan. De mensen zonder zelfspot. De mensen die zichzelf véél te serieus nemen.

 19. peter64juitede says:

  nederland is gewoon een rotland
  je mag alles zeggen,
  zolang het maar niet direckt is

 20. Hanneman says:

  Even een respectabel aantal reacties gelezen – niet allemaal – en er is voor de meeste wel wat te zeggen. Jammer dat het vooral gaat over discriminatie. Niet dat dat een te verwaarlozen onderwerp zou zijn maar als ik het goed begrijp gaat het in “de kop” vooral over de verharding. Ik geef er zelf al jaren de kwalificatie “sociale verschraling” aan waarmee ik niet bedoel de verschuivende normen en voortschrijdende inzichten van alleman maar de onderwaardering voor omgangsvormen in het algemeen. Naar mijn idee een proces wat al tientallen jaren gaande is en vooral is ingezet door politici die alle destijds bijzonder werkzame cementen als buurthuizen, sportverenigingen en andere ontmoetingspunten voor iedereen zijn gaan wegbezuinigen en sluiten. De politiek van de laatste tien jaar is er een van iedereen moet het maar uitzoeken en er zijn dadelijk nergens geen mensen of plaatsen meer waar “men” terecht kan voor normale omgang of goede raad, laat staan ondersteuning. De gewone mens, van alle rangen, standen, afkomst of overtuiging is nog enkel een bron van inkomsten voor waar verzekeringen dienen te worden afgesloten, boodschappen dienen te worden gedaan, of voor waar voorheen, vanzelfsprekende diensten worden aangeboden. Onze hoegenaamde weerbare samenleving bestaat voor een groeiend deel uit stakkers die door consumptiedwang gedreven ontdekken dat ze niets meer hebben in te brengen als mens. De enige wetgeving die politiek wordt ondersteund in deze tijd is die wetgeving die de gewone en soms misschien iets minder gewone mens nog meer geld kan laten genereren ten behoeve van grote bedrijven die enkel als doel hebben om nog meer, nog grootschaliger te kunnen produceren en verdienen. De verharding, verschraling van onze omgang met elkaar wordt voor het leeuwendeel bepaald door het uitbannen van de medemenselijke maat. Door bij voorbeeld de zorg(zaamheid) uit te bannen. Het werkelijke récht voor iédereen zo goed als onmogelijk te maken. Een enorm deel van de bevolking de armoede in te jagen.
  Het is geen wonder dat door het beleid zoals door het huidige kabinet gevoerd niet vreemd dat mensen in nood hun toevlucht zoeken in de criminaliteit, verslavingen en ïkke eerst gedrag. De weerbaarheid is wegbezuinigd en de weerbare (“participatie”) samenleving een illlusie. Rutte en trawanten zullen dat de uitgeknepen, achtervolgde en miskende armoedzaaiers op alle terrein vast verwijten en hij zal spreken over “Tokkies” en besluiten dat wij allemaal onze bijdrage moeten (in)leveren en een nieuw bankstel gaan kopen. Dit is natuurlijk weer linkse, idealistische praat maar ik zie het gewoon zo. Heil aan de volhouders.

  1. oosterwijck says:

   Racisme zit in de genen van de mens. De mens weet altijd wel een onderscheid te maken, waardoor hij/zij of zijn/haar groep beter is als alle andere. Op zich heb ik niets tegen bepaalde namen of termen, zoals: neger of zwarte, omdat ik dat helemaal niet zie al iets minderwaardigs. Maar als die namen als kwetsbaar worden gezien, spreek je die niet meer uit. Makkelijk zat. Ik vind zwarte mensen heel mooi en aantrekkelijk. Wat is er nu mooi aan witte mensen? … Neem bijvoorbeeld, Paul Witteman, wat is daar nu aan?… Waar ik wel een hekel aan heb, zijn domme mensen en die vind je in iedere kleur. Wat ik heel dom vind, is dat de geschiedenis van de zwarte mens in Suriname en op de Antillen verdraaid en verzwegen wordt. Maar ik begrijp wel waarom! … De zwarte mens is als slaaf uit Afrika weggevoerd, door hoofdzakelijk, Joodse slavenhandelaren en plantage eigenaren. Daaruit is een mix voortgekomen, de z.g. “Juka” (wat Joden stront betekend). De slaven werden zwanger gemaakt door de Joodse eigenaren en die kinderen zijn nu een belangrijke bevolkingsgroep in Suriname en Nederland. Ze zijn te herkennen aan een grotere spitse neus en grote oren. Iets wat totaal anders is bij de raszuivere Afrikaan. Die Juka’s zitten nu tussen twee vuren, enerzijds zijn ze Joods (slavendrijver) en anderzijds zijn ze neger (slaaf). In Suriname hadden de Juka’s altijd maatschappelijk een streepje voor. Jazeker, onderling discrimineren de zwarten ook. Dat hoor je hier natuurlijk niet. Maar je hebt in Suriname ook rangen en standen, de indianen staan helemaal onderaan, dan volgen de boscreolen, daarboven de Javanen, de Hindustanen en de Juka’s staan ongeveer gelijk op de maatschappelijke ladder. Als we nu met z’n allen open kaart spelen, gaan we allemaal begrijpen hoe het zit. Ondertussen schaffen we Zwarte piet helemaal af, samen met St. Nicolaas. Waarom ook st. Nicolaas? Ik vertrouw kindervrienden helemaal niet.

