Sinterklaas

Hoe kunnen (klein)kinderen het beste achter het geheim van Sinterklaas komen?

Sinterklaas is voor veel kinderen de spannendste en leukste tijd van het jaar. Zeker wanneer ze nog geloven in de Goedheiligman. Maar er komt een moment dat ze te weten komen dat het niet meer dan een goedbewaard sprookje is. Het ene kind gaat daar beter mee om dan het andere. Is er een manier waarop ze er het beste achter kunnen komen?

Elk kind reageert anders

Hoe een kind erop reageert wanneer het erachter komt dat de Sint een verzinsel van volwassenen is, ligt grotendeels aan de manier waarop dat ontdekt wordt. Maar ook aan het karakter van het kind. Sommige kinderen reageren intens verdrietig, sommigen voelen zich verraden en weer anderen vinden het juist stoer dat ze het weten en het dan ook geheim kunnen houden voor jongere kinderen.

Manieren waarop kinderen te weten komen dat Sinterklaas niet bestaat

Tot hun 7e hebben kinderen zeer veel fantasie en nemen ze dingen die eigenlijk niet kunnen moeiteloos voor waar aan. Dat wordt ook wel ‘magisch denken’ genoemd. Daarna gaan ze vaak verbanden leggen of kritische vragen stellen. Voor hun 7e heeft het meestal nog geen zin om te vertellen dat de Sint niet bestaat. Dát geloven ze simpelweg niet. Er zijn vervolgens verschillende manieren waarop kinderen het alsnog te weten komen.

Soms vogelen ze het zelf uit, doordat er dingen zijn die hen opvallen, doordat ze iets opvangen dat niet voor hun oren bestemd is of omdat ze bijvoorbeeld de zak met cadeautjes ontdekken of de Sint herkennen. Andere kinderen horen het van vriendjes of vriendinnetjes of van oudere kinderen op school. En natuurlijk kunnen de (groot)ouders er op een gegeven moment voor kiezen om het zelf te vertellen. Door vragen te stellen als: “hoe denk jij dat het Sinterklaas lukt om op 2 plekken tegelijk te zijn”, kunt u bepalen of het kind toe is aan de waarheid.

Dat is bijvoorbeeld ook wanneer de kinderen veel stress ervaren in de Sinterklaastijd en niet kunnen slapen van de spanning of erdoor in bed plassen. Ook wanneer het om een gevoelig kind gaat, kan het beter zijn het op een gegeven moment voorzichtig te vertellen, in plaats van dat ze er op een vervelende manier achter komen. En het kan ook een goed moment zijn het ze te vertellen voor ze naar groep 5 of 6 gaan. Dan beginnen veel scholen namelijk met lootjes en surprises en is het vaak algemeen bekend onder de kinderen.

Oppassen
Lees ook: Oppassen op de kleinkinderen, zo blijft het een succes

De ene leugen is de andere niet

Als een kind erachter komt dat Sinterklaas helemaal niet bestaat, dan realiseert het zich vaak ook dat er dus over gelogen is. Daarom is het een goed moment om uit te leggen dat er verschillende soorten leugens bestaan. En waarover absoluut niet gelogen mag worden. Tegenover Nu.nl waarschuwt Rianne Kok, universitair hoofddocent en onderzoeker pedagogische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, om geen leugens te stapelen wanneer het kind begint te twijfelen. Als u er alles aan doet om ervoor te zorgen dat het kind blijft geloven, blijft het niet bij 1 leugen en kan het kind aan uw geloofwaardigheid gaan twijfelen. Merkt u dat de argwaan groot is en er steeds meer kwartjes beginnen te vallen, wacht dan een natuurlijk moment af, om de waarheid te vertellen. Vertel kleine beetjes en laat het kind de rest zelf aanvullen, door vragen te stellen.

Zo houden kinderen een positief gevoel over aan Sinterklaas

Kinderen begrijpen soms niet waarom er over Sinterklaas gelogen wordt. U kunt ze daarom vertellen dat volwassenen dat voor de kinderen doen, maar er zelf ook erg van genieten. En dat zij nu ook daaraan mee kunnen doen. Vaak hebben ze daar veel plezier in en voelen ze zich trots dat ze het geheim ook kennen. Ook kunt u vertellen dat het feest ooit is ontstaan, doordat Sinterklaas lang geleden wel echt bestaan heeft. Dat hij tijdens zijn verjaardag cadeautjes aan kinderen gegeven heeft en we het altijd op die manier zijn blijven vieren. Is een kind verdrietig, omdat het denkt dat er nu geen feest en cadeautjes meer zullen zijn, benadruk dan dat jullie het altijd nog een poosje kunnen blijven vieren. Betrek het vooral bij het uitzoeken en inpakken van de cadeautjes, dan zal het zich serieus genomen voelen en krijgt het verantwoordelijkheid.

(Bron: Nu.nl, Ouders van nu, AD, RTL Nieuws, de Volkskrant. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    parrhesia says:

    Ja wat een geweldige tijd. Zelf heb ik er mooie herinneringen aan overgehouden.

    Wat de Sint betreft, als katholiek weten we dat het een bisschop is en lang geleden heeft geleefd op onze aarde.Verder doen er meerdere versies de ronde over hem.
    Voor ons als ouders was het eenvoudig te verklaren aan ons kroos, waarom we het feest v.d. Sint samen hebben gevierd met alles er op en er aan.

    Nou ja,.. we hebben NIET gelogen want voor ons gelovige bestaat Sint Nicolaas nog steeds, hij leeft nu verder in de hemel en doet ook daar waarschijnlijk z’n ding!🤭
    Dat vermoeden leeft bij ons, ‘n prachtige gedachte toch!! We hebben ze na enkele vragen wat aanvullingen gegeven,…waarom en hoezo.!!
    Hier laat ik h’t maar bij!😂 voor de (goed) gelovigen, een heel fijne avond/ feestdag gewenst.🤭😁