 21. Andries says:

  Blijf bij mijn standpunt, dat het sinterklaasfeest in de kern niets met racisme van doen heeft.
  Maar racisme vindt onder alle volkeren plaats, jammer genoeg.
  Het gehakketak over dit onderwerp, zal de tegenstellingen verharden,wat minder lange tenen is aan te bevelen.Heb over de hele wereld gevaren, vele volkeren ontmoet en van gehouden.
  In 1956 in de wijk Nieuwland te Schiedam komen wonen, was vlak na de WO 11 gebouwd,was een pracht wijk en zestien jaren met genoegen gewoond.Is nu een probleemwijk, met plm 80% allochtone medemensen

 22. parrhesia says:

  Merk dat er bij mij een bepaalde vermoeidheid optreed bij het lezen van het merendeel v.d. reacties.Hanneman en Oosterwijck geven goed genuanceerde meningen,we danken!

  Helaas constateer-vermoedelijk vele andere met mij-dat het velen vandaag de dag ontbreekt aan gezonde zingeving in het leven,..zaken die b.v.b.het algemeen belang opbouwen.
  De gepijnigde mens schreeuwt het uit,voelt zich geïsoleerd raken,heeft geen gerichte levenszin, buiten z’n eigen vlugge bevrediging.Of men zich nog ergens werkelijk mee verbonden voelt?(buiten het collectief kaarsjes aan steken)Iets wat,..de samenhang van ons gezamelijk welzijn,bevorderd.Hele bevolkingsgroepen/nationaliteiten dragen de overdaad aan ongenoegen op ’t puntje van hun tong.Hoe moeilijk blijkt het voor velen om individueel/collectief het verleden te verwerken,en ook los te laten.We staan te veel op onze strepen,niemand wil ons begrijpen,luisteren ze wel echt?De ander is van alles de schuld,hij is de mede veroorzaker van al onze ellende!

  Gericht zelfonderzoek is een bezigheid-die niet direct anderen schaad-werken aan je eigen dwalingen/frust/afwijzingen,etc.etc.Heel veel onderhuids geschreeuw de wereld ingooien draagt beslist niet bij tot meer begrip voor mekaar. Dat wij onze eigen leefomgeving zelf vormgeven,…ja,..maar hoe doen we dat!Wat zijn onze belangen/motieven?Als spiegeling: een klein citaat uit ’n iets langer Katholiek gebed: door mijn schuld,door mijn GROTE schuld,..door (wat we)doen,..en(achterwegen)laten! O ja,.er wordt ook over liefde geschreven, gezongen(ook met veel kul en drama)maar wat bakken we er in het dagelijksleven van?.De weg van het individueel geluk, de maakbaarheid het eigen succes verhaal,wat is de (uit)toekomst?Hoeveel blikken met psychologen moeten we open trekken om de boel weer ’n beetje in h’t gareel te krijgen?We hebben kennelijk ergens het kind met het badwater weg gegooid.Ps: maar nu,…welk KIND!!!Hoe ziet het er uit!Waarde/normen/respect,moraal?

  De mens is tot verdienmodel gemaakt,hij/zij is er ingeluisd door de vermarkting,alles zou beter worden,de mens zou steeds een beter mens worden,alles is maakbaar!!Er is lang geleden een nieuw geloof ontstaan,..er zijn vele goeroes met vette salarissen, ze zijn hun eigen totem aan het bouwen,met veel ellende voor h’t (werkeloos/werkend)gepeupel.Geloofd u er werkelijk in??Op hoop van zegen,mijn zegen rust op u !!